Το κατσικίσιο κρέας στην ελληνική κουζίνα έχει δημιουργήσει μια πληθώρα αμέτρητων συνταγών για καθημερινό, κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι.
ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
To μπουρδέτο, το φαγητό των ψαράδων, είναι μία χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών, με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, την κόκκινη σάλτσα και τη δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της.
ΡΟΣΤΟ ΝΑΞΟΥ
Η Νάξος υπήρξε η έδρα του Δουκάτου του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους, που ιδρύθηκε το 1207 από τον Βενετό στρατιωτικό και σταυροφόρο Μάρκο Σανούδο.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Το γιουβέτσι παλιότερα συνηθιζόταν ως οικογενειακό φαγητό στα κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια γιατί είναι πλούσιο και νοστιμότατο πιάτο.
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ο κεφτές είναι παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα από κιμά και θεωρείται ο αυτοκράτορας της γεύσης. Σε όποια κουζίνα ψήνονται κεφτεδάκια, το άρωμα τους σκορπά παντού. Μυρίζει ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, το κρεμμύδι, το ξύδι, το πιπέρι και το αλάτι, που μαζί με τον κιμά και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο συνθέτουν ένα σφαιρικό έδεσμα, σκέτο μπουκιά και συχώριο!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Τα μαγειρευτά της κατσαρόλας αποτελούν την πλέον αγαπημένη και εμβληματική κατηγορία φαγητών της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και είναι ίσως ακριβώς αυτή η δημοφιλία τους ο πιθανός λόγος που τονίζουμε το σκεύος παρασκευής, πράγμα που δεν συμβαίνει για παράδειγμα με το τηγάνι ή το ταψί, για τα τηγανητά και τα ψητά αντιστοίχως.
ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΩΝ
Μια νόστιμη και λαχταριστή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε.
ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΑΥΓΑ
Από τα πλέον αγαπημένα εδέσματα με πρωταγωνιστή τον κιμά δεν μπορεί παρά να θεωρούνται οι κεφτέδες -με καταγωγή από το επίσης τουρκικό “kofte”-, τα μπιφτέκια -από το γαλλικό “bifteck”, που σημαίνει μπριζόλα-, αλλά και το ρολό κιμά, που συνήθως κρύβει στα έγκατά του σφιχτοβρασμένα αυγά.
ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Το σουβλάκι είναι το δημοφιλέστερο «φαγητό του δρόμου» στην Ελλάδα. Είναι αγαπητό γιατί είναι νόστιμο και φτηνό. Το λατρέψαμε από μικρά παιδιά.
ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ
"Χαρακτηριστικός κρεατομεζές της νεώτερης κυπριακής κουζίνας, οι σεφταλιές σερβίρονται συχνά μέσα σε πίτα και συνοδεύονται με πατάτες, σαλάτα και γιαούρτι", αναφέρει το σχετικό λήμμα στον ιστότοπο του Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.
ΕΥΚΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ
Η μπριζόλα είναι ένας δημοφιλής μεζές που λάτρεψε το ελληνικό νοικοκυριό. Μια καλοψημένη χοιρινή μπριζόλα την αγαπάμε όλοι και φροντίζουμε να μην πάει χαμένη.
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
Έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την ελληνική γαστρονομία από το σουβλάκι, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει, εξαιρουμένων ίσως της χωριάτικης σαλάτας και του μουσακά.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Το κρέας του κοτόπουλου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «λευκού κρέατος», θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την κατανάλωση του κοτόπουλου, πρέπει να επιλέγουμε τα πιο άπαχα τμήματά του, όπως το στήθος και μάλιστα αφαιρώντας την πέτσα, ενώ καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο ελευθέρας βοσκής πουλερικά.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Για αυτούς που έχουν πάθος στη μαγειρική, το χοιρινό με μήλα είναι μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετική συνταγή για ένα νόστιμο πιάτο που θα εντυπωσιάσει όσους βρεθούν στο τραπέζι. Απόλυτα χειμωνιάτικο, ζεστό και υπέροχο φαγητό που ταιριάζει η ήπια γεύση του χοιρινού με τη γλυκόξινη γεύση των μήλων.
MOΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΝΡΟ
Κλασσικό ψητό με πατατούλες στο φούρνο, το φαγητό που υπήρξε για δεκαετίες συνώνυμο της απόλυτης επιλογής για το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι, με ελάχιστους ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων το γιουβέτσι και το παστίτσιο!
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Ένα αγαπημένο πιάτο για γιορτινό, κυριακάτικο και ιδιαίτερο τραπέζι. Χορταστικό φαγητό με πλούσιο συνδυασμό γεύσεων που έχει λατρέψει η ελληνική κουζίνα.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
Ο συνδυασμός του κοτόπουλου με την σάλτσα γιαουρτιού που σας προτείνουμε, συνιστούν ένα άκρως υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο, δεδομένου ότι και το γιαούρτι, δεν αποτελεί απλά μια αγαπημένη κρεμώδη τροφή, αλλά παράλληλα και ένα υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόν, το οποίο παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΑΠΑΚΙ
Το απάκι είναι από τα πιο εκλεκτά, νόστιμα, αρωματικά, απολαυστικά αλλαντικά. Έχει βαθιές παραδοσιακές ρίζες για την επιβίωση των ανθρώπων και την ανάγκη για συντήρηση και κατανάλωση κρέατος.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΡΟΛΟ
Για ένα τραπέζι γιορτινό, για ένα επίσημο τραπέζι που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους το ρολό θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα ρολά είναι πλέον ενδιαφέρουσες και δημιουργικές λύσεις καθώς μπορούμε να τα φτιάξουμε από οποιαδήποτε κρέας επιθυμούμε. Ιδανικά κρέατα για αυτό είναι το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ
Είναι ένα νοστιμότατο φαγητό που παρασκευάζεται εύκολα με λίγα υλικά. Φαγητό για όλες τις εποχές και όλες τις μέρες της εβδομάδας αρκεί να έχεις χοιρινό κρέας και πατάτες.