top image food

You have 0 articles to compare. Do you want to see compare view now?


Compare

ΚΡΑΣΑΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

Saturday, May 26, 2018

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδικών μου χρονών. Απλό, γρήγορο, γευστικότατο.
Όποτε λέγαμε σαν παιδιά στης γιαγιάς Ελισάβετ το σπίτι <<πεινάμε>> και θέλαμε κάτι γρήγορο και να είναι στις γευστικές μας προτιμήσεις , η απάντηση της γιαγιάς ήταν <<θέλετε αυγά τηγανητά ή κρεατάκι τηγανιτό;>>

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΚΑΒΟΥΣ (ΑΜΠΕΛΟΒΛΑΣΤΟΙ)

Wednesday, May 16, 2018

Το αμπέλι ή το κλήμα που λένε στο χωριό μου είναι το πιο ευλογημένα φυτό. Θες ο καρπός του και ο χυμός τους, θες τα φύλα για να κάνουμε ντολμάδες, θες οι κληματόβεργες για να ψήνουμε οφτό κρέας και τι δεν  παίρνουμε από αυτό;

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Saturday, April 07, 2018

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΥΝΕΛΙ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟ (ΚΡΑΣΑΤΟ)

Sunday, February 04, 2018

Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα που μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Το κρέας του κουνελιού είναι λευκό και άπαχο, με λιγότερο λίπος και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Το λευκό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας. Το άπαχο λευκό κρέας είναι μια μαγειρική απόλαυση αφού μπορεί να γίνει ψητό, τηγανιτό, στιφάδο, κοκκινιστό, βραστό, λεμονάτο, γεμιστό και φρικασέ. Τα κρέατα αυτά χρειάζονται χαμηλή φωτιά για να μην στεγνώσει και σκληρύνει αφού δεν έχουν λίπος.

Περισσότερα...

Tags:

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ

Sunday, January 28, 2018

Ο τραχανάς ή ξινόχοντρος που λέμε στην Κρήτη, λόγω της ξινής γεύσης του, είναι η ιδανική σούπα των Κρητικών για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο ξινόχοντρος είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από χοντροσπασμένο σιτάρι και προβατίσιο ή κατσικίσιο γάλα.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΑΝΘΟΓΑΛΟ

Sunday, January 07, 2018

Ο κύκλος του δωδεκαήμερου με τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, κλείνει με την γιορτή του Αγίου Ιωάννη στις 7 Ιανουαρίου. Ημέρα που είναι η πρώτη εορτή των Γιάννηδων στον κύκλο του χρόνου. Γιορτάζουν αρκετές φορές το χρόνο διότι το όνομα Γιάννης φέρουν οι μεγάλες μορφές του Χριστιανισμού με πρώτο τον Βαπτιστή Ιωάννη, Ιωάννης ο Θεολόγος, Χρυσόστομος, ο Ελεήμων, ο Ρώσος, ο Σιναΐτης και πολλές άλλες μορφές της Ορθοδοξίας.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Sunday, December 31, 2017

Αρχιμενιά κι αρχιχρονιά
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλό μας χρόνος
εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος.

Περισσότερα...

Tags:

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Sunday, December 24, 2017

Από τα πιο ιδιαίτερα, πλούσια και γιορτινά τραπέζια του χρόνου που στρώνονται σε κάθε σπιτικό είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι νοικοκυρές από μέρες σχεδιάζουν και προετοιμάζουν τα φαγητά, τον στολισμό και ποιοι θα καθίσουν σε αυτό. Ακολουθώντας την πίστη, την παράδοση, το χριστιανικό πνεύμα των ημερών φροντίζουν οι επιλογές τους να είναι τέτοιες ώστε να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη γιορτή.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΠΑΚΙ ΚΡΗΤΙΚΟ

Monday, December 18, 2017

Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος. Οφείλει την ξεχωριστή του γεύση στην καλή πρώτη ύλη και στον τρόπο παρασκευής του. Παρασκευάζεται κυρίως από ψαρονέφρι που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό κρέας και από μπούτι.

Περισσότερα...

