top image food
megali1.jpg

Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας δώσει συνταγή για τη σελίδα ο καταξιωμένος Σεφ Κωστής Κωστάκης. Μια αγαπημένη πίτα, όπου στο κατάστημα του Α λα Γκρεκ στο Χαλάνδρι είναι περιζήτητη. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να μας πει τα μυστικά του. Ένας άνθρωπος που δημιουργεί με αγάπη και μεράκι Κρητικές συνταγές και έχει ξεσηκώσει το Αθηναϊκό κοινό. Όπως λέει: Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις φανταχτερά και πολύπλοκα για να εντυπωσιάσεις με το φαγητό σου. Καλή πρώτη υλη, πολύ αγάπη και τεχνική χρειάζεται.

1

Υλικά
Ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
500 – 550γρ. νερό
100γρ ελαιόλαδο
20γρ. αλάτι

Γέμιση
1 κιλό μελιτζάνες
3 μέτρια κρεμμύδια ξερα
1 πράσο
3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
5 φρέσκιες ώριμες ντομάτες
200γρ. ρύζι Καρολίνα
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο


Εκτέλεση
Αρχικά ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μας ώστε να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.
Εντωμεταξύ, παίρνουμε τις μελιτζάνες τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε καρέ. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά εκτός τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Αφού μαλακώσουν και γυαλίσουν ρίχνουμε τη ντομάτα ξυσμένη και αφήνουμε τη γέμιση να βράση. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη ρίχνουμε το ρύζι να τραβήξει τα περίσσια ζουμιά. Τότε ρίχνουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο και τα μπαχαρικά.
Αφήνουμε για λίγο να βράση σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει το ρύζι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να ηρέμηση.
Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί και χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπάλες. Ανοίγουμε ένα ένα σε φύλλο πολύ λεπτό και τοποθετούμε στο ταψί βάζοντας ενδιάμεσα ελαιόλαδο. Στο τέλος ρίχνουμε τη γέμιση και γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα να φτιάξουμε κόθρο. Λαδώνουμε τον κόθρο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό τη γέμιση.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για μια ώρα και λίγο παραπάνω.

2

Καλή επιτυχία !!!
Κωστή σε ευχαριστούμε από καρδίας για την ωραία σου συνταγή .
A λα γκρεκ, Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, 211 0122071