top image food
melitzanakalo2.jpg

Το φαγητό αυτό, το τελικό αποτέλεσμα του οποίου θα σας ενθουσιάσει, απαιτεί χρόνο, φροντίδα και μεράκι για την παρασκευή του, με αποτέλεσμα να μην συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι ονομάζεται επίσης ισλί μοσχάρι, δηλαδή "δουλεμένο" μοσχάρι, γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει στα τουρκικά το πρώτο συνθετικό της ονομασίας του.

melitzanakalo1

Και προς επιβεβαίωση σπεύδω να σας θυμίσω τα περίφημα γλυκά ισλί, που παραπέμπουν μεν σε μελομακάρονα, όμως η γεμάτη λεπτεπίλεπτα κεντήματα επιφάνειά τους τα καθιστά πραγματικά έργα τέχνης, δουλεμένα με τσιμπιδάκι, πιρούνι ή βελόνα και περισσή υπομονή. Όπως περίσσια υπομονή απαιτεί και η εκτέλεση της συνταγής για ισλί κεφτέ, όπου ο αρνίσιος κιμάς της γέμισης τυλίγεται σε κρούστα από πλιγούρι δουλεμένη με κιμά μοσχαρίσιο, παίρνει το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα του, στη συνέχεια βράζεται σε νερό με μπόλικο λεμόνι για να σφίξει, τηγανίζεται αφού κρυώσει και τέλος τα κεφτεδάκια περιχύνονται με σάλτσα βουτύρου αρωματισμένη με πάπρικα και καταναλώνονται ζεστά. Απλά πράγματα!

Στην συγκεκριμένη συνταγή που σας προτείνουμε μπορεί τα στάδια προετοιμασίας να μην είναι τόσα πολλά και πολύπλοκα, όμως σίγουρα η εκτέλεσή της απαιτεί χρόνο και υπομονή και θα μπορούσε κάλλιστα να επιλεγεί ως ένα κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό, στο οποίο παραδοσιακά επενδύουμε περισσότερο κόπο, μιας και αυτό με την σειρά του θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού, που γύρω του θα συγκεντρωθεί ολόκληρη η αγαπημένη μας οικογένεια. Η γλύκα της καλοτηγανισμένης μελιτζάνας δένει ιδανικά με το κοκκινιστό μοσχαράκι και την πλούσια αρωματική σάλτσα του, σε έναν υπέροχο συνδυασμό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Όπως υπέροχος είναι κάθε συνδυασμός που παντρεύει και φέρνει στο πιάτο μας τα δύο αυτά υλικά που τόσο "αγαπιούνται", όπως αδιαμφισβήτητα αποδεικνύουν συνταγές σαν το περίφημο χουνκιάρ μπεγιεντί της μικρασιατικής κουζίνας, με μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες ή και το μοσχαράκι γιαχνί με μελιτζάνες, από τα πιο αγαπημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού.

 

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ
150ml κοκκινο κρασί
4 τριμμένες ντομάτες
1 ξύλο κανέλας
4 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μπαχάρι
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τις μελιτζάνες
5-6 μελιτζάνες φλάσκες
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι πιπέρι

Για το ψήσιμο στον φούρνο
150γρ. γραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
50γρ. γραβιέρα τριμμένη

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Στην συνέχεια, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε με δυο κούπες ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1,5 ώρα.

Όση ώρα ψήνετε το μοσχάρι, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Αφού πρώτα έχουμε πλύνει και σκουπίσει, κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε σε δίσκο που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπίπερο.

Μπορούμε διαφορετικά να φτιάξουμε στον φούρνο. Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί , ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ρίχνουμε την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο το μοσχάρι αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Βγάζουμε τα κομμάτια το μοσχάρι σε ένα πιάτο και απλώνουμε την σάλτσα σε ένα ταψί. Παίρνουμε μια φέτα μελιτζάνα, τοποθετούμε ένα κομμάτι μοσχάρι και ένα κομμάτι γραβιέρα και τυλίγουμε.

Μεταφέρουμε τα ρολά στο ταψί πάνω από την σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Σερβίρουμε τα ρολά με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!

melitzanakalo3

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1