Tags:

ΛΑΓΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ

Wednesday, November 22, 2017

Από την αρχαιότητα έως την σημερινή εποχή το κυνήγι του λαγού αποτελούσε αγαπημένη ενασχόληση των κατοίκων της Κρήτης. Κάποτε οι άνθρωποι κυνηγούσαν για λόγους επιβίωσης και για το λόγο ότι πολλές από τις τροφές τις αντλούσαν από την φύση.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΤΣΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Thursday, November 09, 2017

Ημέρα της γιορτής μου η σημερινή του Αγίου Νεκταρίου και από χθες το βράδυ έχω αρχίσει τις προετοιμασίες για την σημερινή ημέρα. Από το πρωί δεν ξέρω τι να προετοιμάσω για τους φίλους και τις φίλες που περιμένω από το απόγευμα. Πρέπει να απαντώ και στο κινητό, στους φίλους στο facebook και δεν ξέρω αν τελικά τα προλάβω όλα αυτά.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ

Sunday, October 22, 2017

Το σταμναγκάθι είναι ένα από τα στοιχεία της Κρητικής ταυτότητας και ιδιαίτερα της Κρητικής διατροφής. Είναι από τα κορυφαία άγρια χόρτα μιας και φυτρώνει ή καλλιεργείται παντού με αξιοσημείωτη θρεπτικότητα, πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Χόρτο του χειμώνα στη φύση αλλά σήμερα το βρίσκεις όλες τις εποχές από τις συστηματικές υπαίθριες και υδροπονικές καλλιέργειες.

Περισσότερα...

Tags:

ΣΥΓΛΙΝΟ ΜΕ ΚΕΝΤΑΝΕ (ΠΡΑΣΑ)

Sunday, October 15, 2017

Κρήτη, ένας τόπος ευλογημένος, γεμάτος αξίες που μόνο παραδόσεις κουβαλάει στη ράχη του. Φημισμένη για τη φιλοξενία της, μα και τα ξεχωριστά γεμάτα γεύσεις προϊόντα της, με πρώτο στη θύμησή μας το καλό κρητικό κρέας. «Βασιλιά εδώ έχουμε τ’ αρνί και το κατσίκι, μα δεν πάει πίσω και το νόστιμο κρέας του χοίρου.

Περισσότερα...

Tags:

ΒΟΔΙΝΟ Ή ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Sunday, September 24, 2017

Βοδινό ή μοσχάρι με κριθαράκι γιουβέτσι στο φούρνο είναι ένα κυριακάτικο παραδοσιακό φαγητό για όλη την οικογένεια. Λατρεμένο φαγητό του Έλληνα που έμαθε να το απολαμβάνει με τους οικείους του ζεστό, αχνιστό στο μεσημεριανό τραπέζι.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ

Sunday, September 03, 2017

Πολλά έχουν γραφεί τα τελευταία χρόνια για την Κρητική διατροφή, για τον πλούτο της, για την απλότητα της και την ευρηματικότητα της, για το ότι είναι βασισμένη σε απλά υλικά της κάθε εποχής και στην περίσσια τέχνη που αναβλύζει από την αγάπη για τον τόπο και την προσήλωση στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ ΟΦΤΟ

Tuesday, August 15, 2017

.Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστοί, με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης για να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη της. 

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΠΡΙΚΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΦΥΛΛΑ

Sunday, July 16, 2017

Καπρικό είναι το κρέας από αρσενικό γουρούνι (κάπρο) που ψήνουμε στο φούρνο με μια συγκεκριμένη διαδικασία με μικρές παραλλαγές από τόπο σε τόπο και από σπίτι σε σπίτι. Μια συνταγή που βρίσκουμε στην Κρήτη, κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου, από τις ...

Περισσότερα...

Tags:

ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ

Sunday, July 09, 2017

Συνηθίζω όταν βρίσκομαι στο χωριό μου να βολτάρω στους δρόμους και να παίρνω τις μυρωδιές από τους ανθισμένους κήπους με τις πορτοκαλιές, τις λεμονιές και τις νεραντζιές, από τις αλιτάνες στις αυλές με τα τριαντάφυλλα, τις γαρδένιες, τους ...

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Saturday, June 10, 2017

Στην Κρήτη το κουνέλι είναι αγαπητό κρέας και το χρησιμοποιούν συχνά. Σε άλλη συνταγή σας μίλησα για τα πλεονεκτήματα που έχει (τρυφερό κρέας, ελάχιστα λιπαρά) και την διατροφική του αξία.
Σας μίλησα για τις παιδικές μου αναμνήσεις από τα κουνέλια ...

Περισσότερα...

Tags:

ΖΥΓΟΥΡΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΙΑ

Sunday, June 04, 2017

Είναι γνωστή η αγάπη των Κρητικών για τα «ωζίστικα» κρέατα, δηλαδή για τα κρέατα των αιγοπροβάτων και από αυτά περισσότερο για το ζυγούρι. Το ζυγούρι είναι το χρονιάρικο αρνί που ακόμα δεν έχει γεννήσει.
Μια λέξη που σε ταξιδεύει στις Κρητικές μαδάρες, ...

Περισσότερα...

Tags:
Page 1 of 2 Results 1 - 20 of 25