top image food
kotosoupa me traxana2 αντίγραφο.png

Μια από τις υγιεινές ελληνικές συνταγές με απίστευτη νοστιμιά, ιδανικό φαγητό για κρύες μέρες. Ο τραχανάς, γλυκός ή ξινός, χοντρός ή ψιλός είναι από τα κλασσικά παραδοσιακά φαγητά του Έλληνα.

Οι μανούλες οι παλιές μάθανε τα παιδιά τους από μικρά να τρώνε αυτό το υγιεινό πιάτο. Μας αρέσει όπως και να τον ψήσεις. Σούπα κοκκινιστό με ντομάτα, άσπρο λεμονάτο με τυρί, με ζυμαρικά, με κρεατικά, με ψάρι, με χοχλιούς, με λαχανικά, πίτα ή με δεκάδες άλλους συνδυασμούς μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Αυτή η γεύση κατέκτησε ουρανίσκους που τρελάθηκαν.

traxanosoupa23 αντίγραφο

Ζυμαρικό φτιαγμένο από χοντροσπασμένο σιτάρι, από κατσικίσιο ή προβατίσιο γάλα, συναντάται σε πολλές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι φυσικό αφού κάθε τόπος έχει τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, τις ιδιαίτερες μεθόδους παραγωγής γαλακτοκομικών, αλεύρων, αυγών, τις ιδιαίτερες παραδοσιακές τεχνικές που χρειάζονται για την παρασκευή του. Πέρα όμως από τις τεχνικές παραγωγής, κάθε τόπος του έδωσε και την δική του ονομασία. Ξινόχοντρο το λένε οι Κρητικοί και είναι κοκκώδες με ακανόνιστο σχήμα. Στην ορεινή Κορινθία συναντούμε σήμερα τον ίδιο ξινόχοντρο τραχανά. Στη Κυπριακή διάλεκτο λέγεται και κονάρι. Χάχλες λένε τον τοπικό τραχανά στη Λέσβο. Πήρε το όνομα του από το σχήμα του που μοιάζει με επίπεδα οβάλ μικρά πιατάκια για κούπες του καφέ. Σε πολλές περιοχές προσθέτουν τα δικά τους υλικά στη βασική ζύμη και έτσι κάνουν τον ηπειρώτικο τραχανά με μανιτάρια, θρακιώτικο τραχανά με σουσάμι και μπούκοβο, μακεδονικό τραχανά από πολτό κόκκινης πιπεριάς. Όπως και να τον ονομάσει κάθε περιοχή για να γίνει ο τραχανάς θέλει χέρι και άπλωμα με μεγάλες επιφάνειες που λιάζονται για να στεγνώσει.

 

Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο χωριάτικο κομμένο σε μέτριες μερίδες
2 λίτρα νερό
1 ξερό κρεμμύδι
50 ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
300 γραμ. τραχανά γλυκό Κορίνθου «Θησαυροί της Ελλάδας»
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από ένα λεμόνι
Ξύσμα ενός λεμονιού

 

Εκτέλεση
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο και καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία και ξαφρίζουμε οπότε σχηματίζεται αφρό στην επιφάνεια.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και σουρώνουμε το ζωμό. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αφού πάρει μία βράση, ρίχνουμε τον τραχανά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Στα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε μέσα ξανά το κοτόπουλο.

Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!

kotosoupa me glyko tragana αντίγραφο

 

BΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ

psari plaki2

CHEESECAKE

Σχέδιο χωρίς τίτλο 18 αντίγραφο 6