Τα χλωροκούκια είναι τα δροσερά φρέσκα κουκιά που συλλέγονται πράσινα. Είναι από τις γνώριμες και αγαπημένες τροφές, που με αυτές μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Τα κουκιά είναι ίσως το μοναδικό όσπριο που οι Κρητικοί ξέρουνε να το «τιμούν» με ποικίλους τρόπους όλο τον χρόνο.
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Κοντεύουμε να αποχαιρετίσουμε τον φετινό Οκτώβρη και ακόμα οι υπαίθριες καλλιέργειες καλά κρατούν. Το φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κρατά καλά τις μυρωδιές και τα χρώματα του καλοκαιριού με ένα λαμπερό ήλιο αλλά με πιο ήπιες θερμοκρασίες.
ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Η κίτρινη κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό υψηλής διατροφικής αξίας, πηγή βιταμινών και ένα ισχυρό όπλο για την υγεία μας, με λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Καλλιεργείται την καλοκαιρινή περίοδο σε υπαίθριους κήπους και είναι ώριμη στα τέλη Αυγούστου και κυρίως το μήνα Σεπτέμβριο.
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ
Η Αγία Βαρβάρα στο νομό Ηρακλείου, αποτελεί ο σταυροδρόμι για την πεδιάδα της Μεσαράς και τα νότια τμήματα του Ψηλορείτη. Οι εργατικοί κάτοικοι του ασχολούνται με την ελιά και το αμπέλι. Τόπος ευλογημένος και παραγωγικός παράγει όλο το χρόνο φημισμένα προϊόντα. Από τον Αύγουστο τα Αγιοβαρβαρίτικα λαχανικά γεμίζουν τους πάγκους της τοπικής αγοράς. Τόπος ορεινός, δροσερός το καλοκαίρι έχει το πλεονέκτημα της πρωιμότητας των λαχανικών.
ΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
Στις 29 Αυγούστου τιμούμε την μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η εορτή είναι γνωστή στον ελληνικό λαό ως του Αγίου Ιωάννη του ριγολόγου, ή νηστευτή, νηστικάρη, αποκεφαλιστή, θερμολόγου. Την ημέρα αυτή οι πιστοί νηστεύουν αυστηρά, γιατί αλλιώς τους πιάνει ελονοσία και ρίγος (θέρμη). Δεν τρώνε τίποτα που να θυμίζει αίμα (καρπούζι, μαύρο σταφύλι) δεν πιάνουν μαχαίρι. Ακόμα και το ψωμί το κόβουν με το χέρι.
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Ο μουσακάς είναι ένα από τα εθνικά μας φαγητά μαζί με σουβλάκι, τζατζίκι και την χωριάτικη σαλάτα. Μπελαλίδικος αλλά ακαταμάχητος αφού η επιτυχία του κρύβεται σε τρία ισορροπημένα πράγματα: τα λαχανικά, τον κιμά και την μπεσαμέλ.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ
Η μελιτζάνα είναι από τα νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να τα γευτούμε όλο τον χρόνο και μας δίνει πολλές και έξυπνες δυνατότητες να τις συνδυάσουμε. Βέβαια μαζί με πατάτα, ντομάτα, σκόρδο και λάδι μας δίνει ένα λαδερό φαγητό που κερδίζει τις εντυπώσεις!
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
Από τα λαδερά πιάτα του καλοκαιριού με φρέσκα λαχανικά είναι τα φασολάκια. Αγαπητό φαγητό μιας και μας δίνει την δυνατότητα να πετύχουμε πολλούς συνδυασμούς.
Δεν υπάρχει καλοκαιρινός κήπος στα χωριά μας χωρίς να έχουν φυτευτεί φασολάκια. Από τις
...
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ
Η μελιτζάνα είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά όπως να μαγειρευτούν. Είναι καλοκαίρι και επέλεξα να την συνδυάσω με φρέσκια μυζήθρα που αυτή την περίοδο οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν μόνες τους στο σπίτι και ιδιαίτερα με την ξινομυζήθρα που είναι ένα ...
ΒΛΙΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
Έχω πει πολλές φορές ότι η κάθε συνταγή δεν είναι απλά μια λίστα υλικών αλλά είναι συνδεδεμένη με αναμνήσεις, με εποχές, με το χρόνο, με παραστάσεις, με βιώματα… και πάνω από όλα με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σχεδόν σε όλες έχουμε αναφερθεί σε μικρές ...
ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕ ΑΓΟΥΡΙΔΑ
Οι καλοκαιρινές μπάμιες του κήπου είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά της εποχής. Εμείς στην Κρήτη που έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του ήλιου και των καλών θερμοκρασιών μπορούμε να κόβουμε μπάμιες ακόμα και μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
Όταν μιλάμε
...
ΚΑΛΙΚΩΤΑ Ή ΧΟΧΛΟΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ
Είμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και στους κήπους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα δροσερά λαχανικά του καλοκαιριού. Η χρυσή εποχή των λαχανικών είναι αναμφίβολα το καλοκαίρι. Όπου υπάρχει νερό…υπάρχουν και οι κήποι. Μικροί ...
ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟ ΤΣΙΚΑΛΙ
Είναι η εποχή που ο πατέρας μου αρχίζει να κόβει τα πρώτα του λαχανικά από το κήπο . Πήγα στο χωριό και με γέμισε πάλι με ένα σορό καλούδια. Μια τσάντα από τις πρώτες φρέσκιες πατάτες, κολοκυθάκια μαζί με τους ανθούς, ντομάτες, πιπεριές. Σκέφτηκα αμέσως, θα ...
ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Η ιστορία του αµπελιού χάνεται στην εποχή πριν των παγετώνων, όμως η τέχνη της αµπελουργίας εικάζεται ότι ξεκίνησε µε την αγροτική επανάσταση γύρω στο 5000 π.Χ. Το αµπέλι καλλιεργείται συστηµατικά στην Κρήτη εδώ και περίπου 4.000 χρόνια! Σε ότι αφορά το κρασί η ...
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ
Αγαπημένο φαγητό. Όσοι το ακούσουν στην αρχή τους φαίνετε λίγο περίεργο, φασολάκια με ξινόχοντρο; Και όμως είναι ένας απίστευτος συνδυασμός, όσους έχω ταΐσει δεν το μετάνιωσαν. Ο ξινόχοντρος δίνει την αίσθηση κρέατος στο φαγητό μας. Στην Κρήτη και ...