top image food
tsoureki-pralina1.jpg

Αχαστο, αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - μια απόλαυση που δεν χρειάζεται περισσότερες περιγραφές.

Υλικά
Για το προζύμι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
250ml γάλα
200γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για τη ζύμη
250ml χυμό πορτοκάλι
300γρ. ζάχαρη
5 αυγά
3γρ. μαστίχα
2κ.γ. μαχλέπι
Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
1-1,2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι
200γρ. βούτυρο

Για το άλλειμα
1 αυγό
½ κουταλάκι ζάχαρη

Για τη γέμιση
400γρ. πραλίνα σοκολάτα

Για το γλάσο
500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 326

Εκτέλεση
Αρχικά αφήνουμε όλα τα υλικά μας εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το προζύμι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα ελάχιστα χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά ένα ένα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και τη μαστίχα αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει στο γουδί με μια κουταλιά ζάχαρη.
Ρίχνουμε το προζύμι και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που κολλά ελάχιστα στα χέρια μας.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη το βούτυρο και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες περίπου σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, αδειάζουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τα χέρια μας και διπλώνουμε από κάθε πλευρά εσωτερικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 5-6 φορές.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη για τρία μεγάλα τσουρέκια. Χωρίζουμε ξανά το κάθε ένα σε άλλα τρία μέρη και πλάθουμε σε πλεξούδα.
Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τα τσουρέκια για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αφού διπλασιαστούν ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για περίπου 50-55 λεπτά. Αφού ψηθούν τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
‘Όταν κρυώσουν, κόβουμε οριζόντια στη μέση τα τσουρέκια και απλώνουμε την πραλίνα.
Στην συνέχει ψιλοκόβουμε την σοκολάτα και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κοχλάσει και περιχύνουμε την σοκολάτα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε για λίγο το γλάσο να κρυώσει και περιχύνουμε τα τσουρέκια. Μπορούμε να διακοσμήσουμε με λευκή λιωμένη σοκολάτα και θρυμματισμένα φουντούκια.
Καλή επιτυχία!!!