top image food
MEGALI.jpg

Όταν ακούμε μανιτάρια ή αμανίτους που λένε στην Κρήτη, το μυαλό μας πάει στο βουνό, στο δάσος, σε δύσβατες περιοχές και στους μανιταροσυλλέκτες. Εκεί που βγαίνουν από το τέλος του φθινοπώρου και όλο το χειμώνα οι πρινίτες, οι αλαδανίτες, οι αγκαθίτες με κορυφαίο του είδους τον αγγισαρίτη. Είναι μερικά από τα καλά είδη μανιταριών της Ανατολικής Κρήτης.


Οι αμανίτοι για τους Κρητικούς είναι η τροφή των αθανάτων, η τροφή των Θεών. Είναι ο μεζές για τη χειμωνιάτικη παρέα δίπλα στο τζάκι με γλυκό κρασί. Οι μανιταροσυλλέκτες είναι σαν τους κυνηγούς που ψάχνουν σε τόπους που μόνο αυτοί ξέρουν, τα «πατήματα» που λένε, για να βρουν τα καλά μανιτάρια. Ξέρουν πολύ καλά να τα ξεχωρίζουν από τα δηλητηριώδη, διότι όπως λέει και μια παροιμία «όλα τα μανιτάρια τρώγονται, μερικά όμως μόνο μια φορά». Ενώ έχω μαζέψει χοχλιούς και χόρτα από τη φύση, δεν έτυχε μέχρι σήμερα να πάω με παρέα για συλλογή μανιταριών. Έχω όμως ακούσει πολλές ιστορίες από φίλους και να πω την αλήθεια ζηλεύω που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να γευτώ αυτή την όμορφη «ταλαιπωρία».
Ευτυχώς όμως που για εμάς τους υπόλοιπους, που δεν μπορούμε να γευτούμε ή να μαγειρέψουμε άγρια μανιτάρια, μας δίνεται η ευκαιρία να προμηθευτούμε φρέσκα καλλιεργήσιμα από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια πρότυπες εγκαταστάσεις για την καλλιέργεια μανιταριών με υψηλή βιολογική αξία πρωτεΐνης, με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων και μας δίνουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε φτιάχνοντας καταπληκτικά πιάτα.
Τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά, και αυτός είναι ο λόγος που μας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε δεκάδες συνταγές. Επέλεξα να τα συνδυάσω με μπόλικα και γλυκά κρεμμύδια και με πλούσια αρωματική σάλτσα ντομάτας. Απλά να φτιάξω μανιτάρια στιφάδο μιας και το στιφάδο συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του λαού μας.

Υλικά
6 μανιτάρια (άγρια ή πορτομπέλο )
600γρ κρεμμύδια μικρά ή 4 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
50ml ελαιόλαδο
100ml κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι κύμινο
4-5 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε ποτέ διότι απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρι και θα μας βγει στο φαγητό. Θα πρέπει να τα σκουπίσουμε με μια βρεγμένη πετσέτα ή να τα ξεφλουδίσουμε. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα. Αν έχουμε μεγάλα κρεμμύδια τα κόβουμε σε φέτες.

32
Σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι και σοτάρουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν. Σβήνουμε με κρασί και στη συνεχεία προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη και τον πελτέ, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία.

456
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε μέχρι να ψηθεί εντελώς.

7
Αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

8
Καλή επιτυχία!!!

10

11

12