top image food
MEGALI.jpg

Τα σουτζουκάκια είναι το παραδοσιακό φαγητό της μικρασιάτικης ελληνικής κουζίνας που έγιναν στην Ελλάδα γνωστά όταν οι Μικρασιάτες ήρθαν στον ελλαδικό χώρο ως πρόσφυγες μετά την καταστροφή του 1922. Γίνονται με κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνίσιο, με προσθήκη μπαχαρικών. Η ονομασία τους προέρχεται από τη τουρκική λέξη Sucuk που σημαίνει λουκάνικο.

Η Ελληνική παραλλαγή στη συνταγή ήταν ότι πλάθουν τον κιμά σκέτο σε μακρόστενα κεφτεδάκια αντί της Μικρασιάτικης αυθεντικής συνταγής για κιμά μέσα σε έντερο για να γίνει λουκάνικο.
Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους την τεχνική στην μαγειρική και σταδιακά επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της ελληνικής κουζίνας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Τα ήθη και τα έθιμα τους αναβίωσαν μέσα από την μαγειρική. Τα μπαχαρικά έπαιζαν μεγάλο ρόλο στα φαγητά τους. Το κύμινο και το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα βότανα ήταν απαραίτητα συστατικά της μαγειρικής τους. Με την μυρωδιά ενός μπαχαρικού, την ώρα που μαγειρεύεται ένα φαγητό, καταλαβαίνουμε τι είναι, πριν το δούμε και αν είναι νόστιμο πριν το γευτούμε. Στην κουζίνα της Μικρασιάτισσας γιαγιάς μου όταν μύριζε δυόσμος στο τηγάνισμα καταλάβαινα ότι πρόκειται για κεφτέδες, όταν μύριζε σκόρδο και κύμινο έψηνε σουτζουκάκια και όταν έβραζε τα σμυρναίικα γιουβαρλάκια μοσχοβολούσε ο άνηθος.
Σήμερα θα φτιάξουμε σουτζουκάκια με πουρέ πατάτας και κόκκινη σάλτσα που αρέσει πολύ και στα παιδιά. Μια συνταγή λίγο διαφορετική για να αποφύγουμε το τηγάνισμα.
Υλικά
500γρ μοσχαρίσιο κιμά
500γρ. χοιρινό κιμά
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
200γρ. τρίμα φρυγανιάς
½ ματσάκι δυόσμο
50ml κόκκινο γλυκό κρασί
100ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

Σάλτσα
50ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
400ml χυμό ντομάτες
4 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι ζάχαρη
Λίγο μπούκοβο
Αλάτι πιπέρι

Πουρές
6 μεγάλες πατάτες
50γρ βούτυρο
100ml γάλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δυο είδη κιμά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, (να σας πω ότι αντί για τρίμα φρυγανιάς στη συγκεκριμένη συνταγή θρυμμάτισα εφτάζυμο παξιμάδι που είχα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό) ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

12


Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τοποθετούμε σε ένα ταψί, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για ένα τέταρτο περίπου.

3
Φτιάχνουμε τη σάλτσα, σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και κόβουμε το σκόρδο στα δυο για να το αφαιρέσουμε στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες, το χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ψήνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά. Αφαιρούμε το σκόρδο.

456
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα, συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

789
Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια, σε μια κατσαρόλα τις σκεπάζουμε με αρκετό νερό και αφήνουμε μέχρι να ψηθούν. Βγάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τη στιγμή που είναι ζεστές προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο, λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι, ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε να λιώνουμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

10111213
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια πάνω από το πουρέ με μπόλικη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!!!

14

15

16