top image food
KEFTEDAKIA1A.jpg

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές, η επικρατέστερη σε ό,τι αφορά στην προέλευση του ονόματος του αγαπημένου σε όλους κεφτέ, είναι ότι έχει τις ρίζες του στην τουρκική λέξη köfte, η οποία με την σειρά της κατάγεται από την περσική λέξη kufteh, παράγωγο του ρήματος kuftan, που σημαίνει κοπανάω ή αλέθω και που προφανώς παραπέμπει στο πρωταρχικό στάδιο προετοιμασίας των κεφτέδων, το άλεσμα του κρέατος.

KEFTEDAKIA012

Και επειδή το άλεσμα είναι μεταγενέστερη διαδικασία, αρχικά οι κεφτέδες παρασκευάζονταν στην Περσία με ψιλοκομμένα υπολείμματα μαγειρεμένου κρέατος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου υλικού. Ο Απίκιος μας ενημερώνει ότι και οι Ρωμαίοι έτρωγαν ένα είδος βώλων αποτελούμενων από κρέας, αλλά και ψάρια ή θαλασσινά, μάλιστα το βιβλίο μαγειρικής De re coquinaria (Περί μαγειρικής), το αρχαιότερο ρωμαϊκό συνταγολόγιο, τα κείμενα του οποίου ανάγονται στον 3ο ή 4ο αιώνα, περιελάμβανε πολλές συνταγές φαγητών που έμοιαζαν με κεφτέδες. Πιο πρόσφατες ιστορικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα κρεατένια αυτά μπαλάκια προέρχονται από την Ελλάδα, όπου όμως μεταφέρθηκαν από την Ανατολή, μέσα στις αποσκευές Αράβων εμπόρων, που δραστηριοποιούνταν κινούμενοι μεταξύ των δύο περιοχών. Από την Ελλάδα ήταν πολύ εύκολο να περάσουν στην Ιταλία και εξίσου εύκολο να μετακομίσουν στην συνέχεια μαζί με τους Ιταλούς μετανάστες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις Η.Π.Α., όπου πλέον τα κεφτεδάκια, ζυμωμένα με ψωμί, κρεμμυδάκι και διάφορα μυρωδικά, αποτελούν το απόλυτο γευστικό hit, τοποθετημένα στην κορυφή ενός πιάτου με spaghetti και περιχυμένα με μια πλούσια και ηδονική σάλτσα ντομάτας! Εδώ που τα λέμε, ο συνδυασμός τους με ζυμαρικά, όπως στην εξαιρετική συνταγή που σας παραδίδουμε σήμερα, αλλά και αυτός με πατάτες τηγανητές, κυριολεκτικά δεν μπορεί να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός, ότι σε κάθε γωνία του κόσμου, από την Ευρώπη ως την Ασία και την Αμερική και από την Ιβηρική ως την Σκανδιναβία και την Ινδία, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές και εξίσου αμέτρητες τοπικές ονομασίες για λαχταριστά κεφτεδάκια, τα οποία δεν διαφέρουν μόνο ως προς τα συστατικά τους, αλλά και ως προς τα συνοδευτικά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ιταλικές πολπέτες, που απαντώνται επίσης τόσο στα δικά μας Ιόνια νησιά όσο και στις κροατικές δαλματικές ακτές, λόγω ιστορικών καταβολών, καθώς και τα πικάντικα βρετανικά fagotts, που συνήθως παρασκευάζονται από καρδιά, συκώτι και λίπος χοιρινού ή μπέικον, ψίχουλα ψωμιού και άλλα συστατικά. Στο Bέλγιο οι κεφτέδες ονομάζονται ballekes ή bouletten στην Φλάνδρα, παρασκευάζονται δε από ένα μείγμα μοσχαριού και χοιρινού κρέατος, όπου προστίθενται ψίχουλα ψωμιού, κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, σκόρδο, λίγο γάλα, μαϊντανός, κρόκοι αυγών και φυσικά μυρωδικά και μπαχαρικά. Όσο για τους διάσημους σουηδικούς κεφτέδες (Svenska kottbullar), περιλαμβάνουν περίπου τα ίδια υλικά με τα βελγικά ξαδελφάκια τους, η διαφορά τους όμως έγκειται στο γεγονός ότι συνοδεύονται συνήθως από μία πεντανόστιμη εθιστική σάλτσα, που περιέχει βούτυρο, αλεύρι, ζωμό λαχανικών και βοδινού, κρέμα γάλακτος, σόγια sauce και μουστάρδα.

Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
250 γραμ. χοιρινό κιμά
250 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 αυγό
100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
20 ml ελαιόλαδο
20 ml κόκκινο κρασί
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι πιπέρι
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
50 ml ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ
100 ml κόκκινο κρασί
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι καυτερή πάπρικα
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
500 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
Για το σερβίρισμα
Τριμμένο ανθότυρο ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το σκόρδο, την ντομάτα, το αυγό, τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, το κρασί, τον μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και κυλάμε μέσα στο αλεύρι από όλες τις πλευρές. Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να ψηθούν και βγάζουμε σε μία πιατέλα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο για να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε της τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά εωσότου δέσει η σάλτσα.
Εντωμεταξύ, βράζουμε το ζυμαρικό σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει συσκευασία. Τέλος, σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού η σάλτσα.
Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.
Καλή επιτυχία!

KEFTADAKIA00039

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2