5 Ιανουαρίου 2020
Από τα Μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα τα όσπρια αποτελούν βασικό συστατικό της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Τα όσπρια, πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, τα κατανάλωναν μαγειρευτά ή σαλάτα, ιδίως κατά τις νηστείες.
ΟΙ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΔΕΣ
Οι μουσαφίρηδες : Λέξη Τουρκικής προέλευσης , μια από τις πολλές λέξεις λήμματα στο Κρητικό γλωσσικό ιδίωμα . Misafir = ταξιδιώτης. Μουσαφίρης = φιλοξενούμενος , επισκέπτης .
Η κατηγορία λοιπόν αυτή ανήκει σε όλους εσάς , τους φιλοξενούμενους , τους επισκέπτες , τους φίλους . Θα βρείτε συνταγές γνωστών και αγνώστων φίλων που μου χάρισαν για να τιμήσουν τη σελίδα μας .
Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων .
ΦΩΤΟΚΟΛΥΒΑ
ΓΛΥΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ
17 Νοεμβρίου 2019
Γιατί το γλυκό τριαντάφυλλο έχει τόπο καταγωγής, το χωριό "Κερά Ροδέα" ή Ροδιά ή Ρογδιά. Ελάτε να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο, ντελικάτο γλυκό με τα τελευταία χειμωνιάτικα τριαντάφυλλα. Μια συνταγή από την αγαπημένη μου Κατερίνα Κωστούλα.
ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΑΛΑΚΑ
6 Οκτωβρίου 2019
Το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας έχει καταξιωθεί, ως θεσμός στην κοινωνία της Κρήτης.
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
Ο αγαπημένος φίλος Σεφ Κωστής Κωστάκης μας χαρίζει άλλη μια νόστιμη συνταγή. Κρεατόπιτα με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μια πίτα από τις πολλές που βρίσκουμε στο νέο του βιβλίο ‘’ Πίτες από χέρι’’. Ένα βιβλίο που έφτιαξε με πολύ αγάπη και μεράκι. Είχα την μεγάλη χαρά να τον υποδεχτώ στο στούντιο της εκπομπής Live με την Αντιγόνη και να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά για μια επιτυχημένη πίτα.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΤΑΠΟΔΙ
Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για ένα νεαρό, ταλαντούχο παιδί από το χωριό μου, τον Νίκο Πουλή, που αγάπησε και σπούδασε την μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη, απόκτησε πολλές εμπειρίες ως επαγγελματίας σε κουζίνες με υψηλές απαιτήσεις και σήμερα εργάζεται ως σεφ σε μεγάλο εστιατόριο της Αθήνας. Τον γνώρισα σαν ένα ζωηρό και χαρισματικό πιτσιρίκι που ερχόταν συχνά πυκνά στο χωριό με τον πατέρα του.
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ
Το μήλο είναι ένα φρούτο του φθινοπώρου σε πολλές ποικιλίες, με μεγάλη θρεπτική αξία που έχει ευεργετικές ιδιότητες με αντιοξειδωτικές ουσίες, αρκετές φυτικές ίνες και βιταμίνες. Μπορούμε να τα απολαύσουμε σαν φρούτο, σε φρουτοσαλάτα, να πάρουμε τον χυμό του, μαρμελάδα, να τα καραμελώσουμε, σε φαγητά ή να φτιάξουμε μια ωραία μηλόπιτα.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Στα 850 μέτρα υψόμετρο πάνω από το χωριό μου το Καβούσι Λασιθίου, η φύση έδωσε τον πιο γλυκύ καρπό της. Άγρια δαμάσκηνα ή δαμάσκηνα του δάσους!!! Μέσα στην φύση, εκεί στις πλαγιές του ορεινού όγκου της Θρυπτής, σε ένα παλιό αγροτικό οικισμό – μετόχι, στον κήπο του αορίτικου σπιτιού φύτρωσε μια άγρια δαμασκηνιά.
ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ
Μια συνταγή από τον αγαπητό φίλο Αναστασόπουλο Παναγιώτη έκδοτη, συγγραφέα, ζωγράφο. Έναν άνθρωπο που αγάπησε πολύ την Άνδρο και ιδιαίτερα το Κόρθι. Η αγάπη του αυτή τον οδήγησε να γράψει ένα βιβλίο για το νησί ’’Η ΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥ. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΕΣ ΣΤΟ ...
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ
Πόσο ευτυχισμένη με κάνετε όταν βρίσκετε πολλούς τρόπους για να μου δείξετε την αγάπη σας!!! Ένα δικό της όμορφο τρόπο επέλεξε η κύρια Γεωργία Κουτουλάκη από της Αρχάνες Ηρακλείου. Ανοίγω ένα πρωί τα μηνύματα μου: «Να έχεις μια όμορφη μέρα γλυκό κορίτσι.» ...
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ
Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας δώσει συνταγή για τη σελίδα ο καταξιωμένος Σεφ Κωστής Κωστάκης. Μια αγαπημένη πίτα, όπου στο κατάστημα του Α λα Γκρεκ στο Χαλάνδρι είναι περιζήτητη. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να μας πει τα μυστικά του. Ένας άνθρωπος ...
ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΑ ΧΟΡΤΑ
Μπήκαμε στη Μεγάλη εβδομάδα και η νηστεία καλά κρατεί. Αλλά μας αρέσει, όταν έχεις τέτοιες υπέροχες συνταγές δεν νομίζω ότι νιώθεις την έλλειψη του κρέατος. Ευχαριστούμε την καλή φίλη της σελίδα Ελένη Τόκταμη που για ακόμα μια φορά μας έφτιαξε ένα ...
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Αυτή είναι η πρώτη συνταγή των Μουσαφίρηδων, μια συνταγή πολύ αγαπητή από μια ξεχωριστή φίλη την Ελένη Τόκταμη.