Είναι από τα χειμωνιάτικα λαδερά φαγητά που αγαπάμε πολύ. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, νόστιμο και γρήγορο.
Απολαύστε το με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι.
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ
ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Από τα πιο αγαπημένα λαδερά της Ελληνικής κουζίνας, το λατρεύουν τα παιδιά λόγο της γλυκιάς του γεύσεις.
ΒΛΙΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ
Μια νόστιμη, γρήγορη καλοκαιρινή συνταγή με μεγάλη θρεπτική αξία.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΑ
Τσιγαριστά χόρτα δεν φτιάχνουμε μόνο το χειμώνα. Στην καλοκαιρινή εκδοχή τους γίνονται με υπέροχα δροσερά βλίτα.
Συνδυάστε τα με ένα πρασάτο λουκάνικο και έχετε ένα γρήγορο και γευστικό πλήρες γεύμα.
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ
Αγκινάρες με αλευρολέμονο, μια παραδοσιακή συνταγή εύκολη, νόστιμη και πολύ μα πολύ υγιεινή.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
11 Οκτωβρίου 2019
Είναι από τα καλοκαιρινά φαγητά που λατρεύω. Μου θυμίζει γιαγιά, μου θυμίζει χωριό, μου θυμίζει καταπράσινους κήπους.
ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΧΟΧΛΙΟΥΣ (ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ)
Οι χοχλιοί για τους Κρητικούς είναι ο αγαπημένος τους μεζές και εμείς οι Κρητικές νοικοκυρές μάθαμε πολλούς τρόπους να τους μαγειρεύουμε όλο το χρόνο, ανεξάρτητα ποιες εποχές τους μαζεύουμε.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ
Είναι καλοκαίρι και οι κήποι είναι μικροί παράδεισοι μ’ ένα μεγάλο πλούτο λαχανικών. Τι θες και δεν θα βρεις σ’ ένα κήπο στο χωριό; Ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες, βλίτα, πεπόνια, καλαμπόκια, γλιστρίδα…. και τι δε θες και δεν θα το βρεις!
ΓΕΜΙΣΤΑ
Είναι από τα φαγητά που όπως λένε χορταίνει πρώτα το μάτι και μετά το στομάχι. Τα χρώματα, τα σχήματα των λαχανικών που αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους, τα αρώματα, οι διαφορετικές γεύσεις που μπερδεύονται αλλά ταυτόχρονα κρατούν την μοναδικό τους , ξεσηκώνουν όλες τις αισθήσεις.
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ
Αγκινάρες με φρέσκα κουκιά , χλωρά κουκιά ή χλωροκούκια με μάραθο.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΧΝΕΡΑ ΧΟΡΤΑ
Είναι από αυτά τα φαγητά που θυμίζει γιαγιά, που θυμίζει χωριό. Απλά νόστιμο σπιτικό φαγάκι, τίποτα άλλο.
Η γιαγιά να σε κυνηγά να φας και εσύ να αρνείσαι πεισματικά. Μα τι φαί είναι αυτό; Σκέτες πατάτες με χόρτα.
ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ε ναι βρε παιδιά, ένα σπανακόρυζο μας έλειψε. Νόστιμο, υγιεινό, απολαυστικό….
ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΤΣΙΜΟΥΛΙΑ (ΠΑΡΑΠΟΥΛΙΑ)
Η Κρητική γη με τον πλούσιο ήλιο μας έχει χαρίσει ένα μεγάλο πλούτο τροφίμων. Εμείς στην Κρήτη είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά την φυτική παραγωγή. Για αυτό πολλά προϊόντα μας, κυρίως αυτά που παράγονται στο φυσικό περιβάλλον, θεωρούνται από τα ποιοτικότερα στο πλανήτη.
ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ
Για τον Κρητικό λαό το σταμναγκάθι είναι ο άρχοντας των άγριων χόρτων και φυτρώνει κυρίως σε παραθαλάσσιες αλλά και σε ορεινές περιοχές. Είναι χόρτο που αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στο χιόνι. Αυτό που φυτρώνει κοντά στην θάλασσα είναι πιο γευστικό μιας και έχει πάρει την αλμύρα και το ιώδιο από αυτήν. Έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση και για το λόγο αυτό το λένε και πικροράδικο.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο φαγητό το δοκίμασα σχετικά σε μεγάλη ηλικία, αν θυμάμαι καλά στο γυμνάσιο. Δεν συνήθιζε να το φτιάχνει καμιά από τις γιαγιάδες μου ή τις θειες μου. Έφτιαχναν καθαρά κρητική κουζίνα και μόνο η γιαγιά Ειρήνη Μικρασιάτικα φαγητά μιας και ήταν ο τόπος καταγωγής της. Οτιδήποτε λοιπόν άλλο μου εντελώς άγνωστο.
ΦΑΣΟΥΛΟΠΑΤΑΤΕΣ (ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΛΑΔΕΡΑ)
Τα φρέσκα φασολάκια λαδερά είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό που θέλει λίγο χρόνο να γίνει, είναι εύκολη συνταγή αλλά δεν παύει να έχει τα δικά της μυστικά μαγειρέματος. Τώρα, από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη θα βρούμε φρέσκα δροσερά πεντανόστιμα φασολάκια είτε από τους καλοκαιρινούς κήπους είτε στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές.
ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ
Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μιλάμε για φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και άπαχο κρέας. Από τα λαχανικά αυτά που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ Ή ΑΜΑΝΙΤΟΥΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
Όταν ακούμε μανιτάρια ή αμανίτους που λένε στην Κρήτη, το μυαλό μας πάει στο βουνό, στο δάσος, σε δύσβατες περιοχές και στους μανιταροσυλλέκτες. Εκεί που βγαίνουν από το τέλος του φθινοπώρου και όλο το χειμώνα οι πρινίτες, οι αλαδανίτες, οι αγκαθίτες με κορυφαίο του είδους τον αγγισαρίτη. Είναι μερικά από τα καλά είδη μανιταριών της Ανατολικής Κρήτης.
ΑΡΑΚΑΣ ΦΡΕΣΚΟΣ ΛΑΔΕΡΟΣ
Ακόμα δεν ήρθε η άνοιξη και τα πρώτα λαχανικά, μαζεμένα από τους κήπους, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Μετά τα λάχανα, το κουνουπίδι και το καρότο, από τον κήπο του πατέρα μου, πήρα το πρώτο ολοδρόσερο αρακά! Χάρηκα τόσο πολύ, όχι μόνο γιατί είναι παραγωγή από τον κήπο μας αλλά γιατί θα έχω την ευκαιρία να μαγειρέψω ένα φρέσκο λαχανικό που όλο τον υπόλοιπο καιρό προμηθευόμουν κατεψυγμένο.
ΤΣΙΜΟΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ
Το πλούτο των χόρτων και των λαχανικών που έχει η Κρήτη δεν νομίζω να έχει καμιά άλλη περιοχή της Μεσογείου. Η Κρητική γη μας χάρισε μια μεγάλη ποικιλία και η Κρητική νοικοκυρά βρήκε το τρόπο να τα βάλει στη διατροφή της. Όσα όμως δεν μας χάρισε η φύση μάθαμε να τα καλλιεργούμε στο κήπο μας ή να τα προμηθευόμαστε από την αγορά. Σημασία έχει ότι μάθαμε πολλούς τρόπους να τα μαγειρεύουμε και να τα βάζουμε στο τραπέζι μας. Τα συνηθίζουμε βραστά με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο αλλά με κάποιο συμπλήρωμα για να χορτάσουμε.