top image food
makarounes-sitaka.jpg

Έχω πάρα πολλές συνταγές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Σκεφτόμουν λοιπόν με ποια συνταγή να ξεκινήσω την κατηγορία Τα ξενομπάτικα. Τότε σκέφτηκα Μακαρούνες με σιτάκα Κάσου. Μια συνταγή που δεν είναι δικιά μου, μου τη χάρισε ο αγαπητός μου φίλος και συγχωριανός Παναγιώτης Μουτσάκης. Ένας άνθρωπος που αγάπησε βαθιά το μικρό αυτό νησί αλλά και οι κάτοικοι του τον δέχτηκαν και τον αγκάλιασαν σαν συντοπίτη τους.

Αρχικά την επέλεξα γιατί είναι ένα φαγητό που λατρεύω, απλά υλικά. Κρεμμύδι, μακαρούνες και αυτή η ξεχωριστή γεύση αυτού του μοναδικού τυριού, η Σιτάκα.

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και κάποιοι το μπερδεύουν με τη Κρητική Στάκα που όμως δεν έχει καμία σχέση. Είναι ένα μαλακό κρεμώδες τυρί με μια ελαφριά ξινίλα. Η παρασκευή του πολύωρη. Φτιάχνετε από πρόβειο γάλα και αφού το αφήσουν να ξινίσει μπαίνει σε καζάνια και ανακατεύετε συνεχώς με ένα ξύλο για 8-10 ώρες ώσπου να εξατμιστεί το υγρό και μείνει ένα κρεμμώδες υπόλοιπο, η Σιτάκα.

Ένας άλλος λόγος που επέλεξα αυτή τη συνταγή είναι το ίδιο το νησί. Όσοι επισκέπτονται τη Κάσο γίνετε όπως λένε η Πατρίδα της καρδίας τους. Βρίσκετε ανατολικά της Κρήτης σε απόσταση μόνο δυο ώρες από τη Σητεία με το πλοίο. Ένας μοναδικός τόπος ανέγγιχτος από το μαζικό τουρισμό. Βραχώδες νησί που όμως σε μαγνητίζει, είναι ένα από τα μέρη που σε αγγίζουν βαθιά. Οι άνθρωποι εκεί πρόσχαροι, καλοσυνάτοι, γλεντζέδες. Μαγειρεύουν, παίζουν λύρες και λαούτα και σκαρώνουν όπως λένε μαντινάες. Και μόνο η κουβέντα τους όταν σε αποχαιρετούν << Να σ’εβρω.>> εννοούν να σε ξανά δω και περικλείει μέσα της όλη την αγνότητα και την καλοσύνη. Δυο τέτοιοι άνθρωποι είναι ο Νεκτάριος και η Ελένη Σταματάκη . Κασιότης αυτός, βοσκός και από τους καλυτέρους λυράρηδες του νησιού. Η Ελένη από τα δικά μας μέρη Στειακιά. Τα παράτησε όλα στη Σητεία για να ακολουθήσει τη καρδία της τον Νεκτάριο της. Ζουν εκεί ήρεμα και αγαπημένα. Αυτός της παίζει λύρα και της γραφεί μαντινάες και αυτή τον προσέχει και φτιάχνει υπέροχα Κασιώτικα ντολμαδάκια και Σιτάκα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό το μαγικό με αυτό το νησί που σε κάνει να θες να πας και να ξανά πας. Καλή αντάμωση Νεκτάριε και Ελένη, να σας εβρω …

Εζήτηξα από το θεό την ομορφιά να πιάσω, και εκείνος χαμογέλασε και μου έδειξε τη Κάσο ….

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. μακαρούνες ή σκιουφιχτά ή πέννες

200 γρ. Σιτάκα

3 κρεμμύδια λευκά

2 κουταλιές ελαιόλαδο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βράζουμε τα μακαρόνια μας όπως γράφουν οι οδηγίες της συσκευασίας.

01

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη Σιτάκα για να ζεσταθεί και αφού αρχίσει να βράζει ρίχνουμε ελάχιστο νερό από τα μακαρόνια μας.

02 03

Ψιλό κόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε συνεχώς ώστε τα κρεμμύδια μας να μαλακώσουν, να καραμελώσουν. Πρέπει να πάρουν ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα, όχι όμως να καούν .(να τσικνίσουν όπως λένε χαρακτηριστικά).

04 05

Όταν είναι έτοιμα τα μακαρόνια με μια τρυπητή κουτάλα να βάζουμε λίγα λίγα μέσα στη Σιτάκα και ανακατεύουμε.

06

Τέλος ρίχνουμε πάνω το κρεμμύδι. Μπορούμε να τα ανακατέψουμε όλα μαζί ή να αφήσουμε το κρεμμύδι απλά από πάνω.

IMG 0027

Καλή επιτυχία !!!!