Η σημερινή ημέρα επιβάλλει ψάρι για αυτό πάμε να φτιάξουμε μπακαλιάρο λεμονάτο.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, το τραπέζι είναι στρωμένο με κοινή συνεισφορά τροφίμων σ’ ένα σημείο καθολικής σύναξης.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ
Από τα αγαπημένα παστά ψάρια της ελληνικής κουζίνας ήταν ο μπακαλιάρος. Παστωμένος με αλάτι διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και διατροφική του αξία.
ΦΑΒΑ ΜΕ ΞΙΔΑΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
Η φάβα είναι το όσπριο εκείνο που έχει το σχήμα και το χρώμα του ήλιου, όπως τον ζωγραφίζαμε όταν ήμασταν παιδιά, στη γωνία του χαρτιού στο μπλοκ ιχνογραφίας, το οποίο κατά το μαγείρεμά του μετατρέπεται σε μία βελούδινης υφή και ξηροκαρπάτης γεύσης κρέμα, που αποτελεί ιδανική βάση για πολλά γευστικά παντρέματα.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ
Τα μαυρομάτικα, σπεύδω να σας ενημερώσω αν δεν το γνωρίζετε ήδη, προέρχονται από τα αμπελοφάσουλα που καταναλώνουμε το καλοκαίρι ως βραστή πράσινη σαλάτα, είναι δε προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ
Η σουπιά είναι ένα από τα γνωστότερα μαλάκια και ανήκει στην ομοταξία των κεφαλοπόδων, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θράψαλα, τα καλαμάρια, οι μοσκιοί, τα χταπόδια, όπως και είδη που φαινομενικά δεν μοιάζουν ιδιαίτερα στα προαναφερθέντα, ανάμεσα στα οποία και ο ναυτίλος.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ
Η Καθαρή Δευτέρα φτάνει -με το όνομά της να συμβολίζει τη μακρά περίοδο κάθαρσης ως το Πάσχα- και κανείς δεν θα μπορούσε να την φαντασθεί χωρίς έστω και μία πλακουτσωτή λαγάνα στο τραπέζι, δίπλα στα θαλασσινά, τα τουρσί, τους χαλβάδες και τις ταραμοσαλάτες, που ξεσηκώνουν με τη νοστιμιά τους τούς σιελογόνους αδένες των ομοτράπεζων.
ΓΑΡΙΔΕΣ ΠΙΛΑΦΙ
Από τους δημοφιλείς θαλασσινούς μεζέδες που έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα είναι οι γαρίδες. Θαλασσινό που μας δίνει υπέροχα πιάτα με πιλάφι, σαγανάκι, μακαρονάδες, κρασάτες, φουρνιστές με φέτα και μια πληθώρα πλούσιων υγιεινών γευστικών συνταγών.
ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ
Το χταπόδι είναι το κορυφαίο θαλασσινό έδεσμα για την ελληνική κουζίνα. Μπαίνει στο τραπέζι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και στις νηστείες, γιατί μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Ο μπακαλιάρος ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων, έχει λεπτό και επίμηκες σώμα, απαντάται δε στον ΒΑ Ατλαντικό, αλλά και στα νερά της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας.
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Το πιλάφι είναι ένα πιάτο από ρύζι που έχει μαγειρευτεί σε αρωματικό ζωμό από κρέας, ψάρι, ζυμαρικά ή λαχανικά. Το ρύζι είναι από τις δημοφιλέστερες τροφές στον κόσμο.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ
Καλαμάρια λεμονάτα, εύκολο νόστιμο και γρήγορο φαγάκι για να το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας!
ΨΑΡΙ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ
Αγαπημένο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό με ιδιαίτερη γεύση και ένας τέλειος συνδυασμός θαλασσινού με λαχανικό. Είναι ένα φαγητό που μαγειρεύεται σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη, με φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια όπως τσιπούρα, κοκκινόψαρο, λαυράκι, σκάρο, φαγκρί, συναγρίδα, φιλέτα πέρκας ή άλλου ψαριού της αρεσκείας μας.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
Το σαγανάκι αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά μεζεδάκια, στο οποίο πρωταγωνιστεί το τηγανητό -ενίοτε και ψητό- τυρί, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως το ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει ονοματοδοτηθεί από το τουρκικό sahan, το ειδικό τηγάνι μέσα στο οποίο συνήθως παρασκευάζεται και το οποίο με τη σειρά του έχει πάρει το όνομά του από το τέγανον -τηγάνι- ή σάγανον, δηλαδή το μεταλλικό ή πήλινο στέγανον των Βυζαντινών, εντός του οποίου -τι άλλο;- τηγάνιζαν.
ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Ο συνδυασμός των θαλασσινών με ζυμαρικά αποτελεί ένα ανυπέρβλητο σε νοστιμιά πάντρεμα υλικών, που μπορεί να έχει άπειρες παραλλαγές, όσες και ο αριθμός των θαλασσινών πολλαπλασιαζόμενος επί των αμέτρητων ειδών ζυμαρικών που δύναται να χρησιμοποιηθούν.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Ο μπακαλιάρος τηγανητός με κρούστα από παξιμάδι συνοδευόμενο με σκορδαλιά είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή που ταιριάζει μέσα στη Σαρακοστή και η σκορδαλιά είναι ένα ορεκτικό που ταιριάζει στον Έλληνα.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Το χταπόδι είναι ένας λατρευτός μεζές που μπορούμε να τον απολαύσουμε όλο το χρόνο. Εμείς οι Έλληνες το αγαπούμε ιδιαίτερα γιατί ξέρουμε ότι είναι από τους κορυφαίους θαλασσινούς μεζέδες και το τιμούμε με παρέες ή με καλεσμένους στο σπίτι.
ΨΑΡΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ
Το ψάρι με χόρτα είναι από τις πιο υγιεινές συνταγές της ελληνικής κουζίνας και γίνεται με ότι χόρτα εποχής θέλουμε και με ότι ψάρι έχουμε στο ψυγείο μας, από λαβράκι μέχρι τσιπούρα, ότι μας αρέσει.