Ψαροκροκέτες; Όχι πια έτοιμες, αυτή η συνταγή είναι τόσο εύκολη και γρήγορη που θα φτιάχνετε πολύ συχνά τις δικέ σας ψαροκροκέτες για να τις απολαμβάνουν τα παιδιά σας.
ΚΟΚΚΙΝΟΨΑΡΟ ΣΑΒΟΡΙ
Καλώς ήρθατε στις Κρητικές γεύσεις. Στις καλοκαιρινές γεύσεις. Γεύσεις, γεύσεις,γεύσεις παντού.
ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΛΑΦΟ
Μπήκε ο Αύγουστος, «ο Άγιος Αύγουστος» όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Μας φέρνει τα σταφύλια τα σύκα και όλα τα κηπευτικά.
ΚΑΚΑΒΙΑ
18 Μαρτίου 2020
Η κακαβιά είναι το αγαπημένο φαγητό των ψαράδων, το ετοιμάζουν σε παραλίες και λιμανάκια, μέσα στο μαυροτσίκαλο σε πρόχειρες παραστιές. Χρησιμοποιούν διάφορα ψάρια που δεν μπορούν να πουλήσουν και μισό θαλασσινό νερό. Δεν έχουν πολλά υλικά στη διάθεση τους, λίγο ελαιόλαδο, κανένα κρεμμύδι, άντε και καμιά πατάτα αν βρεθεί στη βάρκα τους. Αυτά τα λίγα και τα απλά είναι που κάνουν τη κακαβιά τόσο ιδιαίτερο φαγητό.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
26 Φεβρουαρίου 2020
Σουπιές στα κάρβουνα, το αγαπημένο πιάτο των καλοφαγάδων. Σας αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά για τις πιο τρυφερές και ζουμερές σουπιές. Ένας νόστιμος μεζές για τη Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο.
ΤΟΥΡΝΑΣ (ΨΑΡΙ) ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Τουρνάς ή τορνάς (όπως λέμε στα μέρη μου) ή Ελληνικός λούτσος. Είναι ένα μακρόστενο ψάρι με γρι μολυβί γραμμές, έχει διχαλωτό κεφάλι που μοιάζει με βέλος.
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΤΟΝΟ
Ένα διαφορετικό παστίτσιο με τόνο, ελαφρύ και νόστιμο. Θα το λατρέψουν όλοι.
ΚΟΛΙΟΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΑΝΕ (ΠΡΑΣΑ)
<<Μεγάλη αμαρτία να μην φάει κάνεις ψάρι την ημέρα τω Βαγιώ. Αν δεν φάει θα πρέπει να γλύψει τουλάχιστον ένα ψαροκόκαλο.>> Έλεγε η γιαγιά μου.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΑΒΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
Ένα από τα πιο νόστιμα και αρωματικά φαγητά για την περίοδο της νηστείας, σουπιές με αβρωνιές, άγρια χόρτα, μάραθο, μαϊντανό και γλυκές ώριμες ντομάτες.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΦΑΒΑ
Την περίοδο της Σαρακοστής η εκκλησία επέτρεπε μόνο δύο φορές το ψάρι, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Ως Θεομητορική εορτή αφιερωμένη στην Παναγία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό για τα μοναχικά τυπικά καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και το κρασί.
ΓΟΠΕΣ ΣΑΒΟΡΙ Ή ΣΑΒΟΡΕ
Η ωραιότερη βόλτα για μένα στο Ηράκλειο είναι να πάρω ένα καφέ στο χέρι και να περπατήσω στο λιμάνι, μέχρι μέσα το Κούλε. Το παλιό κάστρο, η αλμύρα της θάλασσας, ο ζεστός πρωινός ήλιος, ο ήχος από τους γλάρους ηρεμούν τη ψυχή και το μυαλό μου.
ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
Καλοκαίρι χωρίς ψαράκι γίνεται; Κι όταν συνδυάζετε με εκλεκτά μυρωδικά που σου σπάνε τη μύτη από την προετοιμασία ακόμα δύσκολα αντιστέκεσαι. Άσπρο κρασάκι, ρακάκι, ουζάκι και το καλοκαίρι είναι εδώ….
ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ
Ένας από τους καλοκαιρινούς μεζέδες που συνοδεύουν το ούζο, τη ρακή, ένα ποτήρι λευκό κρασί, ένα γεύμα με όσπρια ή θαλασσινά, είναι ο μαριναρισμένος γαύρος.
ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Το να τρώμε ψάρι τη Κυριακή των Βαΐων είναι ένα από τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρόκειται για μια μονοήμερη διακοπή της αυστηρής νηστείας της Σαρακοστής (για όσους τηρούν με ευλάβεια του Χριστιανικούς κανόνες), προετοιμασία για την ακόμη αυστηρότερη νηστεία της Εβδομάδας των Παθών. Σε όλες τις πολύ μεγάλες γιορτές που συμπίπτουν με περιόδους νηστείας, όπως η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών. Ωστόσο η ψαροφαγία των Βαΐων είναι η πιο γνωστή του ετήσιου κύκλου.
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΜΑ
Οι ντολμάδες είναι ένα φαγητό που έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε σχεδόν όλο το χρόνο είτε με αμπελόφυλλα, σέσκουλα, φύλλα μαρουλιού ή λάχανο, ανάλογα με την εποχή του θα τα βρούμε. Ανάλογα τους δίνουμε την ονομασία ντολμάδες με αμπελόφυλλα, μαρουλοντολμάδες, λαχανοντολμάδες. Με γεμιστά λαχανικά ή θαλασσινά είναι μυρωδάτα και συμπληρώνονται ιδανικά με γιαούρτι, τυρί ή φέτα ή και ακόμα με στάκα.
ΨΑΡΙ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ ΧΟΡΤΑ
Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για το χωριό μου και κοντεύω να γίνω κουραστική. Πέρα από ότι το αγαπώ τόσο πολύ, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που με κάνει σήμερα για μια ακόμα φορά να αναφερθώ σε αυτό. Όταν οι παλιές νοικοκυρές θέλανε να αλλάξουνε το μενού, το πρώτο πράγμα που σκεφτόταν ήταν το ψάρι. Θα μου πείτε γιατί; Όταν ένας τόπος σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις τροφές από την θάλασσα, το βουνό και τον κάμπο και να έχεις όλο τον πλούτο της φύσης κοντά σου, το μόνο που πρέπει να πεις είναι ότι ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος.
ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΣΚΑΡΟΥΣ
Η ψαροφαγία, η λαχανοφαγία και η χορτοφαγία είναι στοιχεία της κρητικής διατροφής που ο συνδυασμός τους μας δίνει μια υγιεινή τροφή και πλούσιες μαγειρικές προτάσεις για όλη την οικογένεια.
ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
Ο δεκαπενταύγουστος είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τον Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς ο λαός θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Περίοδος νηστείας που διακόπτεται μόνο την ημέρα της μεγάλης γιορτής του Αφέντη Χριστού (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), γιορτή κατά την οποία κυριαρχεί η ψαροφαγία.
ΣΚΑΡΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ο σκάρος είναι το ψάρι που κυριαρχεί στις θάλασσες της Κρήτης και κυρίως σε βραχώδη, άβαθα και πεντακάθαρα νερά. Για αυτό το λόγο είναι εύκολος στο ψάρεμα ακόμα και από ερασιτέχνες ψαράδες με τη βοήθεια κέρτου. Ο κερτος είναι μια ιχθυοπαγίδα ...