top image food
λαζανια14.png

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά και το κιμά αυτό το πιάτο αποτελεί την ουσία της γεύσης και της ευκολίας. Μια γευστική πρόταση για καλοφαγάδες, και μια ευκαιρία να κλέψετε τις εντυπώσεις σε κάθε περίσταση που θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.


λαζανια1

Τα πλασμένα με αγνά υλικά ζυμαρικά, ανέκαθεν αποτελούσαν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα. Τα ζυμαρικά είναι ένα προσιτό βασικό τρόφιμο για την ελληνική οικογένεια που όχι μόνο προσφέρει άπειρα δημιουργικά, χορταστικά και νόστιμα πιάτα, αλλά έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής ώστε να μπορούμε να τα διατηρούμε για καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Σε κάθε τόπο αυτής της χώρας μπορείς να ανακαλύψεις και ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό σε όλους μας αλλά αξίζει να το γνωρίσουμε. Εξάλλου εμείς παρασκευάσαμε λαζάνια πριν από τους Ιταλούς που φημίζονται για τα ζυμαρικά. Η λέξη λαζάνια (lasagna) προέρχεται από την ελληνική λέξη λάσανα που σήμαινε ένα δοχείο ή πιάτο στο οποίο έψηναν φαγητά. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτή τη λέξη και για φαγητά ψημένα σε αυτό το δοχείο. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τον όρο αυτό αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος ως lasagnum.
Από την άλλη το κοτόπουλο είναι το λευκό κρέας που αγάπησε ο Έλληνας από την παιδική του ηλικία διότι περιέχει λιγότερο λίπος, είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και για το λόγο αυτό το καθιστά ιδανικό και πολύ σημαντικό για τη διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Οι διαιτολόγοι μας συστήνουν την κατανάλωση του δύο φορές την εβδομάδα μαζί με ψάρι, ακολουθώντας το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής η οποία υιοθετείται όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο.


Υλικά
Για τον κιμά
500 γρ. κιμά κοτόπουλο
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρέ
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά πελτέ
150 ml κόκκινο κρασί
1/3 κουταλάκι κάρυ
400 γρ. κονκασέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
1 κούπα ζεστό νερό

Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 l γάλα
60 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

16 φύλλα λαζάνια
50 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Για πασπάλισμα
50 γραμ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Εκτέλεση
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Βάζουμε το κονκασέ ντομάτας, τον μαϊντανό, το κάρυ και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε την κούπα το νερό. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τριμμένη γραβιέρα, μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα ταψί ή πυρέξ λαδώνουμε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαζάνια. Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια την μισή ποσότητα από τον κιμά μαζί με σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια, τον κιμά και ξανά με τυρί.
Περιχύνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με γραβιέρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

λαζανια157

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1