top image food
MEGALI.jpg

Aλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης – Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2017

Γράφει: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης
Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού - Διατροφής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (16/10/1945). Κάθε χρονιά οργανώνονται εκδηλώσεις με ένα κεντρικό μήνυμα. Για το 2017 το μήνυμα είναι «Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης – Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη».
Η πολιτική αστάθεια και οι πολεμικές εστίες ανάγκασαν εκατομμύρια κόσμο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν μετανάστες. Η κλιματική αλλαγή, η οικονομική αστάθεια, η πείνα και η φτώχεια έχουν επιδράσει στην αύξηση της μετανάστευσης που είναι η μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πείνα και η φτώχεια είναι τα δύο κύρια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Από τα 2,1 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στον κόσμο, το μεγαλύτερο ποσοστό ζει σε αγροτικές περιοχές. Αρκετοί παραμένουν στις περιοχές αυτές αφού η καλλιέργεια της γης είναι η μόνη τους επιλογή όμως μετά βίας παράγουν αρκετή τροφή για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Από την άλλη, συχνά δεν υπάρχουν αγορές σε κοντινή περιοχή για όσους μπορούν να εμπορευθούν τα προϊόντα τους. Συχνό είναι επίσης να μην έχουν πρόσβαση σε κάποια τράπεζα ώστε να πάρουν δάνειο για να ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα. Τα προβλήματα αυτά συχνά οδηγούν στη μετανάστευση.
Η μετανάστευση δημιουργεί μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης πληθυσμού από την Συρία λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, από Πακιστάν και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σαν Έλληνες είμαστε αυτόπτες μάρτυρες των εντάσεων που προκαλούν λόγω της σίτισης και της ανεργίας. Η πλειοψηφία των μεταναστών, περίπου 763 εκατομμύρια κινούνται μέσα στις χώρες τους παρά στο εξωτερικό.
Τα τρία τέταρτα των ακραίων φτωχών βασίζουν τη ζωή τους στη γεωργία ή σε άλλες αγροτικές δραστηριότητες. Η δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν στους κατοίκους της υπαίθρου, ιδίως τη νεολαία, να παραμείνουν στο σπίτι όταν αισθάνονται ότι είναι ασφαλές να το κάνουν και να έχουν πιο ανθεκτικές συνθήκες διαβίωσης είναι ένα κρίσιμο στοιχείο κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης.

Ο FAO βοηθά τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους δίνοντας στους αγρότες τα κατάλληλα εργαλεία και εκπαιδεύοντάς τους πώς να παράγουν περισσότερα αγροτικά προϊόντα ώστε να μπορούν να τα πουλήσουν και να ζήσουν.
Τα νεαρά άτομα και τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία ειδικά φτιαγμένα από τον FAO (Junior Farmer Field and Life Schools, JFFLS) όπου εκπαιδεύονται στην αγροτική παραγωγή και την επίλυση προβλημάτων. Ακόμη ο FAO βοηθά μέσω των κρατικών φορέων στην επιδιόρθωση και κατασκευή νέων δρόμων ώστε η πρόσβαση στις αγορές να είναι εφικτή για τους αγρότες. Ενθαρρύνει επίσης τα κράτη να εντάξουν όλο και περισσότερο τους νέους στην αγροτική παραγωγή μέσω της εκπαίδευσής τους αλλά και δίνοντας τους χρήματα να ξεκινήσουν μια επικερδή αγροτική δραστηριότητα. Επιπλέον, βοηθά τους μετανάστες σε μια ξένη χώρα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ως εργάτες αλλά και να μπορέσουν να στείλουν χρήματα από αυτά που κερδίζουν πίσω στην πατρίδα τους.
Ο FAO βοηθά τους ανθρώπους μετά τη λήξη ενός πολέμου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να καλλιεργήσουν και πάλι τη γη τους προσφέροντας βασικά εργαλεία αλλά και ζώα, σπόρους από φυτά που αποδίδουν γρήγορα ακόμη και μεταφέροντας χρήματα σε φτωχούς αγρότες. Παράλληλα, στις χώρες που υποδέχονται μετανάστες, ο FAO ενθαρρύνει την ένταξή τους στην κοινωνία και την εξομάλυνση των εντάσεων με τους ντόπιους μέσα από συζήτηση και διαπραγμάτευση.
Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι:

- να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνουν τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτόν
- να ενθαρρύνουν την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών
- να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους
- να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο
- να προωθήσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, και
- να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.