Παρότι η Κρήτη δεν θεωρείται τόπος παραγωγής μήλων, κάθε οικογένεια έχει πάντα μήλα τους χειμερινούς μήνες στο σπιτικό της και κυρίως τα φιρίκια μια ποικιλία που ευδοκιμεί στις ορεινές περιοχές με πολύ κρύο.
Η συγκεκριμένη είναι μια παλιά παραδοσιακή συνταγή όπου το κρασί δίνει στη ζύμη μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική γεύση και συγκεκριμένα το κόκκινο ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα που ταιριάζει ιδιαίτερα με το μήλο. Επίσης , η συνταγή μπορεί να παρασκευαστεί και με λευκό κρασί σε όσους από εσάς δεν αρέσει το σκουρόχρωμο της ζύμης . Αλλάζει βεβαία η γεύση , γίνετε αυτόματα πιο ανάλαφρη , δεν έχει αυτή την δυναμική που δίνει το κόκκινο .
Μηλοπιτακια με φυλλο κρασιου.
ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ
Φάβα ένα από τα αγαπημένα όσπρια των Κρητικών. Τη θεωρουν συνοδευτικό με άλλα φαγητά, μεζέ της ρακής και του ούζου. Αυτή η κρεμώδη υφή του, μας δίνει την δυνατότητα να την απολαύσουμε μαζί με παξιμάδι ή ντάκο. Συνοδεύεται με τον βασιλιά της κρητικής διατροφής το ελαιόλαδο, με ελιές και κρεμμύδι που απογειώνουν την γεύση του.
Εμείς στην Κρήτη θέλουμε την φάβα να «κολυμπά» στο λάδι. Η φράση «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» έμεινε από την ιδιότητα της να απορροφά όση ποσότητα λαδιού και αν βάλουμε. Δεν είναι μόνο το καλό λάδι και το κρεμμύδι που δίνουν νοστιμιά. Αν η φάβα είναι και ντόπια τότε έχει άλλη γεύση. Είναι καλόψητη και νόστιμη.
ΧΟΧΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ
Οκτώβρης, η αγαπημένη μου εποχή, με τις πρώτες βροχές να κάνουν την εμφάνιση τους δειλά - δειλά. Μυρίζει η γη, μυρίζουν τα χώματα, μυρίζει ο αέρας. Η γη ρουφά διψασμένη το δώρο του ουρανού. Μπήκαμε σε μια άλλη εποχή. Βροχάρης μήνας, σποριάς και καρπερός τον λέγανε οι παλιοί άνθρωποι σε άλλες εποχές που περίμεναν από την φύση να τους χαρίσει τα δώρα της.
ΦΑΣΟΥΛΟΡΥΖΟ
Μπορεί η φασολάδα να είναι το παραδοσιακό φαγητό των Ελλήνων, το φασουλόρυζο όμως είναι το αγαπημένο φαγητό των Κρητικών. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η ευρηματικότητα των παλιών νοικοκυρών της Κρήτης να αξιοποιούν ότι τους χάριζε η φύση αλλά και ότι τους είχε απομείνει για να φτιάξουν ένα νέο φαγητό για την οικογένεια τους, δημιούργησε πολλές τέτοιες συνταγές όπως φασουλόρυζο, φακόρυζο, ρεβυθόρυζο.
ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Η λαγάνα και ο χαρταετός είναι το σήμα της Καθαράς Δευτέρας. Πρωταγωνιστεί μαζί με ελιές, ταραμά, χαλβά, γαρίδες, χταπόδι τη πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Είναι ένα επίπεδο ψωμί με ελάχιστη ψίχα, με το πλούσιο άρωμα από το σησάμι και τη τραγανή κόρα της. Πρόκειται για άζυμο άρτο, δηλαδή χωρίς προζύμι. Είναι νηστίσιμο ψωμί και πολλοί δεν βάζουν ούτε λάδι και το έχουν αντικαταστήσει με ταχίνι.
ΤΑΡΑΜΑΣ ΜΕ ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
Η περίοδος του «Τριωδίου» είναι μια περίοδος δέκα εβδομάδων, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την Ανάσταση.
ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ο χαλβάς είναι ένα έδεσμα παραδοσιακό, θρεπτικό, γευστικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό που έχει συνδεθεί με την νηστεία της Σαρακοστής. Έχει αραβική ρίζα hulw, που σημαίνει γλυκό, αλλά εμείς στην Ελλάδα μάθαμε να φτιάχνουμε πολλά διαφορετικά είδη γλυκισμάτων, τα οποία συναντούμε με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις βαλκανικές χώρες.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΣΤΙΦΑΔΟ
Την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής που βρέθηκα στο χωριό, η μέρα ήταν υπέροχη. Μια όμορφη λιακάδα του Μάρτη, σχεδόν άπνοια, ήταν το καλύτερο δώρο μετά τις βροχές του χειμώνα. Ευκαιρία για εξόρμηση στ’ Αόρι. Έτσι λέμε στο χωριό μου τα ψηλά βουνά, με τους μαγατζέδες και τ’ αμπέλια. Μαγατζέδες είναι τα παλιά αγροτικά σπίτια που είχανε φτιάξει οι παππούδες μας για να μένουν όταν κλάδευαν τ’ αμπέλια ή έκαναν άλλες αγροτικές δουλειές και το καλοκαίρι απολάμβαναν τις διακοπές τους για μικρό χρονικό διάστημα, μιας και στο βουνό υπάρχει δροσιά και νερό από τις πηγές.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, το πετιμέζι θα κάνει τη διαφορά.
ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
3 Δεκεμβρίου 2019
Το γιουβέτσι είναι το κλασικό πιάτο του οικογενειακού τραπεζιού, το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές με μοσχάρι, με αρνί, με κοτόπουλο. Εμείς σήμερα, λόγο της νηστείας των Χριστουγέννων θα το φτιάξουμε με νόστιμες και αρωματικές γαρίδες.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
26 Φεβρουαρίου 2020
Σουπιές στα κάρβουνα, το αγαπημένο πιάτο των καλοφαγάδων. Σας αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά για τις πιο τρυφερές και ζουμερές σουπιές. Ένας νόστιμος μεζές για τη Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο.
ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ
5 Μαρτίου 2020
Σουπιές, το αγαπημένο μαλάκιο όλων, με ζουμερή και μαλακή σάρκα που οι περισσότεροι προτιμούν σε φαγητά κατσαρόλας .
ΡΑΒΑΝΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ Ή ΛΑΔΟΡΕΒΑΝΙ
Ένα υπέροχο νόστιμο γλυκό. Δεν μοιάζει με το συνηθισμένο Ραβανί που όλοι γνωρίζουμε. Χωρίς αυγά, χωρίς σιρόπι, μοιάζει θα έλεγε κανείς με σιμιγδαλένιο χαλβά στο φούρνο. Τόσο εύκολο, τόσο γρήγορο, τόσο νόστιμο που θα ενθουσιαστείτε.
ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ Ή ΦΑΛΑΦΕΛ
Αφράτοι ρεβιθοκεφτέδες ή φαλάφελ, όπως και να τους πείτε είναι ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο.
ΦΑΒΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Η φάβα είναι από τα αγαπημένα όσπρια όλων. Μας αρέσει να την απολαμβάνουμε σε διάφορες εκδοχές το καλοκαίρι. Σήμερα, φτιάχνουμε παρέα εύκολα και γρήγορα τους πιο νόστιμους φαβοκεφτέδες.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ ΣΤΟ ΒΑΖΟ
Χταπόδι ξιδάτο στο βάζο, ένα εύκολο καλοκαιρινό μεζεδάκι που μυρίζει θάλασσα, ήλιο, παγωμένο ουζάκι και καλή παρέα.
ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Παραδοσιακό γλυκό που σκορπά τις μυρωδιές του, από την στιγμή που το σιμιγδάλι βουτά στο καυτό λάδι για να αποκτήσει το χρυσορόδινο χρώμα, βγάζοντας τα γήινα αρώματα του.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, το τραπέζι είναι στρωμένο με κοινή συνεισφορά τροφίμων σ’ ένα σημείο καθολικής σύναξης.
ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ
Μύδια με μπύρα, μια συνταγή που θα σας ενθουσιάσει τόσο για τη γεύση της όσο και για την ευκολία της γιατί πραγματικά θα την κάνουμε στο λεπτό!
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΚΡΑΣΑΤΑ
Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή που θα γευτούμε την περίοδο της σαρακοστής και όχι μόνο.