top image food
FROYTALIA1.jpg

Πρόκειται για το χαρακτηριστικότερο ίσως πιάτο της ανδριώτικης γαστρονομίας και παρά το γεγονός ότι μπορεί το όνομά τους να σας παραπέμπει σε κάποιο έδεσμα που έχει να κάνει με φρούτα, οι φρουτάλιες ή φουρτάλιες δεν είναι παρά οι παραδοσιακές ομελέτες της Άνδρου, με τις πάμπολλες παραλλαγές της συνταγής τους να περιλαμβάνουν εξίσου αμέτρητα υλικά, από τα πιο συνηθισμένα, όπως τα λουκάνικα, έως τα πλέον απρόβλεπτα όπως τα χλωρά κουκιά, οπότε και μιλάμε για τις κουκοφουρτάλιες.

FROYTALIA3

Το συστατικό που προσδίδει στην φρουτάλια την απίστευτη νοστιμιά της είναι το λιωμένο χοιρινό λίπος, η γλίνα, που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συστατικό για την παραδοσιακή συνταγή, αν και πλέον, στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής που όλοι προσπαθούμε να ακολουθούμε, έχει αντικατασταθεί με ελαιόλαδο. Επίσης αναπόσπαστο συστατικό μιας παραδοσιακής φρουτάλιας, που σέβεται τον εαυτό της, είναι φυσικά οι πατάτες, αλλά κυρίως τα ντόπια πεντανόστιμα λουκάνικα από χοιρινό κρέας, τα οποία μπορούν εννοείται να αντικατασταθούν με οποιοδήποτε άλλο καλό χωριάτικο λουκάνικο του εμπορίου. Τα ανδριώτικα λουκάνικα πλάθονται με το κρέας του χοίρου, στο οποίο προστίθενται κόκκινο ή ροζέ ντόπιο κρασί, γλυκάνισο, μαραθόσπορος, μπαχάρι και φυσικά αλατοπίπερο. Αφού αναμιχθεί πολύ καλά το μείγμα, θα μείνει για λίγο για να ξεκουραστεί και να μαριναριστεί το κρέας, πριν εγκατασταθεί τελικά, με τη βοήθεια ενός μικρού χωνιού, στο εσωτερικό των καλοπλυμένων και σχολαστικά καθαρισμένων εντέρων του χοιρινού. Ακολουθεί το κάπνισμά τους σε σιγανή φωτιά για 5 - 6 ώρες και τέλος η βύθισή τους σε χοιρινή γλίνα, όπου μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα απολύτως απαραίτητο στις προ ηλεκτρισμού εποχές. Με τον ίδιο τρόπο, μέσα σε γλίνα, συντηρείται και η περίφημη ανδριώτικη λούζα, που ονομάζεται και βασιλικιά.
Εδώ επιβάλλεται, θεωρούμε, να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση, προκειμένου να αναφερθούμε έστω και σύντομα στα ανδριώτικα χοιροσφάγια, ένα πραγματικό φθινοπωρινό πανηγύρι, κατά τη διάρκεια του οποίου ο χοίρος, που η οικογένεια εξέτρεφε για μια ολόκληρη χρονιά, θα σφαχτεί και το κρέας του θα συντηρηθεί με χίλιους δυο τρόπους, ώστε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συγγενείς και φίλοι μαζεύονται από νωρίς το πρωί, γιατί τα χοιροσφάγια απαιτούν χέρια και καλή παρέα! Τίποτα δεν πρέπει να πάει χαμένο, ακόμα και τα κόκκαλα του ζώου θα μετουσιωθούν σε πεντανόστιμη κρεατόσουπα, βάλσαμο για το σώμα και την ψυχή των συμμετεχόντων στην όλη διαδικασία. Το τραπέζι που θα στρωθεί το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, είναι πάντα πλούσιο και συνήθως καταλήγει σε τρικούβερτο γλέντι, περιλαμβάνει δε, εκτός από το βραστό που προαναφέραμε, κριθαράκι με συκωτάκια κοκκινιστά, κεφτέδες, πρασοσέλινο και λαχανοντολμάδες. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι η ύπαρξη του ψυγείου δεν έχει αποδυναμώσει το έθιμο και τα παραδοσιακά χοιροσφάγια εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην Άνδρο, όσο και στα γειτονικά νησιά Σύρο, Τήνο και Μύκονο.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η φρουτάλιες είναι μία συνταγή που θα συναντήσουμε και στο παραδοσιακό εδεσματολόγιο της Τήνου.

Υλικά
4 πατάτες
8 αυγά
4 χωριάτικα λουκάνικα σε φέτες
6 φέτες λούζα (προαιρετικά)
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα λουκάνικα και την λούζα.
Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για λίγο και περιχύνουμε πάνω στις πατάτες.
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία εωσότου αρχίζει να πήζει το αυγό.
Γυρνάμε από την άλλη πλευρά να ψηθεί και σερβίρουμε ζέστη.
Καλή επιτυχία!

FROYTALIA2

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2