top image food
galatopitastafides3.png

Η πίτα είναι από τα κλασικά εμβληματικά έδεσμα της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Μια από τις απλές, εύκολες και αφράτες πίτες με λίγα υλικά είναι η γαλατόπιτα.

Από όποιο τόπο και να δοκιμάσεις αυτή τη πίτα, όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αυτή την απίστευτη βελούδινη κρέμα! Όμως κάθε νοικοκυρά έχει να παρουσιάσει τη δική της παραδοσιακή συνταγή που την κάνει ξεχωριστή με ντόπια υλικά που απογειώνει τη γεύση της.

galatopitastafides
Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν πολλές περιοχές που περηφανεύονται για τη γαλατόπιτα τους. Είναι ότι καλύτερο έχουμε. Με ή χωρίς φύλλο, νηστίσιμες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Αλλού γλυκιές και αλλού αλμυρές. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία οι αρβανιτόβλαχοι του Σέσκλου την εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Αποκριάς και της Τυρινής παρασκευάζουν αλμυρή γαλατόπιτα. Η Τυρινή ή τυροφάγος είναι η τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί σταματούν να καταναλώνουν κρέας ενώ αντίθετα επιτρέπεται η κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων για να προετοιμαστούν για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας η γαλατόπιτα γίνεται γλυκιά με φύλλο και κανέλα στην κορυφή. Στη Πελοπόννησο θα βρούμε γαλατόπιτα χωρίς φύλλο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρκαδίας. Εδώ η γαλατόπιτα γίνεται λεπτή, πάντα με κανέλλα στην κορυφή. Κάποιες νοικοκυρές στην περιοχή αυτή προσθέτουν λίγο λάδι ή βούτυρο στην επιφάνεια της κρέμας και την πασπαλίζουν με ζάχαρη για να καραμελώσει στο ψήσιμο. Γαλατόπιτες φτιάχνουν και την περίοδο του Τριωδίου αλλά και του Πάσχα που υπάρχουν φρέσκα γάλατα. Η προσθήκη σταφίδας κάνει την γαλατόπιτα εντυπωσιακή στην εμφάνιση, πλούσια και απολαυστική.


Υλικά
1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
250γρ. ζάχαρη
200γρ. σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 βανίλιες
150γρ. σταφίδες ξανθές
100γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα και θρυμματισμένα
Ξύσμα από ένα λεμόνι
50γρ. φρέσκο βούτυρο
Για άλειμμα
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές ζάχαρη
Φιλέ αμυγδάλου
Για σερβίρισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξη η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα.
Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην κολλήσει και να κάνει ωραίο πάτο. Ρίχνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο την γαλατόπιτα, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!!!

galatopitastafides46

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

RIZOPITA1

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1