top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-80 αντίγραφο.png

Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα βασικά διατροφικά προϊόντα πολλών λαών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και η μακαρονάδα είναι το πιο δημοφιλές πιάτο του Έλληνα.

Όλοι, μικροί μεγάλοι λατρεύουν τα μακαρόνια, από την απλή μακαρονάδα με τυρί μέχρι τις παραδοσιακές μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, κιμά ή άλλες σάλτσες, είτε στο καθημερινό τραπέζι είτε σε γιορτινό, για όλες τις μέρες του χρόνου. Το ότι μέσα σε λίγο χρόνο, με απλά υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο ή στην τροφιμοαποθήκη της κουζίνας μπορείς να νιώσεις χορτασμένος, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα ζυμαρικά.

Τα μακαρόνια είναι ένα ζυμαρικό που έχει πλήθος συνδυασμών, με πολύ αγαπητό το πάντρεμα με θαλασσινά. Ο τόνος, που από τη φύση του δεν είναι λιπαρό ψάρι, μπορεί να δώσει ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο με ελαφριά και πεντανόστιμη γεύση. Ο τόνος από κονσέρβα είναι αγαπητός πολύ στα παιδιά, τρελαίνονται για αυτό, ειδικά όταν είναι ποιοτικός. Τον ανοίγεις και απλώνουν τα δάκτυλα για να σπάσουν ένα κομματάκι από την άκρη. Με κόκκινη σάλτσα και τόνο ο συνδυασμός είναι άριστα δέκα.

Η λέξη μακαρόνι προήλθε από ένα είδος ζυμαρικού με μεγάλο μήκος για να μακαρίζουν τους νεκρούς τους στα αρχαία χρόνια. Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε κορδόνια από ζύμη. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γινόταν ψητά και όχι βραστά. Σε μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς όπως η Κίνα και ο Αραβικός κόσμος τα ζυμαρικά ήταν γνωστά. Υπάρχουν γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία "ρίστα". Σε ευρήματα που αποκαλύφθηκαν τον 4Ο αιώνα π.Χ. σε οικισμό των Ετρούσκων βόρεια της Ρώμης, όπου αναπαριστούνται διάφορα σκεύη για το βράσιμο νερού, μία επιφάνεια για την ανάμιξη νερού με αλεύρι, ένας κυλινδρικός πλάστης και ένα εργαλείο κοπής, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα για να κόβουμε τα ζυμαρικά.

 Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 2

Υλικά
2 κουτάκια τόνο σε ελαιόλαδο
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
200 γραμμάρια ψιλοκομμένη ντομάτα
20ml ούζο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουταλιά μαϊντανό
1 πακέτο μακαρόνια Νο.6 ή λιγκουίνι

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετό αλατισμένο νερό για 1 λεπτό λιγότερο από όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Κρατάμε μισή κούπα ζωμό και σουρώνουμε τα ζυμαρικά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με το σκόρδο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες και σβήνουμε με το ούζο.

Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τέλος στραγγίζουμε τον τόνο και τον ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό ακόμα.

Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα ζυμαρικά και προσθέτουμε από το ζωμό που έχουμε κρατήσει, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά για πολύ λίγο ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
Μπιφτέκια Λαχανικών

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο