top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-80.png

Τα λαχανικά είναι η ιδιαίτερη και αγαπημένη τροφή του Έλληνα. Είναι το προϊόν που θα βρεις φρέσκο σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης χειμώνα καλοκαίρι.

Είναι η υγιεινή τροφή που μπορείς να την απολαύσεις ωμή, βραστή, ψητή, τηγανιτή. Δένουν με άπειρες τροφές και φτιάχνεις αμέτρητα φανταστικά πιάτα.

Σήμερα που και στην Ελλάδα υπάρχει κίνημα χορτοφαγίας, η ελληνική κουζίνα επινόησε πολλά παραδοσιακά χορτοφαγικά πιάτα που να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση σε αντικατάσταση του κρέατος.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο

Τα μπιφτέκια λαχανικών είναι μια βετζετέριαν συνταγή, νόστιμη, υγιεινή, χορταστική, για όλους όσους δεν τρώνε πολλές φορές ή καθόλου κρέας. Έχουν μόνο λαχανικά μέσα, φτιάχνεται οποιαδήποτε εποχή και δίνει την ευκαιρία στην νοικοκυρά να πειραματιστεί. Εύκολη και οικονομική συνταγή που το αποτέλεσμα της είναι άρωμα και νοστιμιά.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει να γίνεται κίνημα (βιγκανισμός) με συνέπεια να ενημερώνεται πολύς κόσμος, για αυτό και έχει δώσει το ερέθισμα στην νοικοκυρά να ανακαλύπτει κάθε νέα συνταγή υγιεινής διατροφής.

Πολλοί νομίζουν ότι είναι κάτι το καινούργιο. Όμως τις ρίζες του τις έχει στον αρχαίο κόσμο. Χορτοφάγοι στην Ευρώπη ακόμα και μετά τα αρχαία χρόνια ονομάζονταν «Πυθαγόρειοι» λόγω του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα, ο οποίος μαζί με τους ακολούθους του απείχε από το κρέας κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Αυτοί ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή για θρεπτικούς λόγους, για να κρατήσουν τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του σώματος σε ισορροπία και για λόγους ηθικής.

Επίσης η χορτοφαγία υπήρξε συνηθισμένη στην Ινδία για καθαρά πνευματικούς λόγους, για να αποφευχθούν οι πειρασμοί καθώς το κρέας θεωρούταν πειρασμός αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Υλικά
250γρ. ανάμεικτα λαχανικά
1 πατάτα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1/2κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι
Έξτρα φρυγανιά τριμμένη για πανάρισμα.

Εκτέλεση

Κόβουμε την πατάτα σε μικρά καρέ και βράζουμε μαζί με τα ανάμεικτα λαχανικά σε αρκετό αλατισμένο νερό.

Σουρώνουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια πολτοποιούμε ελάχιστα.

Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, τον δυόσμο, την φρυγανιά καθώς και τα μπαχαρικά.

Πλάθουμε στο μέγεθος που θέλουμε τα μπιφτέκια και περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Μπορούμε διαφορετικά να ψήσουμε στο φούρνο βάζοντας ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ραντίζοντας με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80