top image food
ΣΑΆΤΑ45.jpg

Η πιπεριά είναι ένα απο τα πιο αγαπημένα λαχανικά στην Ελλάδα και καλλιεργείται σχεδόν παντού, σε λαχανόκηπους και θερμοκήπια, ακόμα και σε γλάστρες στα αστικά μπαλκόνια μας, είναι όμως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου πραγματικά κάνει θραύση.

 ΨΗΤΗ ΣΑΛΑΤΑ15ΗΒ

Οι κυριότερες ποικιλίες της είναι η πράσινη της Νέας Μαγνησίας, με τους γλυκούς και σαρκώδεις καρπούς της και η Φλωρίνης με τους κόκκινους κωνικούς καρπούς, γλυκούς ή καυτερούς, που τρώγονται κυρίως ψητές, γίνονται πάπρικα ή κονσερβοποιούνται. Οι πιπεριές είναι λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και Α και εκτός από μαγειρεμένες τρώγονται επίσης σε σαλάτες ή γίνονται μπαχαρικά, όπως το γνωστό μπούκοβο, η πάπρικα, αλλά και το τσίλι. Η καυστικότητα των καυτερών καρπών οφείλεται στην καψαϊκίνη, που βρίσκεται στο εσωτερικό τους, κυρίως στους σπόρους.
Οι πιπεριές, καταναλώνονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, από ωμές στις σαλάτες μας, έως μαγειρεμένες σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή: τηγανητές, ψητές, τουρσί, στην κατσαρόλα σε μια ποικιλία λαδερών, κυρίως, φαγητών της ελληνικής κουζίνας, όπως το καλοκαιρινό τουρλού, σκέτες, γεμιστές, ακόμα και αποξηραμένες. Η αλήθεια είναι ότι, εδώ που τα λέμε, οι πιπεριές έχουν γεννηθεί θαρρείς για να καταλήξουν γεμιστές στο ταψί ή την κατσαρόλα, δεδομένου ότι σε όλες τις μορφές τους, κέρατα ή στρογγυλές, δεν χρειάζονται τίποτε περισσότερο από το κόψιμο του τμήματος γύρω από το κοτσανάκι τους ή και την διχοτόμησή τους -σε αντίθεση με τις "μπελαλίδικες" ντομάτες-, ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν οτιδήποτε επιλέξουμε για το γέμισμά τους, από κρέας και λαχανικά, έως ρύζι, τυριά, ακόμα και ψαρικά ή θαλασσινά.
Οι ψητές πιπεριές, με λίγο λαδάκι και ξυδάκι βαλσαμικό, αποτελούν από μόνες τους το απόλυτο καλοκαιρινό ορεκτικό, δεδομένου ότι το δροσερό και ελαφρύ αυτό πιάτο είναι η ιδανική επιλογή για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και παράλληλα όχι απλά αποδεκτό, αλλά πραγματικά αγαπημένο από όλα τα μέλη της οικογένειας, ανεξαρτήτως ηλικίας και διατροφικών συνηθειών. Πόσο μάλλον όταν τις παντρέψουμε και με άλλα αγαπημένα υλικά, όπως τυριά, ντοματίνια, πράσινα σαλατικά ή θαλασσινά, με το αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να μπορεί να πάρει ακόμα και τη θέση του κύριου πιάτου. Για σιγουριά ακολουθήστε τη συνταγή που σας προτείνουμε για τη δική μας -που θα γίνει και δική σας- αγαπημένη σαλάτα με ψητές πιπεριές. Άλλωστε οι σαλάτες είναι ούτως ή άλλως μία τροφή κορυφαία στο γαλαξία της ανθρώπινης διατροφής, ένα πιάτο που διαπερνά σύνορα και κουλτούρες, παντρεύοντας τεχνικές και υλικά με διαφορετικό αλλά πάντοτε υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό αποτέλεσμα, σε κάθε μία από τις άκρες του γαλάζιου πλανήτη μας.

Υλικά
4 πιπεριές Φλωρίνης
200 γρ. φύλλα σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 αγγούρι κομμένο σε μικρά καρέ
100 γρ. καλαμπόκι
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη


Για την σως
50 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 κουταλιά μουστάρδα
1/2 κουταλάκι μέλι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τις πιπεριές και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και ξεφλουδίζουμε. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια και κόβουμε σε κομμάτια.
Αδειάζουμε την πιπεριά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αγγούρι, το καλαμπόκι και την θρυμματισμένη φέτα.
Βάζουμε όλα τα υλικά για την σώς σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Περιχύνουμε την σαλάτα και ανακατεύουμε.
Καλή επιτυχία!

ΨΗΤΗ ΣΑΛΑΤΑ1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2