Η Άνδρος, ένα από τα μεγαλύτερα και ευφορότερα νησιά των Κυκλάδων, μας προσκαλεί στο πασχαλινό της τραπέζι, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον ''λαμπριάτη'' της, δηλαδή το γεμιστό κατσικάκι ή και αρνάκι, που μαζί με τις χορταστικές φουρτάλιες, τις περίφημες παραδοσιακές ομελέτες, αποτελούν τα εμβληματικότερα πιάτα της ανδριώτικης κουζίνας.
ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ
Το χοιρινό είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο -παρά το γεγονός ότι κάποιες θρησκείες, όπως η μουσουλμανική, απαγορεύουν την κατανάλωσή του-, ενώ υπάρχουν στοιχεία εκτροφής χοίρων που χρονολογούνται ήδη από το 5.000 π.Χ.
ΜΑΣΤΕΛΟ ΣΙΦΝΟΥ - ΑΡΝΑΚΙ ΨΗΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΛΑΔΑ
Η Σίφνος, η ιδιαίτερη πατρίδα του διάσημου αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ, δεν θα μπορούσε παρά να φημίζεται για την τοπική της κουζίνα, στον γαλαξία της οποίας ως φωτεινό αστέρι λάμπει το παραδοσιακό πασχαλινό μαστέλο, δηλαδή το ψημένο πάνω σε αμπελόκλαδα αρνάκι, που μαγειρεύεται μέσα στο μαστέλο, στο ειδικό πήλινο δοχείο με σχήμα φαρδιάς γλάστρας, από το οποίο και ονοματοδοτείται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού και γιορτάζεται μέσα στην καρδιά της άνοιξης, σε μια ξεχωριστή περίοδο που η φύση φορά τα γιορτινά της και γεμίζει χρώματα και αρώματα.
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Η λατρευτή μαγειρίτσα συνηθίζεται να τρώγεται μόνο τη βραδιά της Ανάστασης με το Χριστός Ανέστη. Υπέροχη παραδοσιακή ελληνική σούπα που μαζί με τον οβελία και το κοκορέτσι σηματοδοτούν το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι.
ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
Το Πάσχα βρίσκεται πλέον ante portas και η προσμονή όλων κορυφώνεται για όμορφες οικογενειακές στιγμές, γύρω από ένα πλούσια στρωμένο τραπέζι, με τα κόκκινα αυγά του, τις πίτες, τα κρεατικά του και χίλια δυο άλλα καλούδια, με φόντο το κάδρο μιας ολάνθιστης φύσης, όπου τα χρώματα κι οι ευωδιές οργιάζουν και η αναγεννημένη φύση γιορτάζει.
ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΚΛΩΣΤΕΣ
Πάσχα χωρίς βαμμένα αυγά απλά δεν είναι Πάσχα, μιας και το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί το εμβληματικότερο όλων και τηρείται ακόμα και από όσους δεν ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις.
ΑTOMIKA ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Τα αγαπημένα μας πασχαλινά τσουρέκια με αφράτη υφή και υπέροχο άρωμα βρίσκονται σε όλα τα νοικοκυριά την περίοδο της μεγάλης χριστιανικής γιορτής. Πέρα από το κλασικό, τα ατομικά τσουρεκάκια με κόκκινο αυγό είναι πολύ ιδιαίτερα γλυκίσματα που θα αρέσουν σε όλους.
NΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα είναι ένα από τα ωραιότερα σπιτικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ
Τα σμυρναίικα κουλουράκια αποτελούν το πλέον εμβληματικό πασχαλινό γλυκό, με μοναδικό τους ανταγωνιστή τα εξίσου διαδεδομένα τσουρέκια.
ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Μας περίσσεψαν αυγά μετά το τσούγκρισμα στο Πασχαλινό τραπέζι; Μια έξυπνη λύση να φτιάξουμε στο άψε σβήσε μια σαλάτα με ντομάτα και μαρούλι ή να τα κάνεις γεμιστά με μαγιονέζα, μουστάρδα, άνηθο και κάπαρη!
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΓΛΥΚΟ
Αφράτη βάση, ηδονικά τρεμουλιαστή κρέμα, έντονα αρώματα από ένα μπουκέτο μυρωδικών αποτελούμενο από βανίλια, κανέλα, μαστίχα και μαχλέπι και μια γλύκα "παραδοσιακή" θα τολμούσα να πω, σε πείσμα των σύγχρονων "άγλυκων" γλυκισμάτων, συνιστούν το προφίλ ενός γλυκού γιορτινού και συγχρόνως εύκολου στην παρασκευή, ελαφρού και ταυτόχρονα τόσο πλούσιου σε γεύση και υφές.
ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Λίγο πριν το Πάσχα και εγώ σας έχω μια εύκολη συνταγή για αφράτα και εύκολα τσουρέκια. Νόστιμα που θα τα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα.
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Μαγειρίτσα αυγολέμονο, ένα πασχαλινό παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο.
ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Η Χανιώτικη κρεατότουρτα είναι μια παραδοσιακή κρεατόπιτα που έχει την τιμητική της σε γιορτινά τραπέζια, της Παναγίας στις δεκαπέντε Αυγούστου, τα Χριστούγεννα και φυσικά το Πάσχα.
ΑΥΓΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ
Το αυγό είναι το δώρο της φύσης στη ζωή. Μια υπερτροφή που μας κάνει καλό από τα πρώτα βήματα της ζωής μας. Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές με όλα τα αναγκαία συστατικά για ισορροπημένη διατροφή. Το αυγό είναι το τρόφιμο που θα το χρησιμοποιήσεις σ’ ένα εκατομμύριο συνταγές φαγητών και γλυκών.
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Η μαγειρίτσα είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό που το απολαμβάνουμε ως πρώτο πιάτο μετά την Ανάσταση. Μια υπέροχη παραδοσιακή ελληνική σούπα που σηματοδοτεί το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι.
ΡΕΓΑΛΙ, Η ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Η Μάνη είναι μια πολυπρόσωπη, αλλά αδιαπραγμάτευτα γοητευτική περιοχή της Πελοποννήσου, καθώς γεωγραφικά διακρίνεται στην κυρίως ή Μέσα Μάνη που ορίζεται από τον αυχένα του Ταϋγέτου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο και στην Μεσσηνιακή ή Έξω Μάνη.
ΛΑΜΠΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ
Η Κως, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών για ταξιδιώτες απ' όλο τον κόσμο.
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
Τα τσουρεκάκια δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό το Πάσχα, μαζί με τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τα κόκκινα αυγά. Νόστιμα, τραγανά και μοσχομυριστά μπορούμε να τα απολαύσουμε όχι μόνο τις γιορτινές μέρες αλλά και όλο το χρόνο, ιδιαίτερα στο καφέ μας. Αγαπητά κουλουράκια των παιδιών που αρέσκονται να τα παίρνουν και στο σχολείο.