top image food
MEGALI.jpg

Σειρά γυρισμάτων στην Κρήτη πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από συνεργάτες του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 5 για λογαριασμό του τηλεοπτικού προγράμματος «Echappées belles» (όμορφες αποδράσεις) με σκοπό την προώθηση του ταξιδιωτικού τουρισμού και την γνωριμία του τηλεοπτικού κοινού σε ιδιαίτερα τουριστικά μέρη του κόσμου.

24
Την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Αυγούστου, γυρίσματα έγιναν στο Καβούσι Λασιθίου για την προβολή της Κρητικής διατροφής. Επιλέχτηκε το Καβούσι ως το χωριό της Κρήτης που έχει το αρχαιότερο μινωικό ελαιόδεντρο, το χωριό με την πληθώρα των αρχαιολογικών χώρων και τον πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος που συνδυάζει ταυτόχρονα θάλασσα, κάμπο και ορεινό όγκο, στοιχεία που συνθέτουν το Κρητικό τοπίο.

73
Η Σόφι, ο Ντέιβιντ και η Τρέτσια από την Γαλλική παραγωγή με την βοήθεια του δημοσιογράφου και λαογράφου Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη προσπάθησαν να παρουσιάσουν όσο γίνεται σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κυρίως υπερήλικων από 96 έως και 100 ετών, που ζουν στο Καβούσι. Στα γυρίσματα συμμετείχαν και μικρά παιδιά του χωριού σε ένα τεστ δοκιμής λαδιού με την κ. Κατερίνα Λιανού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Νέοι καλλιεργητές (Μιχάλης Βογιατζής και Κωστής Χαλκιαδάκης) παρουσίασαν την συνέχιση της παραδοσιακής καλλιέργειας λαχανικών σε κήπους της Αύγου και τον τρόπο ζωής στα μετόχια της περιοχής.

1

5


Ο νεαρός λυράρης Γιώργος Κουδουμογιαννάκης και ο λαουτιέρης Μπάμπης Προϊστάκης συμμετείχαν σε γυρίσματα που έγιναν στο παραδοσιακό σπίτι του προέδρου της τοπικής κοινότητας Γιάννη Ρεμεδιάκη στην Αύγο, θέλοντας να δείξουν ότι για αυτούς η παραδοσιακή μουσική με παραδοσιακό φαγητό από καθαρά και αγνά ντόπια προϊόντα, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της περιοχής είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να πετύχεις την μακροζωία, όπως την έχουν πετύχει οι πατεράδες και παππούδες τους.

6
Η παθολόγος Όλγα Σπηλιαρώτη παρουσίασε την επίδραση της Κρητικής διατροφής και του ρυθμού της ζωής στην υγεία των ανθρώπων και την συμβολή της στην μακροβιότατα.
Η εκπομπή διάρκειας 90 λεπτών θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Άνοιξη του 2018 από το δίκτυο του France 5 και στην συνέχεια σε επαναλήψεις.

8