Η ταραμοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο ορεκτικό όχι μόνο για τις περιόδους νηστείας αλλά για όλο το χρόνο. Βασικό του συστατικό είναι το αυγοτάραχο που προέρχεται από αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου και του μπακαλιάρου.
ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ
Η φασολάδα είναι από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μαζί με τις ελιές και τη φέτα συνθέτουν την τριάδα του εθνικού μας φαγητού.
ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ
Το σάμαλι φαίνεται πως είναι ένα από γεννησιμιού του ταξιδιάρικο και αεικίνητο γλυκό, καθώς με αφετηρία τα μέρη της Ανατολής έφτασε ως τα παράλια, στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, απ' όπου πέρασε τελικά στην Ελλάδα, όπως τόσες άλλες συνταγές, που ταξίδεψαν στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, κρυμμένες στις αποσκευές ταξιδιωτών.
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ
Έχοντας βάση ένα πολτό από μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί ή ένα πουρέ από πατάτα, αναμιγνύοντας λιωμένο σκόρδο και προσθέτοντας στο τέλος αγνό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι, ώστε να δώσει στο μείγμα μια απαλή και κρεμώδη υφή, έχεις φτιάξει μια σκορδαλιά στην οποία μπορεί να προσθέσεις μικρά κυβάκια από παντζάρι ή να αναμειχθεί με τον πουρέ δίνοντας στο μίγμα ένα ροζέ χρώμα.