<<Μεγάλη αμαρτία να μην φάει κάνεις ψάρι την ημέρα τω Βαγιώ. Αν δεν φάει θα πρέπει να γλύψει τουλάχιστον ένα ψαροκόκαλο.>> Έλεγε η γιαγιά μου.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΑΒΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
Ένα από τα πιο νόστιμα και αρωματικά φαγητά για την περίοδο της νηστείας, σουπιές με αβρωνιές, άγρια χόρτα, μάραθο, μαϊντανό και γλυκές ώριμες ντομάτες.
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΦΑΒΑ
Την περίοδο της Σαρακοστής η εκκλησία επέτρεπε μόνο δύο φορές το ψάρι, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Ως Θεομητορική εορτή αφιερωμένη στην Παναγία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για αυτό για τα μοναχικά τυπικά καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και το κρασί.
ΓΟΠΕΣ ΣΑΒΟΡΙ Ή ΣΑΒΟΡΕ
Η ωραιότερη βόλτα για μένα στο Ηράκλειο είναι να πάρω ένα καφέ στο χέρι και να περπατήσω στο λιμάνι, μέχρι μέσα το Κούλε. Το παλιό κάστρο, η αλμύρα της θάλασσας, ο ζεστός πρωινός ήλιος, ο ήχος από τους γλάρους ηρεμούν τη ψυχή και το μυαλό μου.
ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
Καλοκαίρι χωρίς ψαράκι γίνεται; Κι όταν συνδυάζετε με εκλεκτά μυρωδικά που σου σπάνε τη μύτη από την προετοιμασία ακόμα δύσκολα αντιστέκεσαι. Άσπρο κρασάκι, ρακάκι, ουζάκι και το καλοκαίρι είναι εδώ….
ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ
Ένας από τους καλοκαιρινούς μεζέδες που συνοδεύουν το ούζο, τη ρακή, ένα ποτήρι λευκό κρασί, ένα γεύμα με όσπρια ή θαλασσινά, είναι ο μαριναρισμένος γαύρος.
ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Το να τρώμε ψάρι τη Κυριακή των Βαΐων είναι ένα από τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρόκειται για μια μονοήμερη διακοπή της αυστηρής νηστείας της Σαρακοστής (για όσους τηρούν με ευλάβεια του Χριστιανικούς κανόνες), προετοιμασία για την ακόμη αυστηρότερη νηστεία της Εβδομάδας των Παθών. Σε όλες τις πολύ μεγάλες γιορτές που συμπίπτουν με περιόδους νηστείας, όπως η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών. Ωστόσο η ψαροφαγία των Βαΐων είναι η πιο γνωστή του ετήσιου κύκλου.
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΜΑ
Οι ντολμάδες είναι ένα φαγητό που έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε σχεδόν όλο το χρόνο είτε με αμπελόφυλλα, σέσκουλα, φύλλα μαρουλιού ή λάχανο, ανάλογα με την εποχή του θα τα βρούμε. Ανάλογα τους δίνουμε την ονομασία ντολμάδες με αμπελόφυλλα, μαρουλοντολμάδες, λαχανοντολμάδες. Με γεμιστά λαχανικά ή θαλασσινά είναι μυρωδάτα και συμπληρώνονται ιδανικά με γιαούρτι, τυρί ή φέτα ή και ακόμα με στάκα.
ΨΑΡΙ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ ΧΟΡΤΑ
Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για το χωριό μου και κοντεύω να γίνω κουραστική. Πέρα από ότι το αγαπώ τόσο πολύ, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που με κάνει σήμερα για μια ακόμα φορά να αναφερθώ σε αυτό. Όταν οι παλιές νοικοκυρές θέλανε να αλλάξουνε το μενού, το πρώτο πράγμα που σκεφτόταν ήταν το ψάρι. Θα μου πείτε γιατί; Όταν ένας τόπος σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις τροφές από την θάλασσα, το βουνό και τον κάμπο και να έχεις όλο τον πλούτο της φύσης κοντά σου, το μόνο που πρέπει να πεις είναι ότι ο τόπος αυτός είναι ευλογημένος.
ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΣΚΑΡΟΥΣ
Η ψαροφαγία, η λαχανοφαγία και η χορτοφαγία είναι στοιχεία της κρητικής διατροφής που ο συνδυασμός τους μας δίνει μια υγιεινή τροφή και πλούσιες μαγειρικές προτάσεις για όλη την οικογένεια.
ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
Ο δεκαπενταύγουστος είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τον Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς ο λαός θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Περίοδος νηστείας που διακόπτεται μόνο την ημέρα της μεγάλης γιορτής του Αφέντη Χριστού (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), γιορτή κατά την οποία κυριαρχεί η ψαροφαγία.
ΣΚΑΡΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΟΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ο σκάρος είναι το ψάρι που κυριαρχεί στις θάλασσες της Κρήτης και κυρίως σε βραχώδη, άβαθα και πεντακάθαρα νερά. Για αυτό το λόγο είναι εύκολος στο ψάρεμα ακόμα και από ερασιτέχνες ψαράδες με τη βοήθεια κέρτου. Ο κερτος είναι μια ιχθυοπαγίδα ...
ΑΘΕΡΙΝΑ ΚΑΠΑΚΙΑΣΤΗ
Η αθερίνα είναι ένα μικρό ψαράκι που μοιάζει πολύ με την μαρίδα, είναι όμως μεγαλύτερη, που εμείς στην Κρήτη το λέμε και «σουβλίτη» επειδή έχει ρύγχος μυτερό.
Γίνεται εξαιρετική στο τηγάνι ελαφρώς αλευρωμένη και είναι ένας πεντανόστιμος μεζές
...
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΚΕΝΤΑΝΕ (ΠΡΑΣΑ)
Άλλο ένα πιάτο της Ανατολικής Κρήτης.
Οι Κρητικοί από την αρχαιότητα λάτρευαν τα θαλασσινά και πάντα τα φρέσκα. Οι κάτοικοι των πεδινών και παραθαλάσσιων περιοχών είχαν ένα μεγάλο πλεονέκτημα χωρίς βέβαια να υστερούν και πολύ οι ορεινές περιοχές, οι
...
ΨΑΡΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Σε όλες τις πολύ μεγάλες γιορτές που συμπίπτουν μέσα στην σαρακοστή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών, όπως είναι η 25η Μαρτίου ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και των Βαΐων. Γενικά πιστεύεται ότι είναι αμαρτία να μην φάει κανείς ψάρι εκείνη την ημέρα. ...
ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΑ
Σουπιές με μελάνι. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Στην Ανατολική Κρήτη το συνηθίζουμε πολύ σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη που από όσο έχω παρατηρήσει δεν αγαπούν και πολύ το μελάνι. Ίσως για το χρώμα και για την ελαφριά αλμυρή γεύση. Πολλές νοικοκυρές ...
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου έχει ταυτιστεί με την επικράτηση της άνοιξης και με τον εορτασμό της εθνικής γιορτής του ελληνισμού ως η ημέρα έναρξης της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.
Κύριο
...
ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ
Κάθε φορά που θέλω να φτιάξω χταπόδι λέω : Αυτή τη φορά θα φτιάξω μια άλλη συνταγή , μα τόσες συνταγές έχω πια . Κι όμως , τις περισσότερες φορές σε αυτήν εδώ καταλήγω . Είναι τόσο νόστιμη , τόσο εύκολη . Αλλά μόνο για αυτό ; Όχι δεν είναι μόνο αυτό . Είναι οι γεύσεις και οι ...