top image food
melomakaronasimigdali.png

16 Δεκεμβρίου 2019
Μια υπέροχη συνταγή για όσους αγαπούν τα μελομακάρονα όπως εγώ πολύ μελωμένα.

Δείτε τη συνταγή μας και σε βίντεο

6


Υλικά
250ml ελαιόλαδο
250γρ. φυτίνη
300γρ. ζάχαρη
350ml πορτοκαλάδα
15γρ. σόδα
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 λεμονιού
30γρ. ρακί
7γρ. κανέλα
7γρ. γαρίφαλο
1 κιλό αλεύρι
500γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20γρ. μπεικιν παουντερ
Σιρόπι
400ml νερό
400γρ. ζάχαρη
200γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Πασπάλισμα
200γρ. σουσάμι
200γρ. καρύδια


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη φυτίνη και τη ζάχαρη, στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, και το αλκοόλ.
Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα, προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και κοσκινιζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε. Θα πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας, σε μια ξύστρα πιέζουμε το μελομακάρονο ώστε να πάρει το σχήμα, αυτό βοηθά να μελωθούν καλύτερα.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ενώ είναι ζεστό (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) και τα βάζουμε σε μια σουρωτήρα ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι
Καβουρδίζουμε το σησάμι σε ένα τηγάνι ή στο φούρνο. Το χτυπάμε λίγο στο μπλέντερ ή στο γουδί να αναδυθούν τα άρωμα του. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τα σπασμένα καρύδια και λίγο κανέλα και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.

Καλή επιτυχία!

1

4

2


Δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

18


ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

22