top image food
MEGALI1.jpg

9 Ιανουαρίου 2020
Τα σκιουφιχτά μακαρόνια ή οι σκιφομακαρούνες που λένε στο χωριό μου, είναι από τα παραδοσιακά φαγητά της Κρητικής μαγειρικής τέχνης.

Φτιάχνεται με αγνά υλικά σε μικρό χρόνο και συνδυάζεται με κρέας, απάκι, μανιτάρια, με μπόλικο βούτυρο, με κόκκινη σάλτσα και ανθότυρο. Πάντως η γιαγιά μου στο χωριό τα έκανε απλά με αγνό βούτυρο και μπόλικο τριμμένο τύρι και μας έμαθε να τα τρώμε ζεστά τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.

7


Υλικά
300γρ. αλεύρι σταρένιο
100γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
20ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
180-200ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές στακοβούτυρο ή φρέσκο πρόβειο βούτυρο
Κεφαλοτύρι ή ξερό ανθότυρο


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και τα δυο αλεύρια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά το νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τη ζύμη μας και αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.

1  2  3
Παίρνουμε μικρές μπάλες τη ζύμη μας και πλάθουμε ένα λεπτό κορδόνι, κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια μήκους 3 εκατοστά. Πιέζουμε με τα τρία μας δάχτυλα το κάθε κομμάτι και ρολάρουμε προς το μέρος μας ώστε να δημιουργήσουμε μια κοιλότητα. Σπρώχνουμε μπροστά να φύγει. Πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Ένας άλλος τρόπος είναι , κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες όσο ένα φουντούκι, ανοίγουμε ελάχιστα με τα δάχτυλα μας και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το ρολάρισμα.

4  5
Όταν τελειώσει η ζύμη κοσκινίζουμε τα σκιουφιχτά να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό που μέσα έχουμε ρίξει και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα σκιουφιχτά και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μίση ώρα περίπου ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

6
Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κάψει, περιχύνουμε τα σκιουφιχτά.
Σε ένα βαθύ πιάτο ξύνουμε αρκετό τυρί, σερβίρουμε τα σκιουφιχτά μαζί με ζουμί και ξανά ρίχνουμε από πάνω αρκετό τυρί.
Καλή επιτυχία!!!


Τα σκιουφιχτά μας είναι υπέροχα αν τα βράσουμε σε κάποιο ζωμό κρέατος.
Μπορούμε να τα βράσουμε, να τα αποσύρουμε από το ζωμό και να τα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες παρασκευές όπως κοκκινιστά ή κάποια σάλτσα με μανιτάρια.
Μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά και να αποθηκεύσουμε στη κατάψυξη. Θα τα βάλουμε σε ένα δίσκο στη κατάψυξη ένα για να μην κολλήσουν και στη συνέχεια όταν παγώσουν τα μεταφέρουμε σε μια σακούλα.

8

9

10


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΜΑΓΓΙΡΙ

DSC01694


ΧΥΛΟΦΤΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑ

12