Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι, ο συνδιασμός των δύο αγαπημένων γλυκών που θα ενθουσιάσει όσους το δοκιμάσουν.
ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
Λαχταριστή συνταγή για πανεύκολα σοκολατάκια με μπισκότα που θα γίνουν ανάρπαστα!
ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Μπορεί η παραδοσιακή συνταγή του ρυζόγαλου να γίνει ακόμα καλύτερη με την προσθήκη πορτοκαλιού; Κι όμως μπορεί! Πάμε να το φτιάξουμε μαζί βήμα-βήμα.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Το κέικ με τη σημερινή του μορφή, πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και σήμερα έχει πλέον όχι μόνο προσαρμοστεί στις γευστικές απαιτήσεις κάθε λαού, αλλά έχει λάβει και ποικίλες ονομασίες, δηλωτικές των ιδιαιτεροτήτων κάθε τοπικής παραλλαγής.
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
Αν έχετε όρεξη για ένα σπιτικό γλυκό εποχής, τότε με τα μήλα του φθινοπώρου μπορείς να φτιάξεις μια λαχταριστή μηλόπιτα με φύλλο κρούστας. Αξιοποιούμε τα τραγανά και μυρωδάτα μήλα για να φτιάξουμε ένα εύκολο και οικονομικό γλυκό για στιγμές που θέλουμε να γλυκαθούμε ή ως συνοδευτικό ενός ζεστού ροφήματος.
ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙ
«Είσαι το στρούντελ μήλου των ματιών μου» τραγούδησε η Γερμανίδα βαρόνη Bonburst στην κλασσική ταινία του 1968 "Chitty Chitty Bang Bang" της Disney, πείθοντας έτι περαιτέρω τους πάντες ότι το γλυκό αυτό κατάγεται από τη Γερμανία.
ΤΑΒΗΧΤΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΑΝΗΣ
Μια συνταγή βασισμένη σε 2-3 υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπιτικό, δεν μπορεί παρά να αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της περίφημης «cucina povera», της «φτωχής κουζίνας» ή της «κουζίνας της φτώχειας», όπως πιο ελεύθερα μπορούμε να μεταφράσουμε την ιταλική αυτή έκφραση, που ουσιαστικά δεν σήμαινε τίποτε περισσότερο από την στο έπακρο αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου συστατικού και προϊόντος, τα οποία παλαιότερα μπορεί να προέρχονταν από τον κήπο ή το χωράφι της νοικοκυράς, ενώ στις μέρες μας προέρχονται από τα ράφια προσφορών των αγαπημένων μας Super Markets.
ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑ
Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus var. chia), το οποίο καλλιεργείται στη Χίο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, ιδιαίτερα δε στα περίφημα Μαστιχοχώρια. Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην παρασκευή τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και στη βιομηχανία. Η μαστίχα ήδη από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις, καθώς στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών.
ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Ο Δρόμος του Μεταξιού φαίνεται ότι, εκτός από μετάξι, μας έφερε και τα δημοφιλή και πανταχού παρόντα λεμόνια, καθώς μέσω αυτής της οδού μεταφέρθηκαν και εισήχθησαν στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τελικά σε όλη τη Μεσόγειο από Άραβες εμπόρους. Αν και οι λεμονιές καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στη βόρεια Ινδία, η λέξη λεμόνι πιστεύεται ότι προήλθε από το περσικό όνομά της, limu ή από την αραβική λέξη laymûn.
ΠΑΓΩΤΟ ΠΟΥΡΑΚΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ
Οι ρίζες του παγωτού ανάγονται στον 2ο αιώνα π.Χ., αν και καμία συγκεκριμένη ημερομηνία προέλευσης ή όνομα εφευρέτη δεν έχει επίσημα βεβαιωθεί για την ανακάλυψή του. Γνωρίζουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος απολάμβανε το χιόνι ή τον πάγο αρωματισμένα με μέλι και νέκταρ, ενώ βιβλικές αναφορές μαρτυρούν επίσης ότι ο Βασιλιάς Σολομών λάτρευε τα παγωμένα ποτά. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Νέρων Κλαύδιος Καίσαρας (54-86 μ.Χ.) έστελνε συχνά σκλάβους στα βουνά προκειμένου να συλλέξουν χιόνι, το οποίο στη συνέχεια αρωματιζόταν με φρούτα και χυμούς.
ΠΑΓΩΤΟ ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ ΜΕ ΠΤΙ ΜΠΕΡ
Τι είναι πιο λαχταριστό από ένα παγωτό; Το παγωτό σάντουιτς! Ακαταμάχητος συνδυασμός μπισκότου και παγωτού που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι.
ΖΕΛΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το ζελέ από καρπούζι αποτελεί την τέλεια συνταγή για το πιο δροσερό και ελαφρύ γλυκό, που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς κανένα δισταγμό όλο το καλοκαίρι! Τα ζελέ είναι επιδόρπια που δεν έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους εδώ και πολλά χρόνια, καθώς όχι μόνο σερβίρονται σε χώρους εστίασης ανά τον κόσμο, αλλά διαπρέπουν και στην οικιακή ζαχαροπλαστική με τις μαμάδες να απολαμβάνουν την παρασκευή τους, εμπλουτίζοντάς τα με κάθε είδους φρούτα που τους δίνουν εντυπωσιακή εμφάνιση, μοναδική γεύση και τα καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά γλυκίσματα για ολόκληρη την οικογένεια.
KEIK KEΡΑΣΙ
Ποιος από μας δεν έχει χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά στη ζωή του την έκφραση «το κερασάκι στην τούρτα», θέλοντας με τον ιδιωματισμό αυτό να τονίσουμε την έλευση ενός απρόσμενου παράγοντα, που επιτείνει την ήδη θετική ή και αρνητική χροιά ενός γεγονότος ή μιας κατάστασης!
ΠΑΓΩΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Το παγωτό είναι μια γλυκιά απολαυστική λιχουδιά που έχουμε λατρέψει όλοι στον πλανήτη μας. Όποια γεύση και να δοκιμάσεις αποτελεί απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού, με μικρούς και μεγάλους να παραδίδονται στη μοναδική γεύση του. Το απολαμβάνεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και παντού. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει δεθεί με τη θάλασσα, τη παραλία, τα φρούτα, το παγωτό και τις διακοπές. Μες στο καυτό ήλιο θες ένα παγωτό να δροσιστείς. Έρχονται οι φίλοι στο σπίτι; Να σας βάλω ένα παγωτό να δροσερέψετε; Ρωτά πρόθυμα η νοικοκυρά του σπιτιού. Πάμε για παγωτό; Μια πρόταση που την ακούς όλο το καλοκαίρι. Ένα έδεσμα που δεν χορταίνουμε να το απολαμβάνουμε με όλες τις διαφορετικές γεύσεις του.
Σαραγλί Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη, με παράδοση στην πολίτικη κουζίνα, λόγω της εγκατάστασης των προσφύγων Κωνσταντινουπολιτών στην πόλη, υπήρξε ανέκαθεν συνδεδεμένη με το καλό φαγητό, τον εξαιρετικό μεζέ, το λαχταριστό γλυκό. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι το γεγονός της ένταξής της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco, που αποτελεί περίτρανη απόδειξη της γαστρονομικής υπεροχής της Νύμφης του Θερμαϊκού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
ΜΩΣΑΙΚΟ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Στην ερώτηση για το αν θα θέλατε να φτιάξετε κορμό, σαλάμι ή μωσαϊκό, σίγουρα θα απαντούσατε απορημένοι "μα δεν είμαι ξυλουργός, ούτε αλλαντοποιός ή πατωματζής".
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ
Στα Χανιά οι κλειστές πίτες τηγανιού σε σχήμα μεσοφέγγαρου, με γέμιση χόρτα υπαίθρου ή με τυριά, μυζήθρα ή τυρομάλαμα, αναφέρονται με το όνομα καλτσούνια ή καλιτσούνια. Δεν είναι τίποτα άλλο από τα χορτοπιτάκια ή μυζηθροπιτάκια της υπόλοιπης Κρήτης.
ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Το καλοκαίρι είναι η εποχή της απόλαυσης, της χαλάρωσης, της παραλίας και του καυτού ήλιου. Η διατροφή μας είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες της περιόδου και για το λόγο αυτό προτιμούμε φαγητά ελαφριά, δροσερά, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες παγωτού, δροσερών φρούτων και γλυκών ψυγείου.
ΡΑΒΑΝΙ
Ένα γλυκό ταψιού που συγκαταλέγεται στα πιο αγαπημένα γλυκά, πάμε να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε.
ΜΙΛΦΕΙΓ ΜΕ ΚΡΑΚΕΡ
Το mille-feuille, παρά την αβέβαιη γαλλική καταγωγή του, έχει δανειστεί την ονομασία του από την αντίστοιχη γαλλική λέξη, που σημαίνει χιλιάδες φύλλα, υποδηλώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο όχι μόνο την ύπαρξη πολλών φύλλων σφολιάτας στη σύνθεση του γλυκού -συνήθως 3 ή και περισσότερων-, αλλά και τον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων.