top image food
AUGOLEMONO1A.png

Ο κεφτές είναι παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα από κιμά και θεωρείται ο αυτοκράτορας της γεύσης. Σε όποια κουζίνα ψήνονται κεφτεδάκια, το άρωμα τους σκορπά παντού. Μυρίζει ο δυόσμος, ο βασιλικός, ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, το κρεμμύδι, το ξύδι, το πιπέρι και το αλάτι, που μαζί με τον κιμά και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο συνθέτουν ένα σφαιρικό έδεσμα, σκέτο μπουκιά και συχώριο!

AUGOLEMONO1A4T
Αυτό το εμβληματικό στοιχείο του διατροφικού μας πολιτισμού δεν έχει σύνορα και με διάφορες παραλλαγές τον συναντάμε παντού. Από την λέξη κεφτέ θεωρούμε ότι πιθανότατα προέρχεται από το Περσικό «κοφτά» από το οποίο έχουν ονομάσει τα κεφτεδάκια τους όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κεφτές ήταν μια λύση ανάγκης. Αρχικά φτιαχνόταν με υπολείμματα μαγειρεμένου κρέατος, το οποίο ψιλοκομμένο με το χέρι, μπορούσε να γίνει ένας μικρός βώλος.
Κεφτέδες αυγολέμονο είναι μια διαφορετική γεύση που προσθέτει η λεμονάτη σάλτσα αυγού και λεμονιού. Η σάλτσα αυτή απογειώνει σούπες, γιουβαρλάκια και λαχανοντολμάδες, νοστιμίζει γεμιστά κολοκυθάκια και μια σειρά άλλων εδεσμάτων δίνοντας τους μια έχτρα αρωματική πινελιά. Το αυγολέμονο είναι αγαπητό από τις νοικοκυρές που ξέρουν καλά τα μυστικά του για να μην κόψει και περιλαμβάνεται στη λίστα των παραδοσιακών φαγητών της ελληνικής κουζίνας. Ως σάλτσα, το αυγολέμονο το βρίσκουμε και στη κουζίνα των Τούρκων και των Αράβων. Το αυγολέμονο είναι η ελληνική ονομασία μιας σάλτσας που στα Αραβικά λέγεται tarbiya (ταρμπίγια) και στα Τούρκικα terbiye (τερμπιγιέ). Και οι δύο λέξεις σημαίνουν ίαση, καλυτέρευση. Για το ποιος επινοήθηκε αυτή την σάλτσα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Οι ιστορικοί ανιχνεύουν για στοιχεία στην κουζίνα των Εβραίων της Ιβηρικής χερσονήσου. Άλλες φωνές κάνουν λόγο πως όλα ξεκίνησαν από τη γαλλική κουζίνα, η οποία ήταν η πρώτη που έβαλε αυγά στις σάλτσες της.


Υλικά
Για τον κιμά
1 κιλό ανάμεικτο κιμά (μοσχάρι, χοιρινό)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 αυγό
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
30 ml λευκό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για την κατσαρόλα
150 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml λευκό κρασί
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από δύο λεμόνια

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το μαϊντανό, τη φρυγανιά, το κρασί, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Πλάθουμε τους κεφτέδες και αδειάζουμε σε μια πιατέλα.
Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γυαλίσει για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό και αλατίζουμε. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το μαρούλι ψιλοκομμένο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά περίπου.
Αφού έχει ψηθεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε δύο μεγάλες κουτάλες με ζωμό και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε την κατσαρόλα με το αυγολέμονο, κουνάμε κυκλικά να πάει παντού και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε ζεστό.
Καλή επιτυχία!

AUGOLEMONO1A34

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2