top image food
ΚΑΣΤΑΝΑΣΤΥΦΑΔΟ.png

Το κάστανο είναι ο μόνος ξηρός καρπός που χρειάζεται μαγείρεμα για να φαγωθεί. Είναι όμως και ο μόνος με μεγάλη πληθώρα μαγειρικών χρήσεων στο τραπέζι.

Είναι αυτό που λένε ο σούπερ καρπός του χειμώνα, που τον γνωρίσαμε από μικρά παιδιά στα σχολικά μας βιβλία, με εικόνες των καστανάδων της πόλης και όταν μεγαλώσαμε θέλαμε έστω και μια φορά το χρόνο να τον δοκιμάσουμε ζεστό πάνω από τα κάρβουνα.

Πλούσιος καρπός, με άμυλο διπλάσιο της πατάτας, για αυτό σε πολλές χώρες του κόσμου τον προτιμούν ακόμα και από το ψωμί. Σε κάποιες περιοχές της Ασίας το κάστανο γίνεται αλεύρι που αναμειγνύεται με άλλα άλευρα για να ζυμωθεί. Εμείς εδώ στην Ελλάδα το γνωρίζαμε από τα αρχαία χρόνια! Ήταν η σούπερ τροφή για την επιβίωση των στρατευμάτων της εποχής εκείνης.

Μάθαμε να το παντρεύουμε με χοιρινό κρέας, να το βάζουμε στη γέμιση της γαλοπούλας στο γιορτινό τραπέζι, ακόμα ταιριάζει ιδανικά με λάχανο, καρότο, μανιτάρι, φασκόμηλο και φυσικά στη ζαχαροπλαστική. Το πάντρεμα όμως του κάστανου με κρεμμύδι και μπαχαρικά δημιουργεί μια απόλυτη αρμονία στη γεύση, στο άρωμα και στην υφή.

Το κάστανο στιφάδο είναι ένα πιάτο ελαφρύ, με ακαταμάχητη γλυκιά και πλούσια αρωματική σάλτσα που μας προκαλεί να προσθέσουμε στο δικό μας τραπέζι.

ΚΑΣΤΑΝΑ2

 

Υλικά

1 κιλό κάστανα

1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο

80ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

100ml κόκκινο κρασί

1 κουταλιά πελτέ

2 ντομάτες

1 ξύλο κανέλας

2 φύλλα δάφνης

4 κόκκους μπαχάρι

1/2 κουταλάκι κύμινο

αλάτι πιπέρι

 Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κάστανα και βάζουμε σε ένα ταψί, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και καθαρίζουμε, κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας. Καθαρίζουμε επίσης και τα κρεμμυδάκια.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ, ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σβήνουμε με κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Βάζουμε μισή κούπα ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά

Ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κάστανα ανακινούμε κυκλικά στην κατσαρόλα ώστε να μπουν τα κάστανα μέσα στη σάλτσα συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20-25 λεπτά

Αποσύρουμε από τη φωτιά, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

ΚΑΣΤΑΝΑ3

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

 

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΟΣΧΑΡΟΣΟΥΠΑ (ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ)

FFFF