top image food
ftoutosalataxeimoniatiki3.jpg

Η διάσημη Μεσογειακή Διατροφή βασίστηκε στην "Μελέτη των Επτά Χωρών", η οποία ξεκίνησε λίγο πριν το 1960 από τον Αμερικανό Ancel Κeys και τους συνεργάτες του, με αφορμή τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας, αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων, που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995, μία ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής" , η οποία περιλαμβάνει:

-Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρπούς)

-Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα

-Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι), καθημερινά και σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

-Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

-Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα

-Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Δεδομένων, λοιπόν, όλων των προαναφερθέντων, ακόμα και αν δεν είστε φανατικοί λάτρεις των φρούτων, σίγουρα δεν θα μπορούσατε εύκολα να πείτε όχι σε μια δροσερή, πολύχρωμη και ταυτόχρονα τόσο υγιεινή φρουτοσαλάτα εποχής, με πλούσια γεύση και μεθυστικά αρώματα, με τις υφές της να εμπλουτίζονται από τους τραγανούς και πεντανόστιμους ξηρούς καρπούς που την συνοδεύουν και την ούτως ή άλλως γλυκιά σάρκα των φρούτων να απογειώνεται από την ασύλληπτη γλύκα του βελούδινου μελιού! Τα φρούτα αποτελούνται από υδατάνθρακες και μας προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, αποτελούν μία κατηγορία τροφίμων, που προσφέρουν στον οργανισμό μας μεγάλη ποσότητα ενέργειας, αλλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω - 3 και Ω-6), φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά (α-τοκοφερόλη), βιταμίνες Β, ανόργανα συστατικά (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες. Τέλος, το μέλι, το «νέκταρ των θεών», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα γλυκαντική ύλη, αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση, που έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.

ftoutosalataxeimoniatiki1

Υλικά
1 πράσινο μήλο
1 κόκκινο μήλο
1 αχλάδι
1 πορτοκάλι
1 μανταρίνι
1 ακτινίδιο
1/2 ρόδι
4 φύλλα δυόσμο
Χυμό από μισό πορτοκάλι
1/3 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλιά μέλι

50 γρ. ξηρούς καρπούς(Καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια)

Χυμό από ένα λεμόνι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε κρύο νερό και το χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε τα μήλα και το αχλάδι και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Αφήνουμε μέσα στο νερό για να μην μαυρίσουν.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το ακτινίδιο.

Προσθέτουμε τα μήλα και το αχλάδι καθώς και τους σπόρους από το ρόδι.

Ρίχνουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο και το χυμό πορτοκαλιού. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους, την κανέλα και το μέλι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

ftoutosalataxeimoniatiki2

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

sokolatopita portokali2

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2