Όσοι θυμούνται τα φαγητά στο ξυλόφουρνο, στις γειτονιές του χωριού, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν τη νοστιμιά τους. Ήταν μια μαγεία γεύσεων, μια ευωδία που χάριζαν τα αγνά υλικά, η συνταγή, ο παραδοσιακός φούρνος, τα κάρβουνα του ξύλου και η τεχνική του ψήστη.
ΣΟΥΠΑ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ
Οι φακές σούπα είναι ένα πιάτο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που το αγαπήσαμε από τα παιδικά μας χρόνια. Οικονομικό τρόφιμο που φτιάχνεις απίστευτες γεύσεις με συνδυασμό λίγων υλικών, που συνήθως υπάρχουν της τροφιμοαποθήκη μας. Γιατί το πάν είναι να ξέρεις να διαχειριστείς σωστά τα υλικά σου!
ΣΙΦΝΕΙΚΗ ΡΕΒΙΘΑΔΑ
Σιφνέικη ρεβιθάδα ένα πιάτο γεμάτο βιταμίνες και νοστιμιά που αξίζει να δοκιμάσετε.
ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ
Από τα λαδερά πιάτα του καλοκαιριού με φρέσκα λαχανικά είναι τα φασολάκια. Αγαπητό φαγητό μιας και μας δίνει την δυνατότητα να πετύχουμε πολλούς συνδυασμούς.
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Σε μας τους Έλληνες, με το άκουσμα της λέξης γίγαντες, ο νους μας τρέχει στην μυθολογία με τους υπερφυσικούς γίγαντες που τους φανταζόταν να ξεκολλούν με ευκολία βράχους ολόκληρους και να τους εκσφενδονίζουν μακριά.
ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ, ΦΩΤΟΚΟΛΥΒΑ, ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ
Τα «Παλικαριά» ή και «Φωτοκόλυβα» όπως λέγονται στη Κρήτη, τα «μπουρμπουρέλια» όπως λέγονται στη Κεφαλονιά ή «Ψαροκόλλυβα», «Πολυσπόρια», «Βαρβάρα», δεν είναι άλλο, από ένα μείγμα οσπρίων που βράζονται όλα μαζί και σερβίρονται σαν σούπα ή σαλάτα.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
Σήμερα σε αρκετά ορεινά κυρίως χωριά, αλλά και σε πεδινά πηγαίνουν κανίσκι στον γάμο ένα ζώο σφαγμένο, αρνί ή πρόβατο ή αίγα, τίποτα άλλο.
ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ
Είναι από αυτά τα φαγητά της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Νόστιμο, υγιεινό, αγαπημένο.
ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
Μια συνταγή που θα τη χρειαστούμε όλο τον φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα. Θρεπτική, υγιεινή μα πάνω από όλα νόστιμη.
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΧΝΕΡΑ ΧΟΡΤΑ
Όπως σας έχω ξανά πει, στη Κρήτη λατρεύουμε τα χόρτα. Η πλούσια πανίδα του νησιού προσφέρει εδώ και αιώνες αυτή την υγιεινή τροφή.
ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ
Η φασολάδα είναι το εθνικό φαγητό των ελλήνων που μεγάλωσε γενιές και γενιές, ιδιαίτερα σε εποχές που ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να αγοράσει κρέας. Τα φασόλια προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το κρέας και όμως η κατανάλωση τους όλο και μειώνεται.
ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ (ΝΤΕΡΜΠΙΕ)
Η σημερινή συνταγή είναι για το χατίρι της φίλης μου Μαρίας, φοιτήτρια στο παιδαγωγικό Ρεθύμνου και φανατική ακόλουθος της σελίδας μας.
ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΟΓΑΡΙΦΑΛΑ
Φακές ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας.
Χαρούπια κι αγριόχορτα φακές και φασολάδα,
Θα βάλω στο τραπέζι μου
να ξανά φτιάξω Ελλάδα..
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Για μας τους Έλληνες, τα όσπρια και ιδιαίτερα τα φασόλια είναι ένα από τα βασικά διατροφικά μας στοιχεία που προσφέρουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία. Η φασολάδα είναι το εθνικό φαγητό των ελλήνων που μεγάλωσε γενιές και γενιές, ιδιαίτερα σε εποχές που ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να αγοράσει κρέας.
ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Τα παραμύθια της γιαγιάς και της μαμάς μας είναι από τις όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Μένουν χαραγμένες για πάντα στην μνήμη μας. Αλλά και σε μας τις νεότερες μητέρες, αρέσει να λέμε παραμύθια στα παιδιά μας, όταν πάνε για ύπνο ή είναι η ώρα του φαγητού. Μπορεί να ...
ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΑ
Την περίοδο της Σαρακοστής τα φαγητά είναι απλά και λιτά. Τα όσπρια και τα χόρτα, που αυτή την περίοδο αφθονούν, έχουν την τιμητική τους. Τα ρεβίθια, οι φακές, τα κουκιά, τα φασόλια, τα μαυρομάτικα δεν λείπουν από Σαρακοστιανό μενού. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που ...
ΚΟΥΚΙΑ ΞΕΡΑ ΓΙΑΧΝΙ
Τα κουκιά, πριν τις αλλαγές που έφερε η δεκαετία του ’70 στις κοινωνίες της υπαίθρου, κυριαρχούσαν ως διατροφική συνήθεια στο χωριό μου το Καβούσι Λασιθίου. Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά κυρίως οι εδαφολογικές συνθήκες, ...