top image food
MEGALI1.jpg

2 Φεβρουαρίου 2020

Γνωριστήκαμε πριν 10 χρόνια αλλά πριν ένα χρόνο μπήκε στη ζωή μου και έγινε μέλος της οικογένειας μου. Η κυρία Αρετή με βοηθά στη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών μου. Είναι ο άνθρωπος που έγινε το στήριγμα μου σε κάθε δύσκολη στιγμή.


Την αγαπώ και τη θαυμάζω, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της παλιάς κοπής όπως λέμε κρητικιάς γυναίκας. Καλή μάνα, καλή σύζυγος, καλή νοικοκυρά, καλή κόρη, καλή φίλη. Μεγάλωσε και σπούδασε τρία παιδιά με πολύ κόπο και πολλές στερήσεις. Αυτό που την ξεχωρίζει είναι ότι δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία και το χαμόγελο της, έχει πάντα για όλους να πει μια καλή κουβέντα και είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον οποιοδήποτε. Η γλυκύτητα στο χαμόγελο της, η αυστηρότητα όταν πρέπει στο βλέμμα της, η οξυδέρκεια στα λόγια της αλλά πάνω από όλα η ζεστή της αγκαλιά την κάνουν ένα υπέροχο πλάσμα.
Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι από το δικό της το τεφτέρι. Εκεί που κρατά όλα όσα της έμαθε η μάνα της.


«Γλυκά πολλά δεν έκανε η μάνα μου, δυο τρία μόνο. Στα φαγητά της όμως και κυρίως στα κοκκινιστά δεν πιανόταν, έκανε και ωραίο Τζουλαμά. Τώρα που σημώνουν οι Αποκρές θα φτιάξουμε, να δεις ωραίος»


Πάμε λοιπόν να δούμε μια νόστιμη και πολύ υγιεινή σταφιδόπιτα από την αγαπημένη μου κυρία Αρετή.

1


Υλικά
250γρ. σταφίδες
1 πορτοκάλι
350ml ελαιόλαδο
250γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι σόδα
400ml γάλα
1 φακελάκι μπεικιν παουντερ
500γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Εκτέλεση
Μια ώρα πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή μας αφήνουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με αρκετό χλιαρό νερό για να μουλιάσουν.

5
Σουρώνουμε τις σταφίδες και βάζουμε τη μίση ποσότητα σε multi μαζί με το μισό πορτοκάλι αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια. Πολτοποιούμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες σταφίδες και το άλλο μισό πορτοκάλι.

6  7
Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τον πολτό, συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε την κανέλα και τη σόδα.

8  9
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα. Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.

10
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, μεταφέρουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

11  12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 40 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!

2

3

4


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

12


ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

9