top image food
MEGALI.jpg

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για ένα νεαρό, ταλαντούχο παιδί από το χωριό μου, τον Νίκο Πουλή, που αγάπησε και σπούδασε την μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη, απόκτησε πολλές εμπειρίες ως επαγγελματίας σε κουζίνες με υψηλές απαιτήσεις και σήμερα εργάζεται ως σεφ σε μεγάλο εστιατόριο της Αθήνας. Τον γνώρισα σαν ένα ζωηρό και χαρισματικό πιτσιρίκι που ερχόταν συχνά πυκνά στο χωριό με τον πατέρα του.


Ο Νίκος είναι ερωτευμένος και αγαπά αφάνταστα την μαγειρική όπως και τον Παναθηναϊκό. «Μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά. Είναι πολύ ιδιαίτερη. Δουλεύει συνδυαστικά το μυαλό, τα χέρια, η γεύση, η φαντασία για να έχεις αποτέλεσμα» μου λέγε στις κουβέντες που έκανα μαζί του. Αυτό που ώθησε τον Νίκο στην μαγειρική τέχνη ήταν οι έντονες εικόνες που είχε από τις γιαγιάδες του όταν μαγείρευαν και από μικρός του άρεσε να ανακατεύεται με τα τσικάλια.
Η οικογένεια του, αλλά ιδιαίτερα η λατρεμένη σύζυγος Αίγλη, τον έσπρωξαν στο επάγγελμα παρά το γεγονός ότι οι πρώτες σπουδές του είχαν να κάνουν με τον ήχο ως ηχολήπτης. Ο ήχος της μουσικής και των οργάνων φαίνεται πως είναι στο DNA του. Αγαπά την παράδοση και επηρεάστηκε πολύ από το χωριό καταγωγής του. «Ήμουν δέκα με δώδεκα χρονών τότε και πήγαινα κάθε χρόνο διακοπές στο χωριό. Τότε κατάλαβα ότι η Κρήτη δεν είναι μόνο διακοπές στου παππού και της γιαγιάς αλλά ο τόπος με ιστορία, πολιτισμό, μουσική, γαστρονομία κλπ. Έτσι άρχισα να διαβάζω τα πάντα ότι έχει σχέση με το νησί μας. Μου άρεσαν τα γλέντια στο χωριό και ζήτησα από τους γονείς μου να με πάνε σε ωδείο να μάθω λύρα και σε σύλλογο για να μάθω παραδοσιακούς χορούς. Δεν είχα σκοπό ποτέ να γίνω επαγγελματίας μουσικός γιατί ο χώρος αυτός έχει πολύ καλά παιδιά, έχει όμως και πολλά αρνητικά. Αργότερα ανακάλυψα την μαγειρική».
Όταν μιλά για την σύζυγο του το στόμα του στάζει μέλι. «Ήρωας πραγματικός» μου είπε. «Έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην ζωή μου γενικά. Με έχει στηρίξει και με έχει σπρώξει να πάρω σωστές αποφάσεις όπως η μαγειρική, παρόλο που ξέρει ότι παθιάζομαι, αφοσιώνομαι». Η Κρητική καταγωγή της Αίγλης, με πατέρα από το χωριό Γενή και η μάνα από το Αμάρι Ρεθύμνου, φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του. Όμως πάνω από όλα είναι ο μικρός γιό τους Παντελής που ανασταίνει τον καπετάνιο πατέρα.
Ο σεφ Νίκος Πουλής είναι ένα γρήγορο ανερχόμενο αστέρι της μαγειρικής πολλά υποσχόμενο για το μέλλον. Η σημερινή συνταγή είναι δημιούργημα του και τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Υλικά
400γρ. χταπόδι βρασμένο
250γρ σκιουφιχτά ή καλογερικό
1/2 πιπεριά πράσινη
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 πιπεριά κίτρινη
1/3 ματσάκι μαϊντανό
50γρ. λιαστή ντομάτα
50γρ. κάππαρη
50γρ.αγγουράκι τουρσί
3-4 κλωναράκια θυμάρι
Ελαιόλαδο
60 ml λευκό ξύδι βαλσάμικο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε βράζοντας το χταπόδι σε αρκετό νερό με λίγο ξύδι μέχρι να ψηθεί. Στη συνέχεια το κόβουμε κομμάτια.

1

 

Bράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα σουρώνουμε και κρυώνουμε με άφθονο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά όση ώρα προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

2
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά, τα μυρωδικά, το αγγουράκι, τη λιαστή ντομάτα και τη κάππαρη.

34

Εν το μεταξύ τα ζυμαρικά μας που έχουν στραγγίξει τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υλικά που ψιλοκόψαμε ρίχνοντας επίσης το θυμάρι φρεσκοτριμένο πιπέρι αλάτι (προσεκτικά διότι η κάπαρη κυρίως αλλά κ το τουρσί κ η λιαστή ντομάτα θα μας δώσουν μια αίσθηση αλμύρας ) το ελαιόλαδο κ το λευκό βαλσάμικο.

5

Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε !! Πρόκειται για μια σαλάτα που συνοδεύει άψογα ένα τραπέζι με ψάρια κ θαλασσινά , αλλά μπορεί να σταθεί και μόνο του σαν κυρίως πιάτο.
Καλή επιτυχία!!!

6

7