top image food

ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Η γη στη µέση της θάλασσας που έχει το χρώµα του κρασιού...»

18716793 1065895006876577 756110523 n

Ποιά είναι αυτή ? Μα φυσικά η Κρήτη . Ποιος την περίγραψε έτσι ? Μα φυσικά ο Όμηρος.
Ότι κι αν αρχίζει στην χώρα του ήλιου περνάει από τον μεγάλο συγγραφέα μα εδώ στην δική μας περίπτωση η ιστορία του κρασιού στην Κρήτη και οι δεσµοί του µε το νησί έχουν τις ρίζες τους πολύ πιο παλιά, πριν ακόµη και από τα οµηρικά έπη.

18741137 1065893803543364 506531532 n

Εδώ και περίπου έναν αιώνα οι ανασκαφές στην Κρήτη του διεθνούς φήµης αρχαιολόγου Eβανς έφεραν στο φως το θαύµα του Μινωικού Πολιτισµού. Στο παλάτι της Κνωσού, το αρχαιότερο αρχιτεκτονικό µνηµείο στην Ευρώπη, ανακαλύφθηκαν πολυτελή τετραώροφα κτίρια µε παροχές τέτοιες, που η υπόλοιπη Ευρώπη θα αποκτούσε αρκετές χιλιετίες αργότερα... Ο Έβανς εντυπωσιάστηκε τόσο από το επίπεδο διαβίωσης των αρχαίων Κρητών, που τους εκθίαζε πολύ συχνά σε πρωτοσέλιδα άρθρα του στα δηµοφιλέστερα έντυπα του κόσµου. Στις πολύχρωµες τοιχογραφίες των µινωικών παλατιών απεικονίζεται µια ζωή γεµάτη δηµιουργικότητα, καλαισθησία, αλλά και σε απόλυτη αρµονία µε το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την καλλιέργεια της. Δυο προιόντα ξεχώριζαν…το Έλαιόδεντρο και η άμπελος . Το αµπέλι καλλιεργείται συστηµατικά στην Κρήτη εδώ και περίπου 4.000 χρόνια! Από πού ήρθε ? Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια αλλά ξέρουμε ότι οι Φοίνικες ήταν από τους πρώτους παραγωγούς αλλά και εμπόρους οίνου . Πρίν από αυτούς ? Κάπου μεταξύ Καυκάσου και Κασπίας αν και ξέρουμε ότι και οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν εντατικά σταφύλια . Το ότι δεν γνωρίζουμε με επάρκεια την ακριβή του προέλευση…μας δίνει την απαραίτητη μαγεία …Γιατί το κρασί ( από τη λέξη κράση – κατασκευή – ένωση υλικών – ανακάτεμα νερού και οίνου – και όπως συνηθίζουμε και λέμε : αυτός είναι από γερή κράση ) είναι μαγεία.
Το φυτό ο καρπός , το έδαφος, ο ήλιος , ο παραγωγός , όλοι βάζουν τον χαραχτήρα τους στο αποτέλεσμα . Σύντομα λοιπόν οι Μινωίτες που το ανακάλυψαν αυτό άρχισαν την εμπορία του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Μεσογείου , μέσα σε αμφορείς που ανακαλύπτουμε μέχρι και σήμερα από εκατοντάδες ναυάγια .

18741178 1065894060210005 1469159114 n

Όμως τα χρόνια πέρασαν και το κορμί της Κρήτης που πάντα γοήτευε πέφτει στα χέρια των Ρωμαίων και έτσι η Κρήτη γίνεται επαρχία της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ρωµαίοι συνειδητοποιούν ότι οι ανάγκες τους σε κρασί −το οποίο αγαπούν ιδιαίτερα− είναι τόσο µεγάλες, που δεν καλύπτονται από τα αµπέλια της ιταλικής χερσονήσου. Η λύση ακούει τελικά στο όνοµα Κρήτη... Οι πεδιάδες και οι λόφοι της µετατρέπονται σταδιακά σε τεράστιους αµπελώνες, ( κόλπος του Μυρ-αμπέλου ) ενώ οι Κρήτες οινοποιοί βελτιώνουν όλο και περισσότερο τις µεθόδους οινοποίησης και παράγουν άριστα γλυκά κρασιά, τα οποία, µέσω της Ρώµης, κατακτούν όλο τον τότε γνωστό κόσµο. Αργότερα πότε με τη βοήθεια των Ενετών πότε των Βυζαντινών εξακολουθεί και κάνει εξαγωγές οίνου στον τότε γνωστό κόσμο , ουσιαστικά στην Ευρώπη . Ακολουθεί όμως η κατάκτηση της από τους Οθωμανούς όπου λόγω του κορανίου απαγορεύεται η κατανάλωση του αλκοόλ , κι όμως πολλοί ανώτατοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες των Οθωµανών, αλλά και σουλτάνοι, υποκύπτουν στα θέλγητρα αυτού του εξαιρετικού ποτού. Παρόλα αυτά η μείωση της καλλιέργειας και της εξαγωγής οίνου είναι μια πραγματικότητα .

18741385 1065893723543372 672634240 n
Όπως όλα τα πράγματα όμως στη ζωή κάνουν κύκλους που ακολουθούν τους αιώνιους και αταλάντευτους κανόνες της φύσης έτσι κ το κρασί στην Κρήτη αμέσως μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και στη συνέχεια την ένωση με την Ελλάδα ακολουθεί την δική του αναγέννηση . Μπορεί η πολιτική αστάθεια και οι πόλεμοι που ακολούθησαν να μην ευνόησαν την διάδοση και τη ποιοτική αναβάθμιση αλλά το μεράκι των κρητικών όπως επίσης και η δύναμη της ‘‘ οικογένειας ’’ δεν άφησαν το κρασί ‘σε ησυχία ’ και να τώρα πλέον στην αυγή του 21ου αιώνα ακολουθώντας τις εξελίξεις αλλά και την τεχνολογία με αφετηρία την παράδοση οι Κρήτες οινοπαραγωγοί έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις νέες εξελίξεις, αλλά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Σε αυτό συνέβαλε πολύ η ύπαρξη µιας νέας γενιάς οινοπαραγωγών, οινολόγων, αμπελουργών κ.ά. που προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα του Κρητικού κρασιού σε όλες του τις συνιστώσες, µε γνώσεις, όραμα και όρεξη.

18762325 1065892730210138 447727293 n 18718187 1065890440210367 734159623 nΔεν μπορώ να φανταστώ σε αυτό το κορμί ωραιότερο φόρεμα από το πράσινο του αμπελώνα , με τον ήλιο να ζεσταίνει και τον άνεμο να της χαιδεύει τα μαλλιά ’

Αυτή είναι η Κρήτη του κρασιού και ελάτε μαζί μου να μας τα ομολογήσει όλα . Εχει περάσει πολλά και ήρθε η ώρα να μας τα πεί…

Παναγιώτης Μουτσάκης
( Φίλος του Κρασιού )