Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτητα και με νέες διατροφικές μόδες που έχουν φόντο το παρελθόν και την τοπικήπαράδοση. Σ’ αυτή την παράδοση οι χυλοπίτες παραμένουν ένα από τα αγαπημένα γεύματα των ελλήνων, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Είναι ένα είδος παραδοσιακού ζυμαρικού που χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα.
ΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Midye dolma ή επί το ελληνικότερον γεμιστά μύδια, ένα πολίτικης καταγωγής snack θα λέγαμε περισσότερο παρά γεύμα, όπου το μισό κέλυφος του μαλάκιου, εντός του οποίου βρίσκεται και η εύγευστη σάρκα του, γεμίζεται με πικάντικο ρυζάκι αρωματισμένο με μπόλικα μπαχαρικά και κουκουνάρι, σερβίρεται δε με χυμό λεμονιού απευθείας από τον δίσκο πλανόδιων πωλητών, που βρίσκονται κάθε βράδυ ακροβολισμένοι σε κάθε γωνιά στην πλατεία Taksim της Κωνσταντινούπολης και όχι μόνο φυσικά!
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝΟ
Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή που την ετοιμάζεται μέσα σε 20 λεπτά. Ότι πρέπει για ένα θρεπτικό αλλά και γρήγορο γεύμα!
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Εν αρχή ην το ριζότο, ακολούθως αφίχθη το κριθαρότο και πλέον στη ζωή μας έχει μπει και το τραχανότο, με πρωταγωνιστές προφανώς και αντιστοίχως το ρυζάκι, το κριθαράκι και τον ελληνικό τραχανά, χωρίς όμως καμία σχέση, ως προς την τεχνική και το τελικό γευστικό αποτέλεσμα, με ένα απλό πιλάφι ή μια μανέστρα.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Τα θαλασσινά είναι από τα αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχει μεγάλος πλούτος θαλασσινών, φρέσκων ή κατεψυγμένων που μαγειρεύονται ποικιλοτρόπως έτσι ώστε να έχουμε μεγάλο εύρος επιλογών ανάλογα με τις ορέξεις μας. Είμαστε Ελλάδα, είμαστε μια χώρα του ήλιου και της θάλασσας. Ένας τόπος που σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις τροφές από την θάλασσα. Μια χώρα που ξέρει από σουπιές και ξέρει και πώς να τις μαγειρέψει και πώς να τις απολαύσει.
ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ
Φρέσκα φασολάκια με χταπόδι τι κοινό έχουν; Μυρίζουν καλοκαίρι και Ελλάδα, το κάθε ένα μας δίνει πολλά έξυπνα πιάτα και τρώγονται από όλους.
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΥΔΙΑ
Η μακαρονάδα αυτή θα προσφέρει τη καλοκαιρινή φρεσκάδα σε κάθε τραπέζι και θα φέρει όλη την οικογένεια ένα βήμα πιο κοντά στην θάλασσα χάρη στα πλούσια συστατικά της.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΛΕΜΟΝΑΤΟΣ
Η σημερινή ημέρα επιβάλλει ψάρι για αυτό πάμε να φτιάξουμε μπακαλιάρο λεμονάτο.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, το τραπέζι είναι στρωμένο με κοινή συνεισφορά τροφίμων σ’ ένα σημείο καθολικής σύναξης.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ
Από τα αγαπημένα παστά ψάρια της ελληνικής κουζίνας ήταν ο μπακαλιάρος. Παστωμένος με αλάτι διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και διατροφική του αξία.
ΦΑΒΑ ΜΕ ΞΙΔΑΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
Η φάβα είναι το όσπριο εκείνο που έχει το σχήμα και το χρώμα του ήλιου, όπως τον ζωγραφίζαμε όταν ήμασταν παιδιά, στη γωνία του χαρτιού στο μπλοκ ιχνογραφίας, το οποίο κατά το μαγείρεμά του μετατρέπεται σε μία βελούδινης υφή και ξηροκαρπάτης γεύσης κρέμα, που αποτελεί ιδανική βάση για πολλά γευστικά παντρέματα.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ
Τα μαυρομάτικα, σπεύδω να σας ενημερώσω αν δεν το γνωρίζετε ήδη, προέρχονται από τα αμπελοφάσουλα που καταναλώνουμε το καλοκαίρι ως βραστή πράσινη σαλάτα, είναι δε προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ
Η σουπιά είναι ένα από τα γνωστότερα μαλάκια και ανήκει στην ομοταξία των κεφαλοπόδων, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θράψαλα, τα καλαμάρια, οι μοσκιοί, τα χταπόδια, όπως και είδη που φαινομενικά δεν μοιάζουν ιδιαίτερα στα προαναφερθέντα, ανάμεσα στα οποία και ο ναυτίλος.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ
Η Καθαρή Δευτέρα φτάνει -με το όνομά της να συμβολίζει τη μακρά περίοδο κάθαρσης ως το Πάσχα- και κανείς δεν θα μπορούσε να την φαντασθεί χωρίς έστω και μία πλακουτσωτή λαγάνα στο τραπέζι, δίπλα στα θαλασσινά, τα τουρσί, τους χαλβάδες και τις ταραμοσαλάτες, που ξεσηκώνουν με τη νοστιμιά τους τούς σιελογόνους αδένες των ομοτράπεζων.
ΓΑΡΙΔΕΣ ΠΙΛΑΦΙ
Από τους δημοφιλείς θαλασσινούς μεζέδες που έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα είναι οι γαρίδες. Θαλασσινό που μας δίνει υπέροχα πιάτα με πιλάφι, σαγανάκι, μακαρονάδες, κρασάτες, φουρνιστές με φέτα και μια πληθώρα πλούσιων υγιεινών γευστικών συνταγών.
ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ
Το χταπόδι είναι το κορυφαίο θαλασσινό έδεσμα για την ελληνική κουζίνα. Μπαίνει στο τραπέζι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και στις νηστείες, γιατί μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Ο μπακαλιάρος ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων, έχει λεπτό και επίμηκες σώμα, απαντάται δε στον ΒΑ Ατλαντικό, αλλά και στα νερά της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας.
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Το πιλάφι είναι ένα πιάτο από ρύζι που έχει μαγειρευτεί σε αρωματικό ζωμό από κρέας, ψάρι, ζυμαρικά ή λαχανικά. Το ρύζι είναι από τις δημοφιλέστερες τροφές στον κόσμο.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ
Καλαμάρια λεμονάτα, εύκολο νόστιμο και γρήγορο φαγάκι για να το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας!