Τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά και τα καλιτσούνια είναι τα παραδοσιακά εδέσματα που δίδουν στο Πάσχα γεύση και αρώματα.
ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΡΟΛΟ
Μια εναλλακτική συνταγή για το Πασχαλινό τραπέζι που τρώγεται υπέροχα και όλες τις εποχές του χρόνου. Αρνί, μπούτι ή σπάλα ξεκοκαλισμένη βρίσκουμε όλο το χρόνο.
ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Το τσουρέκι είναι ένα αρωματικό ψωμί με πλούσια γεύση. Μυρίζει το σπίτι και η κουζίνα όταν βγαίνει από το φούρνο. Μοσχοβολά ο τόπος μαχλέπι και μαστίχα. Το αγαπάνε πολύ, μικροί και μεγάλοι.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
Τα πιο νόστιμα και μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια που θα ενθουσιάσουν την οικογένεια σας.
ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ
Χωρίς καλιτσούνια δεν νοείται Πάσχα στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί.
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ ΜΕ ΜΑΝΤΙΛΙΔΕΣ
Γυναίκες που ξεχύνονται στην ύπαιθρο με μία τσάντα κι ένα κατάλληλο μαχαίρι, για να μαζέψουν τρυφερά χόρτα, μόνο στην Ελλάδα συναντάς.
ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ Η ΠΑΠΟΥΔΑ
Στις Σέρρες αυτή την πεντανόστιμη λιχουδιά την λένε και παπούδα και την τιμούνε πέρα από το Πάσχα και την Τσικνοπέμπτη.
ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Ένα υπέροχο γλυκό ψυγείου με το Τσουρέκι του Πάσχα που μας περίσσεψε. Η κρέμα πορτοκαλιού δένει τέλεια με τις φράουλες και το αρωματικό τσουρέκι.
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Στην Κρήτη, ο οβελίας, οι σούβλες και τα πασχαλινά υπαίθρια φαγητά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σχεδόν άγνωστα εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ
Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.
ΑΡΝΙ ΟΦΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Τι κι αν βρισκόμαστε σε καραντίνα; Εμείς το αρνάκι μας θα το απολαύουμε. Σας έχω μια πολύ νόστιμη συνταγή για αρνάκι οφτό στο φούρνο με κρυμμένη γραβιέρα ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ.
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Μου ζητήσατε για φέτος τσουρέκια με σοκολάτα και εγώ ξέρετε ότι δεν σας χαλώ χατίρι.
ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ
Χωρίς καλιτσούνια δεν νοείται Πάσχα στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί.
ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
Παραδοσιακά κάθε χρόνο , Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα πασχαλινά αυγά.
Πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου, τότε που η χρήση χημικών ήταν άγνωστη και το βάψιμο γινόταν με φυσικά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα.
ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
Ο Λάζαρος ήταν ο καλός φίλος του Χριστού τον οποίο επέλεξε για να διαδώσει τη στο κόσμο το λόγο του θεού και να τον προετοιμάσει για τη δική του Ανάσταση. Ο καλός του φίλος αρρώστησε και πέθανε, αλλά η δύναμη της πίστης και της αγάπης μέσα από το πρόσωπο του Ιησού τον επανέφερε στη ζωή.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ
Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ
Στην Κρήτη η παρασκευή των ζυμωτών κουλουριών, τσουρεκιών, καλιτσουνιών, των κουκνίκων (πασχαλινά αρτίδια), ξεκινούσε κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη, μετά που είχαν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες δουλειές που είχαν να κάνουν με το καθάρισμα και ασβέστωμα του σπιτιού, και την περιποίηση του αυλόγυρου. Η κάθε νοικοκυρά έπρεπε να είχε τελειώσει με όλες αυτές τις δουλειές για να καταπιαστεί με την κουζίνα και την προετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων τις υπόλοιπες ημέρες. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι οι νοικοκυρές στα χωριά ετοίμαζαν τα ζυμωτά και τα γλυκίσματα σε μικρές ή μεγάλες συντροφιές, βοηθώντας η μία την άλλη, μιας και οι άγιες ημέρες το απαιτούσαν, πράγμα που δείχνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ημερών.
ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ
Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν καθιερώσει την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές να φτιάχνουν ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα. Μία μόνο μπορεί να είναι η εξήγηση, το ότι αυτή την περίοδο τα αμπέλια, οι κρεβατίνες βγάζουν τα πρώτα τους τρυφερά φύλλα, κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως συνήθως, η κρητική κουζίνα ακολουθεί την εποχικότητα των πρώτων υλών.
Φορτισμένη ημέρα η Μεγάλη Πέμπτη για τις νοικοκυρές, που πέρα από το φαγητό θα πρέπει να βάψουν τα κόκκινα αυγά και να ξεκινήσουν και την προετοιμασία για το πασχαλινά γλυκίσματα.
Η παράδοση λέει πως όλη την Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει «αλαδία», δηλαδή δεν καταλύεται λάδι, με εξαίρεση την ημέρα αυτή να καταλύεται οίνος λόγω της παράδοσης του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας (του Μυστικού Δείπνου). Το γεγονός ότι την ημέρα αυτή τρώνε λάδι κάποιοι το αιτιολογούν με το γεγονός ότι την Πέμπτη της περασμένης «εβδομάδας του Λαζάρου», «βαγιοπέφτη» την λέγανε οι γιαγιάδες μας, δεν τρώγανε λάδι.
Τα ντολμαδάκια μας λοιπόν παρά το τούρκικο όνομά τους είναι ελληνικότατο φαγητό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πολλά από τα εδέσματα αυτά έχουν ελληνική καταγωγή και πιθανόν άλλες ονομασίες αλλά μετά την περίοδο της τουρκοκρατίας πήραν τις ονομασίες με τις οποίες τα γνωρίζουμε
...