top image food

You have 0 articles to compare. Do you want to see compare view now?


Compare

ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ Η ΠΑΠΟΥΔΑ

Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021

Στις Σέρρες αυτή την πεντανόστιμη λιχουδιά την λένε και παπούδα και την τιμούνε πέρα από το Πάσχα και την Τσικνοπέμπτη.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2021

Η κιμαδόπιτα είναι χορταστική και λαχταριστή. Δεν θυμίζει τίποτα σε σνακ γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα κυρίως γεύμα.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΥΝΕΛΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2021

Το κουνέλι είναι ένα κλασικό, νόστιμο και ντελικάτο φαγητό με μοναδική γεύση.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

Τετάρτη, Αυγούστου 19, 2020

Ξεροτήγανα, το αγαπημένο γλυκό της Κρήτης.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τρίτη, Απριλίου 21, 2020

Στην Κρήτη, ο οβελίας, οι σούβλες και τα πασχαλινά υπαίθρια φαγητά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σχεδόν άγνωστα εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ

Σάββατο, Απριλίου 18, 2020

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ

Τρίτη, Απριλίου 14, 2020

Χωρίς καλιτσούνια δεν νοείται Πάσχα στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί.

Περισσότερα...

Tags:

ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020

Παραδοσιακά κάθε χρόνο , Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα πασχαλινά αυγά.

Πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου, τότε που η χρήση χημικών ήταν άγνωστη και το βάψιμο γινόταν με φυσικά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα.

Περισσότερα...

Tags:

ΓΑΛΑΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Τετάρτη, Απριλίου 24, 2019

Γαλατερά ή πασχαλινά τσουρέκια

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Σάββατο, Απριλίου 07, 2018

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΜΑΡΑΘΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Κυριακή, Απριλίου 23, 2017

Έχω συνηθίσει να σας γραφώ πάντα ένα κείμενο σχετικά με την κάθε συνταγή. Σήμερα όμως δεν ήθελα να σας γράψω κάτι συγκεκριμένο, ήθελα απλά να επικεντρωθώ στα καλά υλικά. Στην καλή πρώτη υλη που μπορεί να απογείωση το φαγητό μας. Κατσικάκι από τα βουνά του Καβουσίου, άγρια μάραθα μαζεμένα κοντά από την παραλία του Θόλου και πρώιμες κόκκινες ντομάτες. Αυτό και τίποτα άλλο. Έτσι απλά…

Υλικά
1 κιλό κατσικάκι ή αρνί
1 κρεμμύδι
1 μάτσο μάραθα
1 μεγάλη κόκκινη ντομάτα
2 πατάτες
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει.

1
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

24
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψουμε το κρέας και αφήνουμε για 40 λεπτά περίπου να μεσό ψηθεί.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μάραθα, τα ψιλοκόβουμε (χωρίς τα κοτσάνια ) και τα βάζουμε στο φαγητό, κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες. Αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες. Αλατίζουμε και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ακόμα.

67

8
Τέλος ρίχνουμε λίγο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει.

10

10

Καλή επιτυχία!!!

Tags:

Πασχαλινό αρνί αυγολέμονο με γαρδουμάκια

Σάββατο, Απριλίου 15, 2017

Όταν μιλάμε για παράδοση και Πάσχα ο νους μας πηγαίνει στην μαγειρίτσα, το αρνί ή κατσίκι αυγολέμονο, στα σουβλιστά, τα οφτά και φυσικά σε καλιτσούνες και ρακί.
Στην Κρήτη, ο οβελίας, οι σούβλες και τα πασχαλινά υπαίθρια φαγητά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σχεδόν άγνωστα εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα ήταν φαγητό εξοχής και προτιμούσαν να το τρώνε σε πανηγύρια ή μεγάλες παρέες στην ύπαιθρο και σε κτηνοτροφικές κυρίως περιοχές. Η σούπα και το βραστό ήταν η πρώτη τροφή μετά την Ανάσταση κυρίως σε ορεινές περιοχές της δυτικής Κρήτης. Οι γαμπροί Στερεοελλαδίτες και από Πελοπόννησο φέρανε στην Κρήτη το έθιμο της σούβλας.
Στην Ανατολική Κρήτη το πασχαλινό μενού το βράδυ της αναστάσεως ήταν η μαγειρίτσα και αυγολέμονο αρνί ή κατσίκι με γαρδούμια. Το αρνί και το κατσίκι ήταν δύο οικόσιτα τα οποία δεν έλειπαν από κανένα σπίτι τις εποχές εκείνες. Τον Δεκέμβριο ή τον Γενάρη τα πρόβατα ή οι κατσίκες είχαν γεννήσει. Τα πιο πρώιμα είχαν γεννήσει ακόμα και αρχές Νοεμβρίου. Κάθε νοικοκυριό είχε τουλάχιστον δύο έως τρία μικρά αρνιά ή κατσίκια. Όσα δεν πουλούσαν στον χασάπη τα κρατούσαν για το πασχαλινό τραπέζι της οικογένειας. Έσφαζαν είτε τις απόκριες είτε το Πάσχα. Στην Κρήτη υπήρχε μια πολύ ωραία συνήθεια ...

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

Παρασκευή, Απριλίου 14, 2017

Στην Κρήτη η παρασκευή των ζυμωτών κουλουριών, τσουρεκιών, καλιτσουνιών, των κουκνίκων (πασχαλινά αρτίδια), ξεκινούσε κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη, μετά που είχαν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες δουλειές που είχαν να κάνουν με το καθάρισμα και ασβέστωμα του σπιτιού, και την περιποίηση του αυλόγυρου. Η κάθε νοικοκυρά έπρεπε να είχε τελειώσει με όλες αυτές τις δουλειές για να καταπιαστεί με την κουζίνα και την προετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων τις υπόλοιπες ημέρες. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι οι νοικοκυρές στα χωριά ετοίμαζαν τα ζυμωτά και τα γλυκίσματα σε μικρές ή μεγάλες συντροφιές, βοηθώντας η μία την άλλη, μιας και οι άγιες ημέρες το απαιτούσαν, πράγμα που δείχνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ημερών. 

Στην Κρήτη τα κουλουράκια του Πάσχα λέγονται τσουρεκάκια (από την τουρκική λέξη cevrek που σημαίνει στρογγυλό) και εννοούμαι τα μικρά τραγανά απ’ έξω και αφράτα από μέσα μυρωδάτα γλυκίσματα.
Τα τσουρέκια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι κάθε Κρητικού σπιτιού μαζί με τα κόκκινα αυγά και τα καλιτσούνια. Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα οι ξυλόφουρνοι μύριζαν και από τις ανοιχτές πόρτες ξεχειλίζανε οι ευωδιές από τα ζεστά γλυκά.
Οι κανόνες τότε ήταν αυστηροί. Η κατανάλωση τους γινόταν αποκλειστικά μετά που θα ακουγόταν από τα χείλη του παπά το ...

Περισσότερα...

Tags:
Σελίδα 3 από 3 Αποτελέσματα 41 - 53 από 53