Η Κρητική γη με τον πλούσιο ήλιο μας έχει χαρίσει ένα μεγάλο πλούτο τροφίμων. Εμείς στην Κρήτη είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά την φυτική παραγωγή. Για αυτό πολλά προϊόντα μας, κυρίως αυτά που παράγονται στο φυσικό περιβάλλον, θεωρούνται από τα ποιοτικότερα στο πλανήτη.
ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ
Για τον Κρητικό λαό το σταμναγκάθι είναι ο άρχοντας των άγριων χόρτων και φυτρώνει κυρίως σε παραθαλάσσιες αλλά και σε ορεινές περιοχές. Είναι χόρτο που αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στο χιόνι. Αυτό που φυτρώνει κοντά στην θάλασσα είναι πιο γευστικό μιας και έχει πάρει την αλμύρα και το ιώδιο από αυτήν. Έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση και για το λόγο αυτό το λένε και πικροράδικο.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο φαγητό το δοκίμασα σχετικά σε μεγάλη ηλικία, αν θυμάμαι καλά στο γυμνάσιο. Δεν συνήθιζε να το φτιάχνει καμιά από τις γιαγιάδες μου ή τις θειες μου. Έφτιαχναν καθαρά κρητική κουζίνα και μόνο η γιαγιά Ειρήνη Μικρασιάτικα φαγητά μιας και ήταν ο τόπος καταγωγής της. Οτιδήποτε λοιπόν άλλο μου εντελώς άγνωστο.
ΦΑΣΟΥΛΟΠΑΤΑΤΕΣ (ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΛΑΔΕΡΑ)
Τα φρέσκα φασολάκια λαδερά είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό που θέλει λίγο χρόνο να γίνει, είναι εύκολη συνταγή αλλά δεν παύει να έχει τα δικά της μυστικά μαγειρέματος. Τώρα, από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη θα βρούμε φρέσκα δροσερά πεντανόστιμα φασολάκια είτε από τους καλοκαιρινούς κήπους είτε στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές.
ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ
Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μιλάμε για φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και άπαχο κρέας. Από τα λαχανικά αυτά που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ Ή ΑΜΑΝΙΤΟΥΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
Όταν ακούμε μανιτάρια ή αμανίτους που λένε στην Κρήτη, το μυαλό μας πάει στο βουνό, στο δάσος, σε δύσβατες περιοχές και στους μανιταροσυλλέκτες. Εκεί που βγαίνουν από το τέλος του φθινοπώρου και όλο το χειμώνα οι πρινίτες, οι αλαδανίτες, οι αγκαθίτες με κορυφαίο του είδους τον αγγισαρίτη. Είναι μερικά από τα καλά είδη μανιταριών της Ανατολικής Κρήτης.
ΑΡΑΚΑΣ ΦΡΕΣΚΟΣ ΛΑΔΕΡΟΣ
Ακόμα δεν ήρθε η άνοιξη και τα πρώτα λαχανικά, μαζεμένα από τους κήπους, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους. Μετά τα λάχανα, το κουνουπίδι και το καρότο, από τον κήπο του πατέρα μου, πήρα το πρώτο ολοδρόσερο αρακά! Χάρηκα τόσο πολύ, όχι μόνο γιατί είναι παραγωγή από τον κήπο μας αλλά γιατί θα έχω την ευκαιρία να μαγειρέψω ένα φρέσκο λαχανικό που όλο τον υπόλοιπο καιρό προμηθευόμουν κατεψυγμένο.
ΤΣΙΜΟΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ
Το πλούτο των χόρτων και των λαχανικών που έχει η Κρήτη δεν νομίζω να έχει καμιά άλλη περιοχή της Μεσογείου. Η Κρητική γη μας χάρισε μια μεγάλη ποικιλία και η Κρητική νοικοκυρά βρήκε το τρόπο να τα βάλει στη διατροφή της. Όσα όμως δεν μας χάρισε η φύση μάθαμε να τα καλλιεργούμε στο κήπο μας ή να τα προμηθευόμαστε από την αγορά. Σημασία έχει ότι μάθαμε πολλούς τρόπους να τα μαγειρεύουμε και να τα βάζουμε στο τραπέζι μας. Τα συνηθίζουμε βραστά με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο αλλά με κάποιο συμπλήρωμα για να χορτάσουμε.
ΚΟΥΚΙΑ ΔΡΟΣΕΡΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ
Τα χλωροκούκια είναι τα δροσερά φρέσκα κουκιά που συλλέγονται πράσινα. Είναι από τις γνώριμες και αγαπημένες τροφές, που με αυτές μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Τα κουκιά είναι ίσως το μοναδικό όσπριο που οι Κρητικοί ξέρουνε να το «τιμούν» με ποικίλους τρόπους όλο τον χρόνο.
