top image food
MEGALI.jpg

Στα 850 μέτρα υψόμετρο πάνω από το χωριό μου το Καβούσι Λασιθίου, η φύση έδωσε τον πιο γλυκύ καρπό της. Άγρια δαμάσκηνα ή δαμάσκηνα του δάσους!!! Μέσα στην φύση, εκεί στις πλαγιές του ορεινού όγκου της Θρυπτής, σε ένα παλιό αγροτικό οικισμό – μετόχι, στον κήπο του αορίτικου σπιτιού φύτρωσε μια άγρια δαμασκηνιά.

1
Πάμε κάθε χρόνο ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Σταυρού και του Αγίου Νικήτα για να τιμήσουμε το έθιμο και για να τιμήσουμε το εικοσιπεντάχρονο παλληκάρι Κώστα Σαριδάκη, αδελφό της γιαγιάς του αγαπητού μου συνεργάτη Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη της Μαρίας Κουδουμογιαννάκη, που θυσιάστηκε για την πατρίδα το 1941 στα βουνά της Αλβανίας. Αγαπούσε μια κοπελιά από το χωριό, αλλά του έβαλε όρο για να την παντρευτεί, να κτίσει σπίτι στου Τσαμάντη. Ότι μαστόρους είχε το χωριό τους μάζεψε, και έβαλε μπροστά την πρώτη του Σεπτέμβρη το 1940. Στις 14ις του Τιμίου Σταυρού έκανε τα εγκαίνια. Το βράδυ βάζει γλέντι στην αυλή. Τα μεσάνυχτα έρχεται μαντάτο και τον καλούνε επειγόντως για πρόωρη επιστράτευση. Ο Μουσολίνι είχε σχεδιάσει την έφοδο στην Ελλάδα. Έφυγε από το γλέντι …και δεν ξαναγύρισε!
Μαζευόμαστε στην αυλή με πολλούς φίλους. Μετά τον καφέ η ρακή. Γεμίζει μεζέδες το τραπέζι, γεμίζουν και τα ποτήρια ρακή. Μια χούφτα από τα άγρια δαμάσκηνα σωρεύονται στην μέση του τραπεζιού. «Ω τα παντέρμα καλυτά! Πάνε με την ρακή!».

3
Ολοστρόγγυλα με σκούρα μαυριδερή, λίγο σκληρή φλούδα αλλά σάρκα με γλυκόξινη γεύση και ένα πλούσιο άρωμα που σε κάνουν να μην σταματήσεις να τα τρως.
Φρούτο του βουνού και του δάσους, αγνό, άκρως βιολογικό, αμόλυντο, ποτισμένο με χιόνι και βροχή, με μεγάλη διατροφική αξία, δώρο της φύσης στον άνθρωπο.

4
Οι ρεματιές και οι πεζούλες ήτανε κάποτε γεμάτες από μυρωδάτα φρούτα με ντόπιες ποικιλίες. Δαμάσκηνα, μαυρόσυκα, κούμαρα, ροδάκινα, μπουρνέλες, βατόμουρα, κυδώνια, γλυκολέμονα, καρύδια, μύρτιλα, τζάνερα, φραγκόσυκα, κίτρα, νεράντζια, μούσμουλα, νεκταρίνια, τι να πρωτοθυμηθώ. Ψάχνουμε σήμερα ποικιλίες από Αφρική και Ασία για εναλλακτικές καλλιέργειες, και αφήσαμε τις παραδοσιακές κρητικές καλλιέργειες των προγόνων μας.
Ο Λεωνίδας κράτησε δύο κιλά για να δοκιμάσει να φτιάξει μαρμελάδα. Με βοηθό τον μικρό του γιο Γιάννη. Του άρεσε η ιδέα μιας και τρελαίνεται για τις μαρμελάδες. Όταν την έφτιαξε με πήρε τηλέφωνο. Του ζήτησα να μου φυλάξει ένα βαζάκι όταν θα πήγαινα στο χωριό. Τρελάθηκα με την ιδέα. “Θέλω να τη παρουσιάσω στην σελίδα μου!». Μου υποσχέθηκε να μου γνωρίσει σπάνια άγρια φρούτα του βουνού και του δάσους που απολαμβάνουν τα πτηνά του ουρανού και όσοι ψάχνουν τους κρυμμένους θησαυρούς της φύσης.
Σε ευχαριστώ Λεωνίδα για όλα. Είσαι πάντα στο πλευρό μου, φύλακας, μέντορας, συνεργάτης. Όλες οι πληροφορίες για το κείμενο, οι φωτογραφίες, τα στοιχεία για το σπάνιο αυτό φρούτο αλλά και η εκτέλεση της συνταγής έχει γίνει από τον Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη.


Υλικά


2 κιλά άγρια δαμάσκηνα
1,5 κιλό λευκή ζάχαρη
χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
6 μικρά κλαδάκια αμπερόριζα


Εκτέλεση


Τα άγρια δαμάσκηνα είναι μικρά σε μέγεθος και εσωτερικά έχουν ένα σκληρό κουκούτσι το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί. Έχω δει κάποιες νοικοκυρές να τα βράζουν και στην συνέχεια με ένα πιρούνι να τα λιώνουν και να αφαιρούν υπομονετικά τα κουκούτσια. Εμείς κάναμε κάτι πολύ απλό και ευρηματικό. Πλύναμε καλά τα δαμάσκηνα. Πήραμε ένα πλαστικό καλαμάκι - που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας – καρφώσαμε από την μία πλευρά τον καρπό και πιέζοντας ελαφρά, το κουκούτσι εξέρχεται από την άλλη. Για πότε αφαιρέσαμε με τον γιό μου τα κουκούτσια, δεν το κατάλαβα.

5
Στην συνέχεια παίρνουμε τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε μία βαθιά κατά προτίμηση κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε ελαφρώς. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 24ις περίπου ώρες. Στο διάστημα αυτό οι καρποί απελευθερώνουν τα υγρά τους και αναμειγνύονται με την ζάχαρη.

67
Την επόμενη ημέρα τοποθετούμε την κατσαρόλα στην κουζίνα μας σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην μας κολλήσει. Προσθέτουμε λίγο νερό. Εγώ πρόσθεσα μισό ποτήρι επειδή υπήρχε ήδη αρκετός χυμός. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια από τον αφρό που σχηματίζεται παίρνοντας τον με ένα μικρό κουταλάκι. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το δαμάσκηνο στον πάτο της κατσαρόλας.

8
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε την αρμπαρόριζα για το άρωμα και το τον χυμό λεμονιού, ο οποίος λειτουργεί και ως αντισηπτικό και συντηρητικό και για να μην μας ζαχαρώσει το γλυκό. Μόλις δέσει η μαρμελάδα -και εφαρμόσουμε την μέθοδο που μας έμαθε η Νεκταρία- αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια.

10
Για πιο ρευστή μαρμελάδα μπορούμε να αλέσουμε τον πολτό στο multi. Εμένα δεν με ενόχλησαν οι φλούδες οι οποίες έχουν μια χαρακτηριστική ξυνούλικη γεύση.
Να σας πω την αλήθεια κράτησα λίγο για μας και το υπόλοιπο το μοίρασα σε φίλους!

Καλή επιτυχία!!!

11