top image food
MEGALI.jpg

Πόσο ευτυχισμένη με κάνετε όταν βρίσκετε πολλούς τρόπους για να μου δείξετε την αγάπη σας!!! Ένα δικό της όμορφο τρόπο επέλεξε η κύρια Γεωργία Κουτουλάκη από της Αρχάνες Ηρακλείου. Ανοίγω ένα πρωί τα μηνύματα μου: «Να έχεις μια όμορφη μέρα γλυκό κορίτσι.» και μια φωτογραφία από τα περίφημα κουλουράκια της να συνοδεύει την ευχή.
«Κύρια Γεωργία μου θέλω τη συνταγή». «Πολύ ευχαρίστως» αυθόρμητη η απάντηση της. Μου έστειλε με χαρά τη συνταγή σε φωτογραφία από το τετράδιο της, ξέρετε… αυτά τα τετράδια θησαυρούς. Φαντάζομαι η κα Γεωργία θα έχει συγκεντρώσει σε αυτό το τετράδιο ένα μεγάλο πλούτο συνταγών που όλες θέλαμε να το έχουμε και δικό μας.

1
Αυτή η κατηγορία «ΟΙ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΔΕΣ» ανήκει σε όλους εσάς που μαγειρεύετε με αγάπη και μεράκι.
Δυο μήνες τώρα με έχετε συγκινήσει, κάθε πρωί παίρνω πολλές καλημέρες από γνωστούς και φίλους της σελίδας και έτσι η κάθε μέρα μου είναι ομορφότερη με την αγάπη και τις ευχές σας.
Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο εδώ όσο αφορά την αναφορά μου για τα τετράδια των συνταγών που ανακαλύπτουμε κατά καιρούς σε συρτάρια της γιαγιάς, σε πράγματα που άφησαν πίσω τους άνθρωποι που έφυγαν από την ζωή και πετάχτηκαν δυστυχώς στα σκουπίδια, σε τετράδια και φύλλα χαρτιού που σημειώνουμε συνταγές κυρίως από ηλικιωμένες νοικοκυρές και φίλες μας.
Θεωρώ ότι είναι μέρος της «Άυλης Πολιτιστικής μας κληρονομιάς» που νομίζω ότι έχουμε χρέος να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Ιδιαίτερα εμείς στην Κρήτη πολύ περισσότερο διότι σε πολλές από αυτές τις συνταγές κρύβεται η ατόφια παραδοσιακή Κρητική κουζίνα, αυτό που λέμε Κρητική διατροφή.
Ευχαριστώ από καρδιάς κύρια Γεωργία, εύχομαι να σας γνωρίσω σύντομα και από κοντά…
Υλικα
400γρ ελαιόλαδο
200γρ κρασί
200γρ ζάχαρη
20γρ μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
2 βανίλιες
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
200γρ σησάμι
1 κιλό αλεύρι (περίπου) κα

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά, ρίχνουμε τη σοδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βάζουμε το σησάμι αφου πρώτα έχουμε καθαρίσει. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε σιγά σιγά.
Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ιδική μπισκοτομηχανή όπως στις φωτογραφίες που μας έστειλε η Κυρία Γεωργία ή να πλάσουμε κουλουράκια ή να ανοίξουμε τη ζύμη και να κόψουμε με κούπ.

2
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

3
Καλή επιτυχία !!!