top image food
megali.jpg

Ο χαλβάς είναι ένα έδεσμα παραδοσιακό, θρεπτικό, γευστικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό που έχει συνδεθεί με την νηστεία της Σαρακοστής. Έχει αραβική ρίζα hulw, που σημαίνει γλυκό, αλλά εμείς στην Ελλάδα μάθαμε να φτιάχνουμε πολλά διαφορετικά είδη γλυκισμάτων, τα οποία συναντούμε με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις βαλκανικές χώρες.


Ο ζεστός σιμιγδαλένιος σπιτικός χαλβάς με πορτοκάλι, είναι ένα κλασσικό, νόστιμο γλυκό που γεννά γευστικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Είναι από τα νόστιμα και εύκολα γλυκά που δεν χρειάζεται πολύ μαεστρία και επιδεξιότητα στη ζαχαροπλαστική. Σερβίρεται με πολλούς τρόπους και διανθίζεται με αρώματα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά που αγαπάμε.
Δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορούμε να τον φυλάξουμε εκτός σε ένα δροσερό σημείο. Μπορούμε να τον φτιάξουμε όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής, που είναι αγαπημένο και ευπρόσδεκτο γλυκό από τους φίλους μας, αλλά οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε και αισθανθούμε την ανάγκη να έχουμε ένα τέτοιο έδεσμα στο τραπέζι μας.
Νηστεύετε δεν νηστεύετε, αυτός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι που έχω φτιάξει πρέπει να τον δοκιμάστε και εσείς στο σπίτι σας. Δείτε την συνταγή και μετά καλέστε τις φίλες σας να τον απολαύσετε με να ζεστό καφέ.

13

Υλικά
200ml ελαιόλαδο
300γρ. σιμιγδάλι χοντρό
100γρ. σουσάμι
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100γρ. θρυμματισμένα καρύδια (προαιρετικά)
Σιρόπι
400ml χυμό πορτοκάλι
400ml νερό
500γρ. ζάχαρη
100γρ. μέλι
Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού.

15
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σουσάμι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ψήνουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.

234
Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο (πολύ προσοχή μην καούμε διότι πιτσιλάει). Όταν ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα είναι έτοιμος. Αν θέλουμε προσθέσουμε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς.

67
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή σε ένα ταψί και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

8
Καλή επιτυχία!!!

9

10

12