top image food
kyriaki rueinis.png

H τελευταία εβδομάδα των Αποκριών ονομάζεται Tυρινή, έτσι και στην Ελλάδα πολλά είναι τα έθυμα που αναβιώνουν και περνάνε από γενιά σε γενιά.

Κρήτη - Το έθιμο της Μακαρονούς

Έχοντας σαν κύριο συστατικό το τυρί και ό,τι παράγεται από το γάλα. Οι γυναίκες έφτιαχναν μακαρόνια, ή σκιουφιχτά ή λαζάνια τα οποία τα συνόδευαν με τυρί.Ήταν μια ευκαιρία για τόνωση των συγγενικών δεσμών. Οι οικογενειακές συνάξεις επαναλαμβανόταν συχνά, όχι πάντα στο ίδιο σπίτι αλλά και σε άλλο σπιτικό του συγγενικού περιβάλλοντος. Σε όλες αυτές τις μικρές οικογενειακές γιορτές, οι γυναίκες είχαν κυρίαρχο ρόλο διότι έπρεπε να φροντίσουν για το μενού της βραδιάς που δεν είχε και πολλές απαιτήσεις αλλά έπρεπε να διαφοροποιείται από συνάθροιση σε συνάθροιση και κάθε νοικοκυρά είχε την ευκαιρία να προβάλει τη τέχνη της.
Το κρασί ήταν το ποτό της βραδιάς. Αυτό το αναλάμβανε ο νοικοκύρης του σπιτιού, με το γεροντότερο της οικογενειακής πυραμίδας να σηκώνει πρώτος το ποτήρι για τη καθιερωμένη ευχή. Ο εθιμικός χαρακτήρας των αποκριάτικων φαγητών βοηθούσε στο να δημιουργηθεί το εορταστικό κλίμα.

Μετά το τέλος του φαγητού, η νοικοκυρά έπερνε το τυρί που περίσσευε από την Τυρινή και το φυλούσε, το έπαιρνε μαζί της στην Ανάσταση και, όταν ο παπάς έλεγε το «Χριστός Ανέστη», το μοίραζε στους συγγενείς, για να μη βγάζουν καλόγερους (δοθιήνες) και να έχουν γερούς δεσμούς ανάμεσα τους οι οικογένειες.

Το έθιμο του «χάσκαρη» Καστοριά - Κοζάνη

Ένα άλλο έθιμο της Τυροφάγου ήταν το βραδινό γεύμα να τελειώνει με αυγά, βρασμένα ή ψημένα στο τζάκι.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τα μέλη της οικογένειας έψηναν τα αυγά τους κοντά στη θράκα του τζακιού και περίμεναν να δουν ποιανού το αυγό θα «ιδρώσει» πρώτο, σημάδι ότι αυτός θα έχει καλή χρονιά.

Το πιο διασκεδαστικό και πανελλήνια γνωστό έθιμο ήταν του «χάσκα», «χάσκαρη», «χάψαρου», «χάψαλου», ένα παιχνίδι με αυγό καθαρισμένο (σπανιότερα ακαθάριστο). Έδεναν το αυγό με μια κλωστή από το ταβάνι και κάποιος το στριφογύριζε. Όποιος το έπιανε με το στόμα ήταν ο τυχερός. Αλλού το αυγό το έδεναν με κλωστή σε ένα μακρύ ξύλο που το κουνούσε ο νοικοκύρης. Αλλού πάλι προσπαθούσαν να το πιάσουν τα παιδιά με το στόμα, γονατιστά και με δεμένα τα χέρια. Ο συμβολισμός αυτής της παράδοσης ήταν ότι είναι καλό να «βουλώσουν» το στόμα τους με αυγό και να το «ξεβουλώσουν» το Πάσχα, πάλι με αυγό!

Καθώς πίστευαν ότι το έθιμο με το αυγό γινόταν «για να γίνουν η βρύζα και το στάρι», μια δοξασία που βασιζόταν στην αναζωογονητική δύναμη του αυγού ως φορέα ζωής.

Αρκαδία

Στην Αρκαδία υπάρχει η παράδοση να τρώγεται το τυροζούμι, ένα υδαρές βραστό με άγρια χόρτα σερβιρισμένο με κομμάτια μυζήθρας. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο, ενώ όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι το τρώνε, αφού πρώτα σηκώσουν το τραπέζι με τα χέρια τρεις φορές.

Το κυρίως πιάτο είναι μακαρόνια πασπαλισμένα με πολύ τυρί. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, τα ανύπαντρα νεαρά άτομα θα κλέψουν ένα κομμάτι μακαρόνι και θα το βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν ποιον θα παντρευτούν.

Καλή Κυριακή σε Όλους!

Βρείτε παραδοσιακές συνταγές της Κυριακής της Τυρίνης

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ  

9

 

ΜΑΚΑΡΟΥΝΕΣ ΜΕ ΣΙΤΑΚΑ ΚΑΣΟΥ

IMG 0027

 

ΧΥΛΟΦΤΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑ

13

ΚΡΗΤΙΚΑ ΛΑΖΑΝΙΑ

17

ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ

2