top image food
megali1.jpg

Σήμερα αποφάσισα να κάνω λαχανοντολμάδες. Δεν είναι μόνο ότι αρέσουν στους γιούς μου και σε μένα, αλλά ήθελα να σας διηγηθώ μια παιδική ανάμνηση από τα χρόνια που πήγαινα στο Δημοτικό Σχολείο στο χωριό μου.

Πήγαινα πέμπτη τάξη και ο δάσκαλος μας, μας έβαλε θέμα στην έκθεση πως περνώ τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι. Ωραίο θέμα! Όλα τα παιδιά έγραψαν ωραίες εκθέσεις, γιατί όλα δόξα το Θεό είχαμε κάτι ευχάριστο να περιγράψουμε.
Εγώ έγραψα ότι έμεινα όλο το βράδυ στο σπίτι και δεν πήγα να παίξω με τις φίλες μου, διότι ήθελα να βοηθήσω την μητέρα μου να φτιάξει λαχανοντολμάδες. Όχι βέβαια πως μου το ζήτησε η μάνα μου να την βοηθήσω αλλά είχα μια περιέργεια να δω πως καταφέρνουν να τυλίξουν τα υλικά μέσα στο φύλλο. Ο παππούς μου διατηρούσε ένα κήπο κοντά στο σπίτι μας και μας έφερε φρέσκο και δροσερό λάχανο. Αυτά είναι τα τυχερά του χωριού. Έχεις τον κήπο και παίρνεις αγνά, τρυφερά προϊόντα μεγαλωμένα από τα χέρια σου. Ευτυχώς που έχω τον πατέρα μου, όλο και κάτι φρέσκο μου στέλνει.
Η γιαγιά μου έφτιαχνε λαχανοντολμάδες με χόντρο και ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας την περίοδο των Χριστουγέννων. Ήταν ένα παραδοσιακό ζεστό φαγητό που ψήνανε εκείνη την περίοδο όταν σφάζανε το χοίρο που ανέθρεφαν όλο το χρόνο. Τότε δεν υπήρχαν οι μηχανές του κιμά και ψιλόκοβαν με το μαχαίρι το κρέας.
Τώρα να σας πω και τι άλλο έγραψα στην έκθεση μου. Έγραψα ότι βοήθησα την μητέρα μου να βράσει το λάχανο για να πάρει καλύτερα τα μεγάλα του φύλλα για να τυλιχθεί η γέμιση και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Άρεσε στον δάσκαλο μου η έκθεση και θυμάμαι μου είπε: «καλό νοικοκυραδάκι θα γίνεις άμα μεγαλώσεις». Πήρα ένα ακόμα μπράβο! Μου άρεσε αυτό. Το να επιβραβεύεις τα παιδιά είναι καλό, τους τονώνεις το ηθικό, τους βάζεις να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο για να αποσπάσουν ένα ακόμα μπράβο, τους βοηθάς να βελτιωθούν. Αυτό κάνω και εγώ στα παιδιά μου όταν κάνουν κάτι καλό, κάτι που προσπάθησαν και πέτυχαν. Και αν ακόμα δεν πετύχουν αλλά προσπαθήσουν, πες τους ένα μπράβο για την προσπάθεια που έκαναν. Αξίζει.
Όταν έγινα νοικοκυρά στο σπίτι μου προσπάθησα να φτιάχνω λαχανοντολμάδες με διάφορους τρόπους. Δοκίμασα πολλές συνταγές. Ήξερα και την συνταγή της γιαγιάς μου, με τον παραδοσιακό τρόπο που χρησιμοποιούσε χόντρο. Αυτή την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή προσπάθησα και τώρα να ξαναφτιάξω. Ελάτε μαζί μου να την απολαύσουμε. Μυρίζει παλιά Κρήτη!

1


Υλικά
Γέμιση
500γρ. χοιρινό κρέας (σπάλα) ψιλοκομμένο
150γρ. χοντρό (σπασμένο σιτάρι) ή ρύζι καρολίνα
30ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά μαϊντανό
1 κουταλιά άνηθο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Χυμό από ένα λεμόνι
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

1 μεγάλο λάχανο
Φύλλα από τσιμούλια
Αυγολέμονο
1 αυγό
Χυμό από 2 λεμόνια
Ζωμό από το φαγητό


Εκτέλεση
Λέμε στο χασάπη να μας ψιλοκόψει το χοιρινό με το μαχαίρι, όχι σε μηχανή κιμά. Μπορούμε φυσικά να το κάνουμε και μόνη μας, κόβουμε αρχικά σε λωρίδες και στη συνέχεια με δυο μαχαίρια κόβουμε αντίθετα σε μικρά κομμάτια.

5
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια το κρέας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χοντρό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά. Αναμιγνύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

6  7

8  9
Κόβουμε με μεγάλο μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι από το λάχανο κυκλικά σε σχήμα κώνου. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με μισή κουταλιά αλάτι, τοποθετούμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω, όταν αρχίζει να βράζει με μια τρυπητή κουτάλα γυρνάμε το λάχανο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να αρχίσουν να βγαίνουν μόνα τους. Αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο ίδιο νερό νεροβράζουμε και τα φύλλα από τα τσιμούλια.

10  11
Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, καρότα , τα κοτσάνια από το μαϊντανό και τα σκληρά μέρη από το λάχανο. Αυτό θα βοηθήσει να μην κωλύσουν οι λαχανοντολμάδες μας και επίσης θα δημιουργήσει ένα νόστιμο ζωμό.
Παίρνουμε ένα φύλλο και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό κοτσάνι, χωρίζουμε το φύλλο στα δυο. Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου ένα μικρό κουταλάκι γέμιση ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου. Γυρνάμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε. Τοποθετούμε τους ντολμάδες κυκλικά στη κατσαρόλα.

12 13

14  15
Όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι και 100ml ελαιόλαδο και περίπου δυο κούπες νερό. Τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω για να μην ανοίξουν οι λαχανοντολμάδες. Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

16
Χτυπάμε το αυγό πολύ καλά να αφρετέψει και ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού, προσεκτικά προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε κυκλικά από τα χερούλια να πάει παντού.

17  18


Καλή επιτυχία!!!

2

3

4

 

 Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

 

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

22


ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΜΑ

20