top image food
1patatesougkraten1.png

Η πατάτα, γνωστή και ως γεώμηλο, μπορεί να γεννήθηκε στα υψίπεδα του Μεξικού, του Περού, της Χιλής και της Κολομβίας και να καλλιεργήθηκε επί χιλιετίες από χέρια Ινδιάνων, Ίνκας και Αζτέκων, από την στιγμή όμως που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, γύρω στον 16ο αι., από Ισπανούς εξερευνητές, η επέκτασή της σε ολόκληρη την ήπειρο υπήρξε ραγδαία, με αποτέλεσμα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων Πολέμων, να είναι το τρόφιμο που έθρεψε και κράτησε ζωντανούς χιλιάδες Ευρωπαίους.

2patatesougkraten2

Ευρύτατα διαδεδομένη και στην χώρα μας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι αρχικά την σνομπάρισαν και αν ο Ιωάννης Καποδίστριας, που την πρωτοέφερε στην Ελλάδα, δεν είχε μεταχειριστεί το κόλπο της φρούρησης των αποθηκών όπου φυλάσσονταν -ακολουθώντας την πρακτική που είχαν εφαρμόσει η Γαλλία και η Πρωσία- , προκειμένου να εξάψει το ενδιαφέρον τους, πιθανότατα δεν θα την "γνώριζαν" ποτέ!

Η πατάτα χαρακτηρίζεται και ως «φαγητό των φτωχών» και όχι μόνο, αφού η θρεπτική της αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, η φθηνή τιμή και η ευχάριστη γεύση της, την έχουν καταστήσει την πέμπτη μεγαλύτερη καλλιέργεια παγκοσμίως, μετά το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το ζαχαροκάλαμο, με τις μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης να είναι σήμερα η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρωσία. Παρ' όλα αυτά οι Ρώσοι την αντιμετώπισαν αρχικά με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και την αποκαλούσαν «μήλο του διαβόλου», πιθανότατα λόγω του ότι το βρώσιμο μέρος της πατάτας, που είναι στην πραγματικότητα οι ρίζες της, αναπτύσσονταν κάτω από την επιφάνεια της γης. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι η πατάτα έφθασε στην Βόρεια Αμερική ως αντιδάνειο, μέσω της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα με τους Ιρλανδούς αποίκους, που την πρωτοκαλλιέργησαν στα εδάφη του New Hampshire το 1719, δεδομένου ότι ήδη από το 1650 είχε κυριαρχήσει στην διατροφή τους, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες των σιτηρών.

Οι πατάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυριολεκτικά παντού και να γίνουν τα πάντα. Μπορούν να τηγανιστούν, να βράσουν, να ψηθούν με τη φλούδα ή καθαρισμένες, να λιώσουν για να γίνουν βελούδινος πουρές, να γεμιστούν με υλικά της επιλογής και της αρεσκείας μας, να τριφτούν σε μαντολίνο κουζίνας για να γίνουν chips, να συμμετάσχουν σε συνταγές για σαλάτες, σούπες, πίτες, μαγειρευτά φαγητά της κατσαρόλας ή ψητά του φούρνου. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκει και η υπέροχη συνταγή που σας δίνουμε για πατάτες Ογκρατέν, ένα φαγητό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια επιτυχία ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή κύριο πιάτο και είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει όλους όσοι το δοκιμάσουν!

 

Υλικά
1 κιλό πατάτες
400γρ. κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο
50γρ. βούτυρο
200γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
200γρ. mix τυριών
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Μεταφέρουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτουμε με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.

Αφού είναι έτοιμες σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.

Κόβουμε σε φέτες και στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο πολτοποιημένο, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά.

Περιχύνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε στην επιφάνεια τα τυριά τριμμένα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε τις πατάτες Ογκρατέν ζέστες.
Καλή επιτυχία!

patatesougraten31

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

3laganamempaxarika

ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

katimeria2