top image food

 

nektaria Ονομάζομαι Νεκταρία Κοκκινάκη.

Λογίστρια στο επάγγελμα και μαμά δυο πανέμορφων μικρών αγοριών του Αριστομένη και του Ανέστη. Τα τελευταία 16 χρόνια ζω στο Ηράκλειο της Κρήτης που τόσο έχω αγαπήσει. Η αγάπη αυτή όμως δε μπορεί να συγκριθεί με την αγάπη που έχω για τον τόπο καταγωγής μου, το Καβούσι του Νομού Λασιθίου.

Δεν ξέρω τι να σας πρωτοπώ για το χωριό μου. Σε όλο αυτό το ταξίδι θα σας κάνω πολλές αναφορές, για την ομορφιά του, για τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του, αλλά κυρίως για τη γαστρονομία του. Έζησα, λοιπόν, και μεγάλωσα στο Καβούσι, βιώνοντας όλα τα θετικά που έχει το να μεγαλώνει ένα παιδί στο χωριό, την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά, το παιχνίδι .

Η μία μου γιαγιά είχε καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ενώ η άλλη ήταν βέρα Κρητικιά. Μπολιάστηκα μέσα από δύο πολιτισμούς και δύο διαφορετικές κουλτούρες, καθώς και οι δύο μου γιαγιάδες ήταν δυναμικές, με έντονη προσωπικότητα.

Και κάπου εδώ έρχεται για μένα η μεγάλη μου αγάπη για το φαγητό και κυρίως για το παραδοσιακό Κρητικό φαγητό. Αίτια ήταν αυτές οι δυο γυναίκες, που θα έχουμε συνοδοιπόρους στο ταξίδι μας…

Για μενα η κάθε συνταγή δεν είναι απλα μια συνταγή. Δεν είναι μια λιστα από υλικα και ενας τροπος παρασκευης . Η κάθε συνταγή είναι συνδεδεμενη με μια αναμνηση . Μεσα στο μυαλο μου αλλά κυρίως στη ψυχή μου είναι μυρωδιές, γεύσεις, ιστορίες αστείες αλλά και στενάχωρες καμία φορά. Έτσι θα ήθελα να περάσουν , θα ήθελα να καταφέρω να σας δημιουργήσω εικόνες . Σε όλο αυτό το ταξίδι που θα κάνουμε εκτός από διάφορα λαογραφικά που θα σας αναφέρω σχετικά με την κάθε συνταγή θα υπάρχει και μια μικρή ιστορία . Να μαγειρεύεται με αγάπη , με φαντασία και φυσικά με την ψυχή σας , έτσι ότι και να κάνετε θα είναι πάντα νόστιμο . Το φαγητό για μένα είναι η αφορμή να βρεθούν οι άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι.

Φυσικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι αυτή η σελίδα δεν είναι μια προσωπική προσπάθεια , είναι μια ομαδική δουλεία. Φίλοι που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα και τους ευχαριστώ από καρδίας που με πίστεψαν . Οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να αναφέρω τα ονόματα τους αλλά εγώ θεωρώ υποχρέωση μου να το κάνω .

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την C.R.M. αριάδνη και κυρίως την Κυρία Χάρις Μανωλιδάκη διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρίας που βοήθησαν σαν χορηγοί να πραγματοποιηθεί αυτή η σελίδα. Η C.R.M. αριάδνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτικούς ομίλους Κρητικών Σουπερ μάρκετ με πάνω από 140 συνεργαζόμενα καταστήματα. Στηρίζει εδώ και χρόνια τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές . Προβάλει τα κρητικά προϊόντα και φροντίζει να παρέχει την καλύτερη ποιότητα στους καταναλωτές . Όπως αναφέρει και το σλόγκαν της: Σκέψου τοπικά , ο τόπος σου είσαι εσύ.

Επίσης την αγαπημένη φίλη Ελένη Τόκταμη , νοικοκυρά από τις λίγες. Αυτή ήταν αίτια και η αφορμή για όλο αυτό. Την φίλη Ελένη Σταυρουλάκη , δημοσιογράφο που με βοήθησε σε κάποια συντακτικά μου λάθη σε κείμενα. Τον αγαπητό φίλο Στέφανο Ραπάνη , φωτογράφο , για την εξαιρετική δουλεία του . Τον Γιάννη Ρεμεδίακη πρόεδρο του χωρίου μου. Τον Λεωνίδα Κουδουμογιανάκη λαογράφο και δημοσιογράφο για τη πολύτιμη βοήθεια του σε διάφορα λαογραφικά στοιχεία καθώς και σε φωτογραφικό υλικό. Το εστιατόριο PARASTIES στο Ηράκλειο και το Χάρη Παπαδάκη ιδιοκτήτη που μας παραχώρησε το χώρο του για τη φωτογράφηση.