top image food

You have 0 articles to compare. Do you want to see compare view now?


Compare

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2024

Μια λαχταριστή πίτα με κοτόπουλο που θα την φτιάξουμε χωρίς φύλλο εύκολα & γρήγορα.

Περισσότερα...

Tags:

ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2023

Η πιο υπέροχη Ρυζόπιτα με γραβιέρα, ιδανική για όσους αγαπούν τις πίτες γιατί θα την φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα.

Περισσότερα...

Tags:

ΠΙΤΑΡΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2023

Μυζηθρόπιτες, σφακιανόπιτες, ανεβατές πίτες, νεράτες μυζηθρόπιτες, κρεατότουρτες και σαρικόπιτες, αποδεικνύουν δια της παρουσίας τους στα κρητικά εδεσματολόγια την αγάπη των Κρητών για τις κάθε είδους πίτες.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΑΝΤΙ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2023

Τα μαντί -ή και μαντία- είναι παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και έφθασαν στην Ελλάδα μαζί με τις εξαιρετικές μαγείρισσες, που μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα όλα τα διάσημα πιάτα της Μικρασιατικής κουζίνας, από το ατζέμ πιλάφι, τα κατημέρια, τις παστουρμαδόπιτες και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια μέχρι τα γλυκά φοινίκια, τα ισλί, τα κανταΐφια, τα κουλουράκια και τα σαραγλιά.

Περισσότερα...

Tags:

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2023

Ο Σεπτέμβριος έρχεται και όπως λέει και η σοφή παροιμία "κάθε κατεργάρης στον πάγκο του", όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει απλά τα παιδιά στο σχολείο τους και οι ενήλικες στο γραφείο. Και με τι θα γεμίζουν όλοι αυτοί κάθε πρωί το lunch box ή το ταπεράκι του κολατσιού τους αν προτιμάτε;

Περισσότερα...

Tags:

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ ΚΑΙ ΓΑΥΡΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟ

Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2023

Το καλοκαίρι που το θερμόμετρο ανεβαίνει, οι ρυθμοί μας αλλάζουν, είμαστε πιο χαλαροί, αλλάζουμε ρυθμούς και συνήθειες, προτιμούμε ελαφριά γεύματα.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΙΤΑ

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023

Η μεσογειακή πίτα με παραδοσιακό φύλλο, που σας προτείνουμε σήμερα, με γέμιση από πιπεριές, ντοματίνια, λιαστή ντομάτα, κρεμμύδια και φετούλα, αιτιολογεί με τον καλύτερο τρόπο την ονομασία της τόσο υγιεινής και εύγευστης αυτής παρασκευής, η οποία παίρνει το όνομά της ακριβώς από το γεγονός ότι αξιοποιεί με άριστο τρόπο τα προϊόντα της πλούσιας γης της Μεσογείου. Άλλωστε, αυτή είναι και η βασική αρχή κάθε τοπικής συνταγής και ευρύτερα κάθε τοπικής γαστρονομίας, δηλαδή η στο έπακρο αξιοποίηση κάθε προϊόντος της γης, της θάλασσας ακόμα και του αέρα ενός συγκεκριμένου τόπου, με σκοπό και στόχο την παρασκευή νόστιμου, θρεπτικού, υγιεινού και πλούσιου σε ποικιλία φαγητού.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Παρασκευή, Μαϊος 12, 2023

Η κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό φαγητό για καθημερινά και γιορτινά γεύματα. Είναι από τα σπεσιαλιτέ εδέσματα της παραδοσιακής ελληνίδας νοικοκυράς. Γενικά οι πίτες είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της ελληνικής διατροφής και γαστρονομικής μας παράδοσης.

Περισσότερα...

Tags:

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Τρίτη, Μαϊος 02, 2023

Μία νόστιμη και διαφορετική τυρόπιτα, εμπλουτισμένη με μπόλικο τυρί και πράσο και αρωματισμένη με μυρωδικά. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο ή ως σνακ.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ

Πέμπτη, Απριλίου 20, 2023

Αγαπημένη παραδοσιακή και εύκολη συνταγή από την Κρήτη, μα ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια λαχταριστή μυζηθρόπιτα!

Περισσότερα...

Tags:

ΦΛΑΟΥΝΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ

Δευτέρα, Απριλίου 03, 2023

Οι φλαούνες δεν αποτελούν απλά ένα παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα, αλλά μία εκ των ων ουκ άνευ πασχαλινές συνταγές, που καταναλώνονται μετά την Ανάσταση, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρασκευή και κατανάλωση φλαούνας καταγράφεται και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού, κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.
Για μία συνταγή τόσο δημοφιλή και αγαπημένη, συνδεδεμένη τόσο άμεσα με τον σημαντικό εορτασμό της πασχαλιάς -αν και πλέον οι φλαούνες παρασκευάζονται και πωλούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου-, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχουν πάμπολλες παραλλαγές, που αφορούν τόσο στο σχήμα και τη γεύση, όσο και στα συστατικά της γέμισης ή της ζύμης τους. Οι φλαούνες, λοιπόν, μπορεί να είναι γλυκές ή αλμυρές -με την προσθήκη ή μη αντιστοίχως σταφίδων και ζάχαρης-, όπως μπορεί να είναι και στρογγυλές, τετράγωνες ή τριγωνικές, αλλά και να παρασκευασθούν με ποικίλους τρόπους και υλικά. Oμοιομορφία δεν υπάρχει καν ως προς την ονομασία τους, δεδομένου ότι ναι μεν γενικά λέγονται φλαούνες -σπανιότερα δε και βλαούνες-, όμως στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές του Καραβά και της Καρπασίας, ονομαζόταν αντίστοιχα φεσούδκια και αφλαούνες.
Πολλές είναι και οι εκδοχές για τις ρίζες της λέξης, η οποία μπορεί να προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη...