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ
Κοντεύουμε να αποχαιρετίσουμε τον φετινό Οκτώβρη και ακόμα οι υπαίθριες καλλιέργειες καλά κρατούν. Το φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κρατά καλά τις μυρωδιές και τα χρώματα του καλοκαιριού με ένα λαμπερό ήλιο αλλά με πιο ήπιες θερμοκρασίες.
ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Η κίτρινη κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό υψηλής διατροφικής αξίας, πηγή βιταμινών και ένα ισχυρό όπλο για την υγεία μας, με λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Καλλιεργείται την καλοκαιρινή περίοδο σε υπαίθριους κήπους και είναι ώριμη στα τέλη Αυγούστου και κυρίως το μήνα Σεπτέμβριο.
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ
Η Αγία Βαρβάρα στο νομό Ηρακλείου, αποτελεί ο σταυροδρόμι για την πεδιάδα της Μεσαράς και τα νότια τμήματα του Ψηλορείτη. Οι εργατικοί κάτοικοι του ασχολούνται με την ελιά και το αμπέλι. Τόπος ευλογημένος και παραγωγικός παράγει όλο το χρόνο φημισμένα προϊόντα. Από τον Αύγουστο τα Αγιοβαρβαρίτικα λαχανικά γεμίζουν τους πάγκους της τοπικής αγοράς. Τόπος ορεινός, δροσερός το καλοκαίρι έχει το πλεονέκτημα της πρωιμότητας των λαχανικών.
ΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
Στις 29 Αυγούστου τιμούμε την μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η εορτή είναι γνωστή στον ελληνικό λαό ως του Αγίου Ιωάννη του ριγολόγου, ή νηστευτή, νηστικάρη, αποκεφαλιστή, θερμολόγου. Την ημέρα αυτή οι πιστοί νηστεύουν αυστηρά, γιατί αλλιώς τους πιάνει ελονοσία και ρίγος (θέρμη). Δεν τρώνε τίποτα που να θυμίζει αίμα (καρπούζι, μαύρο σταφύλι) δεν πιάνουν μαχαίρι. Ακόμα και το ψωμί το κόβουν με το χέρι.
ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
Ο μουσακάς είναι ένα από τα εθνικά μας φαγητά μαζί με σουβλάκι, τζατζίκι και την χωριάτικη σαλάτα. Μπελαλίδικος αλλά ακαταμάχητος αφού η επιτυχία του κρύβεται σε τρία ισορροπημένα πράγματα: τα λαχανικά, τον κιμά και την μπεσαμέλ.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ
Η μελιτζάνα είναι από τα νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να τα γευτούμε όλο τον χρόνο και μας δίνει πολλές και έξυπνες δυνατότητες να τις συνδυάσουμε. Βέβαια μαζί με πατάτα, ντομάτα, σκόρδο και λάδι μας δίνει ένα λαδερό φαγητό που κερδίζει τις εντυπώσεις!
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
Από τα λαδερά πιάτα του καλοκαιριού με φρέσκα λαχανικά είναι τα φασολάκια. Αγαπητό φαγητό μιας και μας δίνει την δυνατότητα να πετύχουμε πολλούς συνδυασμούς.
Δεν υπάρχει καλοκαιρινός κήπος στα χωριά μας χωρίς να έχουν φυτευτεί φασολάκια. Από τις
...
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ
Η μελιτζάνα είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά όπως να μαγειρευτούν. Είναι καλοκαίρι και επέλεξα να την συνδυάσω με φρέσκια μυζήθρα που αυτή την περίοδο οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν μόνες τους στο σπίτι και ιδιαίτερα με την ξινομυζήθρα που είναι ένα ...
ΒΛΙΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
Έχω πει πολλές φορές ότι η κάθε συνταγή δεν είναι απλά μια λίστα υλικών αλλά είναι συνδεδεμένη με αναμνήσεις, με εποχές, με το χρόνο, με παραστάσεις, με βιώματα… και πάνω από όλα με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σχεδόν σε όλες έχουμε αναφερθεί σε μικρές ...
ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕ ΑΓΟΥΡΙΔΑ
Οι καλοκαιρινές μπάμιες του κήπου είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά της εποχής. Εμείς στην Κρήτη που έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του ήλιου και των καλών θερμοκρασιών μπορούμε να κόβουμε μπάμιες ακόμα και μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
Όταν μιλάμε
...
ΚΑΛΙΚΩΤΑ Ή ΧΟΧΛΟΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ
Είμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και στους κήπους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα δροσερά λαχανικά του καλοκαιριού. Η χρυσή εποχή των λαχανικών είναι αναμφίβολα το καλοκαίρι. Όπου υπάρχει νερό…υπάρχουν και οι κήποι. Μικροί ...