top image food
Ανώνυμο NK SITE  (9).png

Η ομελέτα είναι ένα φαγητό, που στην απλούστερη μορφή του παρασκευάζεται με αυγά κτυπημένα και τηγανισμένα συνήθως με λάδι ή βούτυρο. Το αυγό είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα παγκοσμίως που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική με τεράστια γκάμα συνταγών διότι συνδυάζεται με πλήθος άλλων τροφίμων. Θεωρείτε από τα πολύτιμα τρόφιμα ακόμα από τα προϊστορικά χρόνια, για το λόγο αυτό είχε γίνει το σύμβολο της ζωής, της δημιουργίας, της αναγέννησης.

ΣΦΟΘΓΓΑΤΟ1Ν5
Από τις συνταγές με αυγό που έχουν κερδίσει τις διατροφικές ορέξεις μας είναι η ομελέτα. Εμείς στην Ελλάδα συνηθίσαμε να την προφέρουμε σφουγγάτο από την λέξη «σφόγγος» (σπόγγος) επειδή η υφή του εδέσματος θυμίζει σφουγγάρι. Στην ελληνική κουζίνα ο συνδυασμός δροσερών και φρέσκων λαχανικών με αυγά είναι παράδοση. Η ελληνική διατροφή πάντα έδινε βάση στα προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Το σφουγγάτο με αγκινάρες είναι από τις νοστιμότερες συνταγές αυτή την εποχή, που σε όλους τους πάγκους των μανάβικων και σούπερ μάρκετ θα βρεις σε αφθονία αυτό το λαχανικό. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μας προκαλεί να βάλουμε στην κατσαρόλα, στο τηγάνι, στην κουζίνα μας, στο πιάτο μας, καλοκαιρινές γεύσεις πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Να απολαύσουμε τους γευστικούς καρπούς της μοναδικής και ασύγκριτης στον κόσμο ελληνικής υπαίθρου.
Έτσι κι αλλιώς η αγκινάρα ήταν γνωστή στους αρχαίους, αν και συχνά αναφέρεται με διάφορα ονόματα. Ο Θεόφραστος αναφέρεται στην Κυνάρα σκόλυμον, την οποίαν ονομάζει "κάκτον". Η αγκινάρα είναι φυτό ιθαγενές των χωρών της Κεντρικής και της Δυτικής Μεσογείου, από όπου μετεφέρθη στην Ανατολική Μεσόγειο περίπου το 500 π.Χ. Στους αρχαίους και στους μεσαιωνικούς χρόνους το εδώδιμο τμήμα του φυτού δεν ήσαν τα ανθικά κεφάλια, αλλά τα τρυφερά νεαρά φύλλα, πράγμα που εν μέρει συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην Κρήτη, όπου καταναλώνονται, τόσο τα νεαρά, τρυφερά φύλλα, όσο και τα κεφάλια, καλούμενα αγκιναροκεφαλές ή καυκάλες.

Υλικά
2-3 αγκινάρες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουταλιά άνηθο
5 αυγά
100γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, κόβουμε το κοτσάνι και αφαιρούμε τα φύλλα. Κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τις τρίχες. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και χυμούς από δυο λεμόνια. Ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες για να μην μαυρίσουν μέχρι να καθαρίσουμε τις επόμενες.
Σε αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε για λίγο τις αγκινάρες, όχι να μαλακώσουν εντελώς.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο, συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι, περιχύνουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε μέχρι να πήξη. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τη φέτα θα την θρυμματίσουμε εκείνη τη στιγμή. Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα με ένα πιάτο και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Σερβίρουμε σε ένα πιάτο, ιδανικά τρώγετε ζεστή.
Καλή επιτυχία!!!

NK SITE 20

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2