top image food

You have 0 articles to compare. Do you want to see compare view now?


Compare

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Τρίτη, Απριλίου 20, 2021

Τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά και τα καλιτσούνια είναι τα παραδοσιακά εδέσματα που δίδουν στο Πάσχα γεύση και αρώματα.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΡΟΛΟ

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2021

Μια εναλλακτική συνταγή για το Πασχαλινό τραπέζι που τρώγεται υπέροχα και όλες τις εποχές του χρόνου. Αρνί, μπούτι ή σπάλα ξεκοκαλισμένη βρίσκουμε όλο το χρόνο.

Περισσότερα...

Tags:

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2021

Το τσουρέκι είναι ένα αρωματικό ψωμί με πλούσια γεύση. Μυρίζει το σπίτι και η κουζίνα όταν βγαίνει από το φούρνο. Μοσχοβολά ο τόπος μαχλέπι και μαστίχα. Το αγαπάνε πολύ, μικροί και μεγάλοι.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Πέμπτη, Απριλίου 08, 2021

Τα πιο νόστιμα και μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια που θα ενθουσιάσουν την οικογένεια σας.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ

Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021

Χωρίς καλιτσούνια δεν νοείται Πάσχα στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί.

Περισσότερα...

Tags:

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ ΜΕ ΜΑΝΤΙΛΙΔΕΣ

Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2021

Γυναίκες που ξεχύνονται στην ύπαιθρο με μία τσάντα κι ένα κατάλληλο μαχαίρι, για να μαζέψουν τρυφερά χόρτα, μόνο στην Ελλάδα συναντάς.

Περισσότερα...

Tags:

ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ Η ΠΑΠΟΥΔΑ

Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021

Στις Σέρρες αυτή την πεντανόστιμη λιχουδιά την λένε και παπούδα και την τιμούνε πέρα από το Πάσχα και την Τσικνοπέμπτη.

Περισσότερα...

Tags:

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Τετάρτη, Απριλίου 22, 2020

Ένα υπέροχο γλυκό ψυγείου με το Τσουρέκι του Πάσχα που μας περίσσεψε. Η κρέμα πορτοκαλιού δένει τέλεια με τις φράουλες και το αρωματικό τσουρέκι.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τρίτη, Απριλίου 21, 2020

Στην Κρήτη, ο οβελίας, οι σούβλες και τα πασχαλινά υπαίθρια φαγητά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σχεδόν άγνωστα εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ

Σάββατο, Απριλίου 18, 2020

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ ΟΦΤΟ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Παρασκευή, Απριλίου 17, 2020

Τι κι αν βρισκόμαστε σε καραντίνα; Εμείς το αρνάκι μας θα το απολαύουμε. Σας έχω μια πολύ νόστιμη συνταγή για αρνάκι οφτό στο φούρνο με κρυμμένη γραβιέρα ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ.

Περισσότερα...

Tags:

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Πέμπτη, Απριλίου 16, 2020

Μου ζητήσατε για φέτος τσουρέκια με σοκολάτα και εγώ ξέρετε ότι δεν σας χαλώ χατίρι.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ

Τρίτη, Απριλίου 14, 2020

Χωρίς καλιτσούνια δεν νοείται Πάσχα στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί.

Περισσότερα...

Tags:

ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Δευτέρα, Απριλίου 13, 2020

Παραδοσιακά κάθε χρόνο , Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα πασχαλινά αυγά.

Πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου, τότε που η χρήση χημικών ήταν άγνωστη και το βάψιμο γινόταν με φυσικά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε κουζίνα.

Περισσότερα...

Tags:

ΓΑΛΑΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Τετάρτη, Απριλίου 24, 2019

Γαλατερά ή πασχαλινά τσουρέκια

Περισσότερα...

Tags:

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Παρασκευή, Απριλίου 19, 2019

Ο Λάζαρος ήταν ο καλός φίλος του Χριστού τον οποίο επέλεξε για να διαδώσει τη στο κόσμο το λόγο του θεού και να τον προετοιμάσει για τη δική του Ανάσταση. Ο καλός του φίλος αρρώστησε και πέθανε, αλλά η δύναμη της πίστης και της αγάπης μέσα από το πρόσωπο του Ιησού τον επανέφερε στη ζωή.

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Σάββατο, Απριλίου 07, 2018

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

Παρασκευή, Απριλίου 14, 2017

Στην Κρήτη η παρασκευή των ζυμωτών κουλουριών, τσουρεκιών, καλιτσουνιών, των κουκνίκων (πασχαλινά αρτίδια), ξεκινούσε κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη, μετά που είχαν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες δουλειές που είχαν να κάνουν με το καθάρισμα και ασβέστωμα του σπιτιού, και την περιποίηση του αυλόγυρου. Η κάθε νοικοκυρά έπρεπε να είχε τελειώσει με όλες αυτές τις δουλειές για να καταπιαστεί με την κουζίνα και την προετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων τις υπόλοιπες ημέρες. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι οι νοικοκυρές στα χωριά ετοίμαζαν τα ζυμωτά και τα γλυκίσματα σε μικρές ή μεγάλες συντροφιές, βοηθώντας η μία την άλλη, μιας και οι άγιες ημέρες το απαιτούσαν, πράγμα που δείχνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ημερών. 

Περισσότερα...

Tags:

ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Πέμπτη, Απριλίου 13, 2017

Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν καθιερώσει την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές να φτιάχνουν ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα. Μία μόνο μπορεί να είναι η εξήγηση, το ότι αυτή την περίοδο τα αμπέλια, οι κρεβατίνες βγάζουν τα πρώτα τους τρυφερά φύλλα, κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως συνήθως, η κρητική κουζίνα ακολουθεί την εποχικότητα των πρώτων υλών.
Φορτισμένη ημέρα η Μεγάλη Πέμπτη για τις νοικοκυρές, που πέρα από το φαγητό θα πρέπει να βάψουν τα κόκκινα αυγά και να ξεκινήσουν και την προετοιμασία για το πασχαλινά γλυκίσματα.
Η παράδοση λέει πως όλη την Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει «αλαδία», δηλαδή δεν καταλύεται λάδι, με εξαίρεση την ημέρα αυτή να καταλύεται οίνος λόγω της παράδοσης του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας (του Μυστικού Δείπνου). Το γεγονός ότι την ημέρα αυτή τρώνε λάδι κάποιοι το αιτιολογούν με το γεγονός ότι την Πέμπτη της περασμένης «εβδομάδας του Λαζάρου», «βαγιοπέφτη» την λέγανε οι γιαγιάδες μας, δεν τρώγανε λάδι.
Τα ντολμαδάκια μας λοιπόν παρά το τούρκικο όνομά τους είναι ελληνικότατο φαγητό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πολλά από τα εδέσματα αυτά έχουν ελληνική καταγωγή και πιθανόν άλλες ονομασίες αλλά μετά την περίοδο της τουρκοκρατίας πήραν τις ονομασίες με τις οποίες τα γνωρίζουμε ...

Περισσότερα...

Tags:
Σελίδα 3 από 3 Αποτελέσματα 41 - 59 από 59