Περισσότερα...

Tags:

ΠΕΝΕΙΡΛΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΑΠΟ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023

Τόσο το ίδιο το πεϊνιρλί όσο και η ονομασία του έχουν ρίζες τουρκικές, καθώς peynir σημαίνει τυρί, ενώ η προσθήκη της κατάληξης -li, που χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά, όπως kiymali ή pasturmali, μεταφράζεται αντίστοιχα ως έδεσμα με τυρί, με κιμά, με παστουρμά κ.λπ. Όντως, πέραν της βασικής πρώτης ύλης, που δεν είναι άλλη από το μαλακό ζυμάρι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα συστατικά του πεϊνιρλί -ή πενιρλί αν προτιμάτε- παίζει το τυρί, συνήθως κίτρινο, το οποίο είτε καλύπτει όλη την επιφάνεια τής, σε σχήμα βαρκούλας, μακρόστενης ανοιχτής πίτας (peynirli pide), είτε μέρος της μόνο (karışık pide) -ως pide είναι γνωστό στην Τουρκία- και πάνω στο τυρένιο αυτό κρεβατάκι τοποθετούνται τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Περισσότερα...

Tags:

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023

Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια τέτοια παρασκευή μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.

Περισσότερα...

Tags:

ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023

Ανά την ελληνική επικράτεια συναντούμε μια τεράστια ποικιλία συνταγών για πίτες, μεταξύ των οποίων κάθε είδους τυρόπιτες, χορτόπιτες και σπανακόπιτες, κρεατόπιτες και πρασόπιτες, πίτες στριφτές ή τσαλακωτές, ακόμα και πίτες χωρίς φύλλο, όπως η θεσσαλική μπατζίνα, η ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα ή η γιαννιώτικη μπατσαριά.

Περισσότερα...

Tags:

ΣΤΡΙΦΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της συνταγή χορτόπιτας και κάθε μία είναι ιδιαίτερη και με διαφορετικό τρόπο παρασκευής. Όλες είναι πεντανόστιμες και ιδιαίτερα οι παραδοσιακές χειροποίητες με τραγανό φύλλο, με πλούσια γέμιση από σπανάκι, φέτα ή ανθότυρο και με πολλά μυρωδικά. Μια πίτα που αγάπησε η ελληνική οικογένεια και κάθε ένας ξεχωριστά γιατί είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, πρωινό ή κολατσιό.

Περισσότερα...

Tags:

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2022

Εμβληματικές για την ελληνική γαστρονομία είναι οι πίτες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ περιπτώσεις όπως η κρεατόπιτα της Κεφαλονιάς ή οι κρεατότουρτες και οι σαρικόπιτες της Κρήτης, επιβεβαιώνουν την αγάπη των Ελλήνων για τις πίτες, η οποία βέβαια δικαιολογείται από το γεγονός ότι μια πίτα μπορεί να χορτάσει μια ολόκληρη, πολυμελή μάλιστα, οικογένεια, αξιοποιώντας ελάχιστα υλικά.

Περισσότερα...

Tags:

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2022

Πάμε να φτιάξουμε μια νόστιμη και εύκολη συνταγή, ότι πρέπει για κολατσιό στο σχολείο.

Περισσότερα...

Tags:

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2022

Μια νόστιμη και χορταστική τάρτα, με το αγαπημένο κοτόπουλο και λαχανικά για την οικογένεια και τους καλεσμένους σας. Απολαυστικός τρόπος για να αξιοποιήσεις τη νοστιμιά λαχανικών εποχής δίνοντας την ευκαιρία στην νοικοκυρά να πειραματιστεί.

Περισσότερα...

Tags:

ΕΥΚΟΛΟ ΠΕΙΝΙΡΛΙ

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2022

Είναι αλήθεια ότι η λέξη πεϊνιρλί φέρνει συνειρμικά στο μυαλό μας -τουλάχιστον όσων κατοικούν στο λεκανοπέδιο- την περιοχή της Δροσιάς, η οποία θεωρείται για την Αττική η πηγή του εύγευστου αυτού εδέσματος.

Περισσότερα...

Tags:

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2022

Ποιος από μας δεν έχει ζωγραφίσει έστω για μια φορά στη ζωή του, σ' εκείνες τις ατέλειωτες ώρες Καλλιτεχνικών στο Δημοτικό ή το Γυμνάσιο, ένα κατακόκκινο μανιτάρι με το ολοστρόγγυλο καπελάκι του γεμάτο λευκές βούλες;

Περισσότερα...

Tags:
Σελίδα 1 από 4 Αποτελέσματα 1 - 20 από 70