top image food

You have 0 articles to compare. Do you want to see compare view now?


Compare

ΚΛΑΣΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑΔΙΣΤΙΚΗ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ

Saturday, December 08, 2018

Βροχή, κρύο. Μας έλειψε να ανάψουμε το τζάκι και τα καλοριφέρ, να χουχουλιάσουμε στο καναπέ με κουβερτάκια, να δούμε παλιές ελληνικές ταινίες και να απολαύουμε ένα πιάτο ζεστή κοτόσουπα. Εσείς σκέπτεστε κάτι άλλο;

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΥΝΕΛΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Wednesday, October 24, 2018

Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα. Ως οικόσιτο ζώο μαζί με τα πουλερικά κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της Κρητικής διατροφής σε κρέας.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Sunday, October 14, 2018

Φαγητό στο φούρνο, οικογένεια, φίλοι, παιδικές φωνές. Αυτό είναι για μένα Κυριακάτικο τραπέζι. Και τι καλύτερο από ένα υγιεινό φαγητό που θα λατρέψουν όλοι και σίγουρα θα ακούσετε πολλά πολλά θετικά σχόλια.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Sunday, October 07, 2018

Ο φίλος μου ο Μανώλης Κασσάκης, κάποτε μου είπε << Εσύ είσαι μαγείρισσα του τσικαλιού>> και τελικά είχε δίκιο. Μετά από καιρό συνειδητοποίησα αυτή τη κουβέντα. Μου αρέσει το τσικάλι, μου αρέσει να ακούω το τσιτσίρισμα από το κρεμμύδι, μου αρέσει να κάθομαι από πάνω του με υπομονή και να ανακατεύω, μου αρέσει να ασχολούμαι μαζί του όλη την ώρα και να προσθέτω σταδιακά τα υλικά. Είναι ο χρόνος που αφιερώνεις στο κάθε τι για να γίνει ξεχωριστό.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ (ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΣ)

Saturday, September 29, 2018

Μια αγαπημένη συνήθεια των Κρητικών είναι να συνδυάζουν όσπρια και λαχανικά με κρέας.

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Tuesday, June 12, 2018

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα μαλακό και ζουμερό παϊδάκι; Είναι το κρεατικό της ταβέρνας και της παρέας, είναι το κρεατικό που το σαβουάρ βιβρ πάει περίπατο. Μπροστά σε ένα πιάτο από λαχταριστά και μυρωδάτα παϊδάκια θέλεις να βάλεις όχι μόνο χέρι αλλά και πόδι.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΡΑΣΑΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

Saturday, May 26, 2018

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των παιδικών μου χρονών. Απλό, γρήγορο, γευστικότατο.
Όποτε λέγαμε σαν παιδιά στης γιαγιάς Ελισάβετ το σπίτι <<πεινάμε>> και θέλαμε κάτι γρήγορο και να είναι στις γευστικές μας προτιμήσεις , η απάντηση της γιαγιάς ήταν <<θέλετε αυγά τηγανητά ή κρεατάκι τηγανιτό;>>

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΚΑΒΟΥΣ (ΑΜΠΕΛΟΒΛΑΣΤΟΙ)

Wednesday, May 16, 2018

Το αμπέλι ή το κλήμα που λένε στο χωριό μου είναι το πιο ευλογημένα φυτό. Θες ο καρπός του και ο χυμός τους, θες τα φύλα για να κάνουμε ντολμάδες, θες οι κληματόβεργες για να ψήνουμε οφτό κρέας και τι δεν  παίρνουμε από αυτό;

Περισσότερα...

Tags:

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Saturday, April 07, 2018

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΥΝΕΛΙ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΟ (ΚΡΑΣΑΤΟ)

Sunday, February 04, 2018

Το κουνέλι στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα σπιτικά κρέατα που μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Το κρέας του κουνελιού είναι λευκό και άπαχο, με λιγότερο λίπος και έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Το λευκό κρέας μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας. Το άπαχο λευκό κρέας είναι μια μαγειρική απόλαυση αφού μπορεί να γίνει ψητό, τηγανιτό, στιφάδο, κοκκινιστό, βραστό, λεμονάτο, γεμιστό και φρικασέ. Τα κρέατα αυτά χρειάζονται χαμηλή φωτιά για να μην στεγνώσει και σκληρύνει αφού δεν έχουν λίπος.

Περισσότερα...

