top image food
MEGALI4.jpg

Οι χυλόφτες με το γάλα είναι από εκείνες τις παραδοσιακές γεύσεις και νοστιμιές της Κρήτης, ως βραδινό ελαφρύ γεύμα για όλη την οικογένεια. Είναι ένα από τα ξεχασμένα φαγητά άλλων εποχών όπως τα σκιουφιχτά μακαρόνια, οι πατάτες οφτές, το χειρομυλένιο πιτάρι, οι τηγανίτες, το μαγκίρι (κάτι σαν τα σημερινά κορν φλέικς) και άλλα.

 


Θα μου πείτε ότι αυτές τις εποχές, που η αγροτική οικογένεια είχε οικόσιτες κατσίκες και έπαιρνε το γάλα την γαλακτοφόρα περίοδο, τις χυλόφτες τις απολάμβανε τις απόκριες, τα Χριστούγεννα ή το καλοκαίρι. Σήμερα που μπορούμε να προμηθευόμαστε φρέσκο κατσικίσιο γάλα από τα σούπερ μάρκετ έχουμε την ευκαιρία να τις φτιάχνουμε όποτε επιθυμούμε.
Αν λοιπόν έχουμε το γάλα και το αλεύρι δεν μένει να έχουμε την όρεξη. Την όρεξη που είχαν οι γιαγιάδες μας και οι μανάδες μας να ανοίγουν φύλο με το ξυλίκι στο σοφρά ή στο τραπέζι και να φτιάχνουν στενές λεπτές λωρίδες και σε μικρό χρόνο να έχουν ετοιμάσει τις χυλόφτες.
Για εμάς τα παιδιά ήταν το καλύτερο βραδινό φαγητό μιας και ότι ζεστό γαλατερό παρασκεύασμα μας έφτιαχναν ήταν το πιο απολαυστικό δείπνο. Μαζευόμασταν όλα τα παιδιά στο τραπέζι της κουζίνας και περιμέναμε την μητέρα μας να μας σερβίρει σε μικρό μπολ ή σε βαθύ πιάτο. Έβαζε και κανέλα στο τέλος και χώναμε την μύτη μας να απολαύσουμε την μυρωδιά της.
Εμείς σήμερα θα απολαύσουμε αυτές τις παραδοσιακές χυλόπιτες με κατσικίσιο γάλα!

Υλικα
Για ζύμη
500γρ αλεύρι
200ml νερό
20ml ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι

1L γάλα
80γρ ζάχαρη
κανέλα


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνουμε καλά ώστε να έχουμε μια κανονική προς σκληρή ζύμη για να ανοίξουμε φύλλο.

12
Πλάθουμε τη ζύμη σε τέσσερις μπάλες , σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

3
Παίρνουμε μια μπάλα και βάζουμε αλεύρι κάτω στον πάγκο μας ώστε να μην κολλήσει και ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού.
Τυλίγουμε το φύλλο μας γύρω από το ξυλίκι όπως φαίνετε στην εικόνα και κόβουμε με ένα μαχαίρι λουρίδες πλάτους περίπου επτα εκατοστών. Έπειτα κόβουμε σε λεπτά κομμάτια.

45

67

 

Τα αλευρώνουμε πολύ καλά για να μην κολλήσουν και τα βάζουμε σε μια σουρωτήρι να φύγει το περίσσιο αλεύρι.

89
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τις χυλόφτες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ψηθούν για δέκα λεπτά περίπου. Ανακατεύουμε όταν πάει να φουσκώσει το γάλα.

1011
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο σαν σούπα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Καλή επιτυχία!!!

15

12

13