Χοιρινό κότσι με πορτοκαλί, μια καταπληκτική και πεντανόστιμη συνταγή.
ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΑΝΣΕΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Τραγανή πανσέτα στο φούρνο, υπέροχο καλομαγειρεμένο και λαχταριστό φαγάκι.
ΚΟΥΝΕΛΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
Κουνέλι γεμιστό με μαλακά τυριά, μια υπέροχη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι.
ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ
Κόκορας πιλάφι, ένα φαγάκι νόστιμο παραδοσιακό και πολύ πολύ νόστιμο!
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΙΕΔΕΣ
Οι πεντανόοστιμοι κουραμπιέδες είναι το ελληνικό γλυκό των γιορτών που έχει ταυτιστεί μαζί με τα μελομακάρονα ως το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων.
ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΤΟΥΔΑ
Γλυκό της χαράς, της γιορτής, του γάμου και της βάπτισης. Γλυκό της νηστείας και των Χριστουγέννων. Χιονάτο σαν τον κουραμπιέ, με άφθονη ζάχαρη, με αρωματική γέμιση, που κρύβει μέσα του τη νοστιμιά και τα φυσικά αρώματα της ελληνικής υπαίθρου.
ΣΤΡΙΦΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ
Η «Cucina Povera», η «φτωχή κουζίνα», όπως μπορούμε να μεταφράσουμε την ιταλική αυτή έκφραση, δεν θα μπορούσε να βρει έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την φιλοσοφία της από τις κάθε είδους ελληνικές πίτες.
ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΚΑΝΤΑΙΦΙ
Το σαγανάκι αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά μεζεδάκια, στο οποίο πρωταγωνιστεί το τηγανητό -ενίοτε και ψητό- τυρί, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως το ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει ονοματοδοτηθεί από το τουρκικό sahan, το ειδικό τηγάνι μέσα στο οποίο συνήθως παρασκευάζεται και το οποίο με τη σειρά έχει πάρει το όνομά του από το τέγανον -τηγάνι- ή σάγανον, δηλαδή το μεταλλικό ή πήλινο στέγανον των Βυζαντινών, εντός του οποίου -τι άλλο;- τηγάνιζαν.
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΥΔΙ
Ένα απολαυστικό πιάτο για το τραπέζι της Κυριακής και της γιορτής. Ιδιαίτερο φαγητό με τη μεταμόρφωση ενός απλού κοκκινιστού μοσχαριού σε φαγητό αξιώσεων χάρις στο πετιμέζι, στο βαλσάμικο ξύδι, στο ρύζι που το συνοδεύει με ξηρούς καρπούς και φρούτα.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
Χριστουγεννιάτικες κάρτες αλλά και πίνακες του 19ου αιώνα απεικονίζουν την μεταφορά τεράστιων κορμών δένδρων, των οποίων το μεγαλύτερο άκρο τοποθετούνταν στο τζάκι του σπιτιού, με τον κορμό να παραμένει ολόκληρος εντός του ίδιου χώρου, προκειμένου να καίει συνεχώς καθ’όλη τη διάρκεια του εορταστικού Δωδεκαημέρου, με το τυχόν σβήσιμό του να θεωρείται κακή τύχη.
ΓΕΜΙΣΤΗ ΚΑΛΟΚΥΘΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΙΜΑ
Η γνωστή μας πορτοκαλί γλυκιά κολοκύθα ξεκίνησε το οδοιπορικό της στον κόσμο από την άγρια κολοκύθα, που φυόταν στην Γουατεμάλα και το Μεξικό, απ’ όπου η καλλιέργειά της επεκτάθηκε στην Αμερική, όπου μάλιστα οι Ινδιάνοι την καλλιεργούσαν δίπλα-δίπλα με τα επίσης αγαπημένα τους καλαμπόκι και φασόλια, συμπληρώνοντας έτσι την τριάδα των βασικών ειδών της διατροφής τους.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Πώς τα προτιμάτε; Τραγανά σαν μπισκότα, πολύ μελωμένα και αφράτα, τραγανά εξωτερικά με καλοσιροπιασμένη καρδιά, τυλιγμένα σε σοκολάτα ή μήπως γεμισμένα με ξηρούς καρπούς;
ΤΗΓΑΝΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ
Η τηγανιά αποτελεί έναν ακόμα από τους πιο διαδεδομένους και αγαπημένους μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, που παρασκευάζεται με χοιρινό κρέας, κοτόπουλο ακόμα δε και με λουκάνικα.
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΟΔΟ
Η πρωτοχρονιά είναι η σημαντικότερη μέρα του χρόνου και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ
Οι σαλάτες, πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος και συστατικών, αποτελούν ένα πραγματικό διαμάντι στο θησαυροφυλάκιο της διατροφής και η κατανάλωσή τους μόνο οφέλη έχει να προσφέρει όχι μόνο ως προς την σωματική, αλλά και ως προς την πνευματική και κατ’ επέκταση την ψυχική υγεία του ανθρώπου.
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ
Η κολοκύθα, που ονομάζεται επίσης και λύρα ή ταμπουράς, λόγω πιθανότατα του σχήματός της, αποτελεί συνώνυμο του φθινοπώρου και η εμφάνισή της στις λαϊκές αγορές των πόλεων ή στις αυλές των σπιτιών της ελληνικής υπαίθρου, σηματοδοτεί την έναρξη μουντών και βροχερών ημερών, τις οποίες καλείται να φωτίσει με το έντονο χρώμα της, μέσα από τις αλμυρές και γλυκές εκδοχές παρασκευών της, που μπορούν πραγματικά να απογειώσουν το καθημερινό μας τραπέζι.
ΑΡΝΙ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Το κρέας και ιδιαίτερα το αρνί έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές μας διότι αποτελεί σημαντική πηγή πλούσιων θρεπτικών ουσιών.
ΔΙΠΛΕΣ ME AYΓΑ
Οι τραγανές μελωμένες δίπλες είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό εορταστικό γλυκό που πρωταγωνιστεί την περίοδο των Χριστουγέννων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ
Η πίτα είναι το πιο παραδοσιακό και αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων λόγω της μεγάλης ποικιλίας γεύσεων που μπορούμε να πετύχουμε και άνετα μπορούμε να καλύψουμε όλες τις προτιμήσεις.
ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΙΦΑΔΟ
Το κάστανο είναι ο μόνος ξηρός καρπός που χρειάζεται μαγείρεμα για να φαγωθεί. Είναι όμως και ο μόνος με μεγάλη πληθώρα μαγειρικών χρήσεων στο τραπέζι.