top image food
ΚΑΤΣΑΡΟΛ234.png

Τα μαγειρευτά της κατσαρόλας αποτελούν την πλέον αγαπημένη και εμβληματική κατηγορία φαγητών της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και είναι ίσως ακριβώς αυτή η δημοφιλία τους ο πιθανός λόγος που τονίζουμε το σκεύος παρασκευής, πράγμα που δεν συμβαίνει για παράδειγμα με το τηγάνι ή το ταψί, για τα τηγανητά και τα ψητά αντιστοίχως.

ΚΑΤΣΑΡΟ1

Από τα τσικάλια των παλαιότερων εποχών, έως τις σύγχρονες χύτρες ταχύτητος και από τα κάθε είδους όστρακα, που φιλοξενούσαν τα πρώτα μαγειρέματα του ανθρώπου έως τα μεταγενέστερα πήλινα και τα σύγχρονα ανοξείδωτα σκεύη, το φαγητό που βγαίνει από τα σπλάχνα της φιλόξενης κατσαρόλας είναι ένα comfort food, καθώς συνήθως τρώγεται ζεστό, προσφέρεται για επικές "βούτες" στα πεντανόστιμα ζουμάκια του -άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η μαεστρία του μαγειρευτού συμπυκνώνεται στη φράση "έμεινε με το λαδάκι του"- και βέβαια συγκεντρώνει στην ταυτότητά του τα εκλεκτότερα υλικά όχι μόνο της εποχής αλλά και της περιοχής. Οι δύο αυτές παράμετροι αποτελούν άλλωστε το λόγο που οι συνδυασμοί μαγειρευτών της κατσαρόλας είναι ανεξάντλητοι, ξεκινώντας από συνυπάρξεις κρεατικών με λαχανικά και φθάνοντας ως το πάντρεμα οσπρίων και χορταρικών με ψάρια ή θαλασσινά.
Για κοκκινιστά ή αυγοκομμένα, λοιπόν, φαγητά, με συνταγές από τον αρχαίο Απίκιο έως τον σύγχρονο Νικόλαο Τσελεμεντέ και με καταβολές από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη κι από την Πελοπόννησο ως τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, η νοικοκυρά έχει πάμπολλες επιλογές, που ωστόσο όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, πέραν της αδιαμφισβήτητης νοστιμιάς και της δεδομένης θρεπτικής τους αξίας, χρειάζονται χρόνο και προσοχή, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και στη φάση του μαγειρέματος, που επιβάλλεται να είναι αργό, αν θέλουμε να επιτύχουμε το μέγιστο της γεύσης.
Στη συγκεκριμένη συνταγή το νόστιμο χοιρινό κρέας συναντά τη γλύκα των καρότων, σε ένα πιάτο που θα αγαπήσει ολόκληρη η οικογένεια. Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αμινοξέα απαραίτητα για τον οργανισμό, που πρέπει να προσληφθούν μέσα από τις τροφές και μια ευρεία γκάμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, εξαιρετικά ωφέλιμων για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Από την πλευρά του, το καρότο αποτελεί μία πολύτιμη για τον οργανισμό τροφή, δεδομένου ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, περιέχει δε αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1 και Β2, καθώς και νιασίνη.
Γεμίστε, λοιπόν, την κατσαρόλα σας με τα αγαπημένα αυτά υλικά, μαγειρέψτε τα με αγάπη και φροντίδα ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή μας, αφήστε τα να ανταλλάξουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματος και απολαύστε ένα όμορφα πολύχρωμο φαγητό, που θα ζεστάνει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή σας.

 

Υλικά
1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε μέτρια κομμάτια
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
4 καρότα κομμένα σε φέτες
150 ml άσπρο κρασί
1 κουταλάκι ρίγανη
Χυμό από δύο λεμόνια
1 κουταλάκι αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ρίγανη και 1,5 κούπα ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και διαλύουμε μέσα το αλεύρι. Περιχύνουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.
Καλή επιτυχία!

 ΚΑΤΣΑΡΟ26

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1