Tags:

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ

Sunday, January 28, 2018

Ο τραχανάς ή ξινόχοντρος που λέμε στην Κρήτη, λόγω της ξινής γεύσης του, είναι η ιδανική σούπα των Κρητικών για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ο ξινόχοντρος είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από χοντροσπασμένο σιτάρι και προβατίσιο ή κατσικίσιο γάλα.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΑΝΘΟΓΑΛΟ

Sunday, January 07, 2018

Ο κύκλος του δωδεκαήμερου με τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, κλείνει με την γιορτή του Αγίου Ιωάννη στις 7 Ιανουαρίου. Ημέρα που είναι η πρώτη εορτή των Γιάννηδων στον κύκλο του χρόνου. Γιορτάζουν αρκετές φορές το χρόνο διότι το όνομα Γιάννης φέρουν οι μεγάλες μορφές του Χριστιανισμού με πρώτο τον Βαπτιστή Ιωάννη, Ιωάννης ο Θεολόγος, Χρυσόστομος, ο Ελεήμων, ο Ρώσος, ο Σιναΐτης και πολλές άλλες μορφές της Ορθοδοξίας.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Sunday, December 31, 2017

Αρχιμενιά κι αρχιχρονιά
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλό μας χρόνος
εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος.

Περισσότερα...

Tags:

ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Sunday, December 24, 2017

Από τα πιο ιδιαίτερα, πλούσια και γιορτινά τραπέζια του χρόνου που στρώνονται σε κάθε σπιτικό είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι νοικοκυρές από μέρες σχεδιάζουν και προετοιμάζουν τα φαγητά, τον στολισμό και ποιοι θα καθίσουν σε αυτό. Ακολουθώντας την πίστη, την παράδοση, το χριστιανικό πνεύμα των ημερών φροντίζουν οι επιλογές τους να είναι τέτοιες ώστε να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη γιορτή.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΠΑΚΙ ΚΡΗΤΙΚΟ

Monday, December 18, 2017

Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος. Οφείλει την ξεχωριστή του γεύση στην καλή πρώτη ύλη και στον τρόπο παρασκευής του. Παρασκευάζεται κυρίως από ψαρονέφρι που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό κρέας και από μπούτι.

Περισσότερα...

Tags:

ΛΑΓΟΣ ΣΤΙΦΑΔΟ

Wednesday, November 22, 2017

Από την αρχαιότητα έως την σημερινή εποχή το κυνήγι του λαγού αποτελούσε αγαπημένη ενασχόληση των κατοίκων της Κρήτης. Κάποτε οι άνθρωποι κυνηγούσαν για λόγους επιβίωσης και για το λόγο ότι πολλές από τις τροφές τις αντλούσαν από την φύση.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΑΤΣΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Thursday, November 09, 2017

Ημέρα της γιορτής μου η σημερινή του Αγίου Νεκταρίου και από χθες το βράδυ έχω αρχίσει τις προετοιμασίες για την σημερινή ημέρα. Από το πρωί δεν ξέρω τι να προετοιμάσω για τους φίλους και τις φίλες που περιμένω από το απόγευμα. Πρέπει να απαντώ και στο κινητό, στους φίλους στο facebook και δεν ξέρω αν τελικά τα προλάβω όλα αυτά.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΡΝΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΟΛΕΜΟΝΟ

Sunday, October 22, 2017

Το σταμναγκάθι είναι ένα από τα στοιχεία της Κρητικής ταυτότητας και ιδιαίτερα της Κρητικής διατροφής. Είναι από τα κορυφαία άγρια χόρτα μιας και φυτρώνει ή καλλιεργείται παντού με αξιοσημείωτη θρεπτικότητα, πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Χόρτο του χειμώνα στη φύση αλλά σήμερα το βρίσκεις όλες τις εποχές από τις συστηματικές υπαίθριες και υδροπονικές καλλιέργειες.

Περισσότερα...

Tags:

ΣΥΓΛΙΝΟ ΜΕ ΚΕΝΤΑΝΕ (ΠΡΑΣΑ)

Sunday, October 15, 2017

Κρήτη, ένας τόπος ευλογημένος, γεμάτος αξίες που μόνο παραδόσεις κουβαλάει στη ράχη του. Φημισμένη για τη φιλοξενία της, μα και τα ξεχωριστά γεμάτα γεύσεις προϊόντα της, με πρώτο στη θύμησή μας το καλό κρητικό κρέας. «Βασιλιά εδώ έχουμε τ’ αρνί και το κατσίκι, μα δεν πάει πίσω και το νόστιμο κρέας του χοίρου.

Περισσότερα...

Tags:

ΒΟΔΙΝΟ Ή ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Sunday, September 24, 2017

Βοδινό ή μοσχάρι με κριθαράκι γιουβέτσι στο φούρνο είναι ένα κυριακάτικο παραδοσιακό φαγητό για όλη την οικογένεια. Λατρεμένο φαγητό του Έλληνα που έμαθε να το απολαμβάνει με τους οικείους του ζεστό, αχνιστό στο μεσημεριανό τραπέζι.

Περισσότερα...

Tags:
Page 1 of 2 Results 1 - 20 of 31